DOLAR
32,5706
EURO
34,8788
ALTIN
2.427,65
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

İLİMİZİN ALTERNATİF TURİZM ALANLARI, DOĞA SPORLARI VE SAĞLIK TURİZMİ ELE ALINDI

İLİMİZİN ALTERNATİF TURİZM ALANLARI, DOĞA SPORLARI VE SAĞLIK TURİZMİ ELE ALINDI

Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyu’nun 3. gün ikinci oturumunda ilimizin; eko turizmi, alternatif turizm alanları, doğa sporları ve sağlık turizmi ele alındı.

Orman ve Su İşleri Bilecik Şube Müdürü Nezir Ayhan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda; Bilecik Doğa Sporları Genel Sekreteri Funda Telleci, Bilecik Belediyeler Birliği Turizm Koordinatörü Serkan Bircan, Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serhat Bingöl ve Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Burçin Sönmez konuşmacı olarak katıldı.

ORMAN VE SU İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRÜ AYHAN:

”ÖNÜMÜZDEKİ 3 YIL İÇİNDE İLİMİZİN TURİZMİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK”

Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Orman ve Su İşleri Bilecik Şube Müdürü Nezir Ayhan; “Turizm deyince biz de içerisindeyiz. Tabiat turizmi bizim alanımız. Bunlar; yayla, av, doğa gibi turizm çeşitleri. Genelde kumdan kaçan yaşları orta yaşın üstünde durumları ve eğitimleri yüksek olan kişiler genelde tercih ediyor. Ülkemiz de her yer de tabiat turizmi mevcut. Burada amaç yerel halkın gelirini artırmak, doğayı korumak ve yerel yönetimlere ekonomik güç katmaktır. Bilecik’te tabiat turizmi 2013 yılında oluşturduğumuz eylem planıyla başlattık. 2016 yılında çalıştay yaptık. Göletlerimizi, yaylarımızı, doğal alanlarımızı belirledik. Bu alanlarda okçuluk, yürüyüş, bisiklet, koşu gibi parkurlar bulunuyor, bu tür sporlara uygundur. Yaptığımız eylem planlarında gastronomi ve kültür turizmi de yer aldı. Küçükelmalı Gölet’inde su sporları, kamp alanlarını, bisiklet alanları, avcılık ve yürüyüş alanlarını içinde barındıracağı bir projemiz var. Önümüzde ki 3 yıl içerisinde müthiş bir ivme kazanacağını düşünüyoruz. Harmankaya Kanyonu için de farklı projelerimiz var. Bilecik’te müthiş bir av potansiyeli var. Yakın zaman da bunla ilgili de çalışmamız mevcut. İlimizde tabiat turizmi için kaynaklar var ancak bu kaynakların etkin verimli kullanabilmek için zayıf yönlerin iyileştirilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

BİLECİK BELEDİYELER BİRLİĞİ TURİZM KOORDİNATÖRÜ BİRCAN:
”HEDEFİMİZ 1 MİLYON TURİST”

Bilecik Belediyesinin Stratejik Eylem Planıyla 750 bin trafik elde etlerini ifade eden Bilecik Belediyeler Birliği Turizm Koordinatörü Serkan Bircan açıklamasında Bilecik olarak hedeflerinin 1 milyon turist olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bilecik Marmara’nın incisi. Osmanlı’nın kuruluş yeri. MÖ yedibinli yıllara kadar tarihinin devam ettiği ön görülüyor. Bilecik’te neleri ön plana çıkarmaz gerektiğini, nelere önem vermemiz gerektiğine karar vermeliyiz. Bu konuda stratejik eylem planına göre ilerledik. Bu konuda belediyemiz bünyesinde birçok proje gerçekleştirdik. İlk olarak sosyal medya ve web sitemizi canlı tutmayı çabaladık. Turizmi son beş yıl da iyi derecede artırdık. Yılda en az 3 kere fuarlara katılıyoruz. Bunların haricinde alternatif turizm için yeni bir fuara daha katılacağız.

”BİLECİK’İN BAKİR KALMIŞ ALTERNATİF TURİZM ALANLARI VAR”

Konuşmasında Bilecik’in bakir kalmış alternatif alanlarına dikkat çeken Bircan; ”Bilecik’in bakir kalmış alternatif rotaları mevcut. Dağcılık için çok uygun yerler var. Harmankaya kanyonu var. Rafting alanımız var. Sakarya Nehrin de 9 km bir eğitim alanımız var. Kamp alanlarımız var. Bu kamp alanımız projesiyle Almanya’dan ödül aldık. Yine yamaç paraşütü konusunda Gölpazarı’nda bulunan Hasan Dağ mevkiin de bir parkur oluşturuluyor. Alternatif sporlar konusunda Bilecik çok elverişli bir yer. Artık bu konuda ki zenginliklerimizi ekonomik bir kaynak olarak kullanamaya başlamamız lazım.”ifadelerini kullandı.

BİDOS Bilecik Doğa Sporları Genel Sekreteri Funda Telleci ise katılımcılara doğa sporları yaparken dikkat etmesi ve uyması gereken kuralları hatırlatarak, BİDOS olarak yapıtlıkları faaliyetlere değindi.
Bilecik’in doğal güzellikleri ve doğal yapısı itibariyle doğa sporlarının yapılabileceği en iyi iller arasında olduğunu kaydeden Telleci, şunları söyledi:

”Marmara bölgesinin en güzel illerinden biri olan Bilecik, bu anlamda doğa sporlarının yapılması için birçok artı özelliklere sahip. Yıl içersinde 450 kilometrelik parkurlarda yürüyüşler gerçekleştirildi ve bu rakamın büyütülmesi hedefleniyor. Her yeni parkur ve rotada ilimizin yeni güzelliklerini keşfediyoruz. Bu özelliklerin turizm açısından ekonomiye kazandırılması için de hedeflerimiz var ve bu anlamda girişimlerde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

BİSİKLETLİLER DERNEĞİ BİLECİK TEMSİLCİSİ YAVUZ:

”TEMİZ ÇEVRE VE SAĞLIKLI ULAŞIM İÇİN BİSİKLETLİ YAŞAM VE SPORA İLİŞKİN AKTİVİTELERİMİZ DEVAM EDECEK”

Bisikletliler Derneği Bilecik Temsilcisi Hakan Yavuz ise oturumda yaptığı konuşmada; Bisikletliler Derneği Bilecik Temsilciliği olarak, gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Bilecik’te temiz çevre ve sağlıklı ulaşım için bisikletli yaşam ve spora ilişkin faaliyetlerinin devam edeceğini kaydeden Yavuz, ”Bilecik Temsilciliği olarak özellikle son 5 yılda üyelerimiz ve vatandaşlarımızla birlikte sağlıklı ve bisikletli yaşama dikkat çekmek bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla birçok etkinlik düzenleyerek, katılımcıların bilgisine sunduk. Bu faaliyetlerimizi gerçekleştirmede bizlere katkı sunan Valiliğimiz ve belediyemizin yetkilileri başta olmak üzere bütün paydaşlara teşekkür ediyorum. Bundan sonra da bisikletli yaşamı ortaya koyma ve bu konuda farkındalık oluşturmak için ilimizdeki bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmaya hazırız ve bu konudaki bütün etkinliklerde paydaş olmak istiyoruz. ” ifadelerini kullandı.

”TURİZM İÇİN KIRSAL VE İNSAN KAYNAKLARINI ORTAYA KOYMAMIZ LAZIM”

Turizmde ki akademik çalışmalara değinen Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serhat Bingöl, ise sunumunda turizm için kırsal ve insan kaynaklarını orta konulması gerektiğini vurgulayarak, ”Yerel halkın mevcut kırsal kaynakları kullanarak girişimci olması gerekiyor. Gençlerimiz okullarını bitirdikten sonra güneye gidip otellerde çalışmaya kaçıyorlar. Ama bu gençlere devletimiz bir destek olsa, bir kanun olsa bu gençlerimiz de köylerine, kasabalarına gidip pansiyonlarını açsa, kırsal turizmi geliştirip üretim yapsalar. Böylece bu turizm atılımları tüm ülkede yapılmış olur. İhtiyacımız olan bu gençliğe destek olalım. Bilecik için öncelikle doğa sporlara ve çevre illere yönelmemiz lazım. Şu an için uluslar arası bir cazibe söz konusu değil. Bilecik için iki çerçeve koymamız lazım biri macera turizmi biri de bu çalışmaları tüm Bilecik’e yaymamız lazım. Bir değer husus da turizm çalışmalarında turizm öğrencilerinin de bu işin için de olması gerekiyor.” ifade etti.

Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Burçin Sönmez, katılımcılara ekolojik turizmin dünyada ve bölgede önemini ve uygulama alanlarını aktardı. Ekoturizmin doğaya ve çevreyi koruduğundan bahseden Sönmez, turizmin yapacağı büyük istihdama dikkat çekerek, yerel halkın kalkınmasına yapacağı katkıyı anlattı.

Sempozyum oturumu, konuşmacılara teşekkür plaketlerinin takdim edilmesiyle son buldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.