DOLAR
32,5555
EURO
34,8891
ALTIN
2.431,20
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
31°C
Bilecik
31°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
28°C

Isı Yalıtımında Mantolamaya Yeni Düzen Getirildi

Günümüzde binalarda ısı yalıtımlı dış cephe uygulamaları oldukça yaygınlaşmaya başlamıştır. Piyasada mantolama olarak tabir edilen, ısı yalıtım malzemesi üzerine yapılan fileli sıva ve üzerine mineral sıva ve boya uygulaması ile oluşturulan ısı yalıtım sisteminin yangına dayanıklı olması gerekiyor.

19.12.2007 tarih ve 26735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin 27 nci maddesine göre “ Dış cephelerin, yüksek binalarda zor yanıcı malzemeden ve diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden olması” gerekiyor. Dolayısıyla dış cephe sistemlerinde kullanılan yapı malzemelerinin kullanım amacına bağlı olarak yanıcılık ve yangına tepki sınıflandırması, binanın yangın dayanımı açısından çok önemlidir.

Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında Avrupa Birliği organlarınca yayımlanan “ETAG 004 – Sıvalı Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri” dokümanında bu tür uygulamalar “yalıtım malzemesi, file, sıva, mineral sıva, tespit elemanları, boya, yüzey kaplama malzemeleri” gibi bileşenlerden oluşan bir sistem olarak tarif edilmekte ve bileşenlerin hepsinin belirli oranda sistemin yangına tepki sınıflandırmasında etkisi olduğu belirtilmektedir. Yine aynı dokümana göre bu tür ısı yalıtım sistemlerinin yangın performansı Akredite Laboratuvarlar tarafından belirlenmelidir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, hızla yayılan mantolama sistemlerinde kalitesiz malzeme ve yanlış uygulamaların önüne geçmek ve mantolama işleminde vatandaşların güvenli malzemeye erişebilmesi için denetim firmalarına ve belediyelere gönderilmek üzere bir genelge hazırlamıştır. Yeni düzenlemeye göre binaların dış cephesinde kullanılacak mantolama sistemi için artık akredite bir laboratuvardan yangına dayanıklılık deneyi de istenecek.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN BELGEYE ULAŞMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ.

ISI YALITIM GENELGESİ (1)

 

mantosru-yangin

 

erda-reklam-28.05.2014

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.