DOLAR
32,5889
EURO
34,8100
ALTIN
2.419,27
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
31°C
Bilecik
31°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
28°C

İş kazaları 2015’te yüzde 11 azaldı

İş kazaları 2015’te yüzde 11 azaldı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), alanında özel sektörün en kapsamlı araştırması olan İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri 2015’i açıkladı. 20 ilde 121 bin çalışanı kapsayan araştırmaya göre toplamın yüzde 4’üne denk 4 bin 852 çalışan iş kazası geçirdi. Bu, 2014’e göre yüzde 11 azalma anlamına geliyor. En fazla iş kazası; ay bazında Haziran, gün bazında Salı, çalışma saati bazında ise 2. saatte meydana geldi.

İş sağlığı ve güvenliği kültürünü yaygınlaştırma vizyonuyla hareket eden Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), üyeleri arasında her yıl gerçekleştirdiği İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri araştırmasıyla mevcut tabloya ışık tutuyor. Alanında, özel sektörün en kapsamlı araştırması olan “MESS Üyelerinde İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İstatistikleri” araştırmasının 2015 yılı verileri açıklandı. 20 ilde, 143 üye işyerindeki 121 bin 183 çalışanı kapsayan araştırmaya göre 2015 yılında toplamın yüzde 4’ünü oluşturan 4 bin 852 çalışan iş kazası geçirdi. Beyaz yakalıların kaza geçirenler içindeki payı yüzde 3.2 oldu. Cinsiyet dağılımına göre ise; erkek çalışanların yüzde 4.3’ü, kadın çalışanların yüzde 1.5’i kazaya maruz kaldı.

İş kazaları, 462 adetle en fazla Haziran ayında meydana geldi. Gün bazında en fazla kaza 871 adetle Salı günleri gerçekleşirken saat bazında 704 adetle 2. iş saatinde yaşandı. 2015’te yaşanan iş kazalarının yüzde 44’ü, 5 ve üzeri kayıp işgünüyle sonuçlandı. Kazaların yüzde 23’ünde ise iş göremezlik yaşanmayıp, aynı gün çalışılmaya devam edildi. Kazalar sonrasında maalesef üç can kaybı yaşandı. 15 çalışan ise meslek hastalığına maruz kaldı.

Kaza sıklık oranı düştü

İş sağlığı ve güvenliği istatistiklerinde kullanılan temel göstergelerden olan Kaza Sıklık Oranı (KSO) ve Kaza Ağırlık Oranı (KAO) verilerine bakıldığında 2014’te 22.48 olan KSO, 2015’te 19.13’e geriledi. KAO ise 0.25’ten 0.27’ye yükseldi. KSO, meydana gelen iş kazaları ile çalışılan saatler arasındaki ilişkiyi, KAO ise kayıp işgünü sayısı ile çalışılan saatler arasındaki ilişkiyi gösteriyor.

Yaş ve mesleki kıdem açısından bakıldığında geçmiş trendlerin devam ettiği görüldü. Kazalıların yaşa göre dağılımında 25-34.9 yaş aralığı yüzde 46 oranı ile ilk sırada yer aldı. Kazalıların yüzde 23,8’inin 0-1.9 yıl kıdem aralığındaki genç çalışanlar olduğu görüldü. Bunu yüzde 20,7 ile 2-4 yıl kıdem aralığındaki çalışanlar izledi.

MESS Hakkında

Türkiye’nin metal işkolunda faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının temsilcisi ve ilk işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) 1959 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Çalışma yaşamına ve endüstri ilişkilerine yön veren MESS’in temel amacı; üyelerinin ve üye işyerlerinde çalışanların ortak yararları doğrultusunda iş barışını ve huzurunu sürekli kılmak ve yaygınlaştırmak, ülkemiz ekonomisinin ve sanayisinin kalkınmasına katkıda bulunmak, güven ve diyaloga dayalı hizmet üretmektir.

Otomotiv ana sanayi, otomotiv yan sanayi, demir-çelik-döküm, beyaz eşya ve diğer metal sektörlerinde faaliyet gösteren lider şirketlerin üye olduğu MESS, 199 üyesinin 166 binin üzerinde çalışanının doğrudan istihdam edildiği işyerlerini kapsayan toplu iş sözleşmelerini akdetmektedir. MESS üyesi şirketler; Türkiye ihracatının yüzde 13’ünü, imalat sanayinde toplam cironun yüzde 11’ini, metal sanayi sektörü istihdamının yüzde 11’ini gerçekleştirerek ülkemizin rekabet gücüne katkıda bulunmaktadır. MESS çalışmaları, projeleri ve yayınları hakkında detaylı bilgilere mess.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları 2015 Yılı Genel Sonuçları

İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları 2015 Yılı Genel Sonuçları (devam)

*Toplam iş kazası sayısına, geçici iş göremezlikle sonuçlanmayan kaza sayısı (kaybedilen 1 ve/veya 2 gün ise, aynı gün işbaşı yapılıyorsa) da dahildir.

**İşverence sağlanan taşıtla işe geliş gidiş sırasında yaşanan trafik kazası nedeniyle 1 ölüm, çalışma esnasında olmayan kalp krizi nedeniyle 1 ölüm ve hareketli nesne ile kişinin çarpışması sonucu beyin travması nedeniyle 1 ölüm olmak üzere toplam 3 ölümlü iş kazası yaşanmıştır.

***Kayıp işgünü sayısı hesaplanırken; iş kazasına uğrayan kişinin, olay günü ve/veya ertesi gün istirahat alıp, 3. gün işbaşı yapması durumunda, bu kaza dolayısıyla kaybedilen ilk iki işgünü dikkate alınmamıştır. Kayıp işgünleri toplamı hesap edilirken, her ölümle sonuçlanan iş kazası için 7.500 işgünü dikkate alınmıştır. Kayıp işgünü sayısına 3 ölüm nedeniyle 22.500 kayıp işgünü dahil edilmiştir. Kaynak: Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.