DOLAR
32,4730
EURO
34,9255
ALTIN
2.435,25
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İdam Cezasına Tepki Gösterdiler

İdam Cezasına Tepki Gösterdiler

Siyasiler, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları idam kararına tepki gösterdi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ  

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç konuyu Bartın’da değerlendirdi. Arınç, “Bundan büyük bir üzüntü duyuyorum. Bunu büyük bir nefretle lanetliyorum. Bu dünyanın hiçbir yerinde, bundan sonra görülebilecek bir olay değildir. Adil bir yargılama olmamıştır.” dedi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BEŞİR ATALAY  

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da Kırıkkale’de gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Atalay, “Bunlar yargı falan değil tabii. Maalesef orada tam bir kıyım var, o devam ediyor. Şu anki yargı kararı da tam bir yargı kararı gibi değil, orada tam bir diktatorya oluştu.” şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN YARDIMCISI EMRULLAH İŞLER  

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de kararın dalga geçer gibi verildiğini söyledi. İşler, “Dünyanın gözünün içine baka baka, dalga geçer gibi bu kararları verdiler. Doğrusu bu kararları AB’ye ve sözde demokrat olan ülkelere ithaf ediyorum. Bu ayıbın, öncelikle onların ayıbı olduğunu düşünüyorum.” dedi.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI HAYATİ YAZICI  

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Rize’de konuyu değerlendirdi. Yazıcı, “Elbette ki 500’ü aşkın kişinin bir çırpıda bir kaç saat içerisinde çok ağır hapis cezasına, idam cezasına mahkum edilir olmaları insan vicdanın kabul edebileceği, izah edebileceği bir tasarruf değildir.” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANI MEHMET MÜEZZİNOĞLU  

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, durumu insanlık ayıbı olarak niteledi. Demokrasi ayıbı, insanlık ayıbı, ümit ederim ki demokrasiden bahsedenler, insan haklarından bahsedenler bu tür hadiselere seyirci kalmazlar.” dedi.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU  

Orman ve su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun tepkisi de sert oldu. Eroğlu, “Bu, hakikaten büyük bir cinayet bence. Yani bu kişilerin idamına karar verilmesi zaten demokrasinin olmadığının, diktatörlük rejiminin olduğunun bir göstergesi.” şeklinde konuştu.

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI LÜTFİ ELVAN

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da kararın kabul edilemez olduğunu belirtti. Elvan, “Kabul edilebilir meşru ve hukuki bir karar değildir. Mısır’daki darbe yönetimi tarafından alınan bu kararın, derhal kaldırılması konusunda uluslararası toplumun harekete geçmesi gerekir.” dedi.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI AYŞENUR İSLAM  

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Sakarya’da değerlendirme yaptı. İslam, “Darbeye karşı çıkanların yargılandığı, ‘darbe olmasın’ diyenlerin idama mahkum edildiği bir süreç, hiçbir demokratik anlayışa sığacak bir şey değil.” şeklinde konuştu.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ  

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Yozgat’ta konuştu. Bozdağ, “Mısır’daki mahkeme kararını kabul etmemiz mümkün değildir. Hukukun da katli yönünde bir karardır.” dedi.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI FARUK LOĞOĞLU  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu da CHP’nin, prensip olarak idam cezasına karşı olduğunu söyledi. Siyasi suçlar açısından idam cezasına herkesin karşı çıkması gerektiğini işaret eden Loğoğlu, çok sayıda insanın aynı anda idam cezasına mahkum edilmesinin olağandışı bir durum olduğunu belirtti.

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI MUSTAFA KAMALAK  

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ise Mısır’da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesi kararının insanlık dışı olduğunu belirtti. Kararı, tarihin asla affetmeyeceğini ifade eden Kamalak, “Bir hukukçu olarak söylüyorum, bu idamların, ne hukukla ne vicdanla ne ahlakla ne de insanlıkla alakası vardır.” şeklinde konuştu.

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YUSUF HALAÇOĞLU  

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, “Mursi devrildikten sonra Müslüman Kardeşler’in etkinliğini kırmak gerekiyordu. İsrail’e düşman olmayan yönetim getirdiler. Müslüman Kardeşler’in belini kırmak için idamlar söz konusu ediliyor.” dedi.

“ÜLKELERE GÖRE FARKLI YORUMLANAMAZ”

Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Avukat Necati Ceylan ise Mısır’da ‘yargı komedisi’ adıyla bir tiyatro oynandığını belirtti. Ceylan, “Uluslararası camianın sorumluluğu büyüktür. İnsan hakları ülkelere göre farklı yorumlanamaz. Bu bir vahşettir. Bu vahşeti durdurmak gerekir.” diye konuştu.

AVRUPA KONSEYİ’NDEN KINAMA

Avrupa Konseyi Sözcüsü Daniel Höltgen, idam cezalarını kınadıklarını söyledi. Avrupa Konseyi’nin, dünyanın dört bir yanında idam cezasının tamamen kaldırılması konusundaki kararlığına dikkati çeken sözcü, ‘’İdam cezası nerede verilirse verilsin kınıyoruz.’’ ifadesini kullandı.

AB’DEN TEPKİ

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise darbe karşıtı 528 kişinin idama mahkum edilmesinin “son derece endişe verici olduğunu” belirterek, ölüm cezasına karşı duruşunu tekrarladı. Ashton, hangi suçtan hüküm giyilirse giyilsin idam cezasının asla meşru gösterilemeyeceğini vurguladı.

MISIR ADALET BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Mısır Adalet Bakanlığı, uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanan 528 darbe karşıtı hakkında verilen idam kararlarına müdahale etmenin “yargı bağımsızlığının ihlali” anlamına geldiğini belirtti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Demokrasinin temel ilkelerinden biri olan kuvvetler ayrılığı ilkesine göre yargı bağımsızdır. Yürütme organının yargıya müdahalesi ya da alınacak kararlarda ülke içinden ve dışından müdahale söz konusu olamaz. Aksi halde yargının bağımsızlığı zarar görür.” denildi.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.