DOLAR
32,3051
EURO
35,1472
ALTIN
2.275,19
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
25°C
Bilecik
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C

Hızlı Davran, Hayatını Kurtar

Pilot bölge olarak Eskişehir’de başlatılan “Hızlı Davran, Hayatını Kurtar Kampanyası” ile kalp krizi geçiren kişilerin bunu kısa sürede anlayıp 112’yi aramasının sağlanması hedefleniyor

Türk Kardiyoloji Derneği Girişimsel Kardiyoloji Birliği Başkanı Prof. Dr. Göktekin: “Kalp krizi şikayeti olan hasta bir an önce hastaneye gelmeli. Bunu kendi aracıyla ya da taksiyle değil ambulansla yapması lazım. Bir an evvel 112’yi araması da önemli”

“Projeyi Eskişehir’de görüp, başarılı oldu mu, daha nasıl başarılı olabiliriz, masa başı hesaplarımız uyacak mı, onlara bakacağız. Nerede bir eksiklik varsa onu da çözüp Türkiye geneline yayacağız”

Türk Kardiyoloji Derneğinin, vatandaşlar arasında kalp krizi belirtilerini tanıma ve zaman kaybetmeden “112 Acil Yardım Hattı”nı arama konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladığı “Hızlı Davran, Hayatını Kurtar Kampanyası” pilot il seçilen Eskişehir’de başlatıldı.

Türk Kardiyoloji Derneği Girişimsel Kardiyoloji Birliği Başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, Taşbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen kampanya tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Avrupa’da “Stend for Life” adıyla bilinen projenin bir ayağının, halkın bilinçlendirilmesi olduğunu söyledi.

Farkındalık oluşturma çalışmaları çerçevesinde belirlenen pilot illerin, Eskişehir ve Adana olduğu bilgisini veren Göktekin, “Bu, insan hayatını kurtarmaya yönelik bir proje” dedi.

Hekimin işinin damarı açmak olduğunu bildiren Göktekin, bundan önce hastanın, kalp krizi geçirdiğini anlamasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Hasta doktora gitmezse çok kıymetli saatlerini evde geçirirse daha sonra hastaneye gitse ve damarı açılsa bile bunun bir yararı olmayacağına dikkat çeken Göktekin, şöyle konuştu:

“Kalp krizi şikayeti olan hasta bir an önce hastaneye gelmeli. Bunu kendi aracıyla ya da taksiyle değil ambulansla yapması lazım. Bir an evvel 112’yi araması da önemli. İnşallah bu bilgilendirmeyi burada başlatıyoruz. Projeyle halkı bilinçlendirerek bu konuda farkındalık oluşturacağımıza inanıyoruz. Projeyi Eskişehir’de görüp, başarılı oldu mu, daha nasıl başarılı olabiliriz, masa başı hesaplarımız uyacak mı, onlara bakacağız. Nerede bir eksiklik varsa onu da çözüp Türkiye geneline yayacağız.”

“GENELLİKLE KALP KRİZLERİNE BAĞLI ÖLÜMLER İLK 3-4 SAAT İÇİNDE GERÇEKLEŞİYOR”

Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı ve Eskişehir Proje Başkanı Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu ise kalp krizinin, toplumun en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu bildirdi.

Kalp krizi geçiren her 3 hastadan birinin hastane yolunda hayatını kaybettiğine değinen Çavuşoğlu, “Ölüm oranı oldukça yüksek. Genellikle kalp krizlerine bağlı ölümler ilk 3-4 saat içinde gerçekleşiyor” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, kalp krizi ve göğüs ağrısı başlayan hastaların ilk 2-3 saat içinde hastanede görülmesi gerektiğini anlattı.

Hasta, bir sağlık kuruluşuna ulaştıktan sonra hızlı müdahaleyle ölüm oranının yüzde 3-4’e indirildiğini dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Altın saatler olarak nitelendirdiğimiz ilk 3 saat bizler için önemli. Bu sebeple toplumun kalp kriziyle ilgili farkındalığını artırmak, kalp krizine ilişkin şikayetleri algılamasını ve bir an önce 112’yi aramasını ya da en kısa yoldan en yakın hastaneye ulaşımını sağlamak için bu kampanyayı 3 ay boyunca yürüteceğiz. Kampanya, Sağlık Bakanlığının onayı ve bilgisi dahilinde gerçekleştiriliyor. Kalp krizindeki en önemli şikayet, birden bire başlayan, özellikle göğsün ortasında boyna doğru yayılan, bazı kişilerde sırtın arkasında sol kürek kemiğine doğru yayılan, bazı kişilerde sırtın arkasında sol kürek kemiğinin altına ilerleyen, bazen de göğüsten başlayıp sol kol iç böylesinde yayılım gösteren, genellikle terlemenin eşlik ettiği bir ağrı şeklindedir. Oldukça yanıcı ve baskı tarzında ani başlayan bir ağrı şeklindedir. Bu şekilde ağrı hissedenin mutlaka 112’yi araması gerekir.”

Kampanya çerçevesinde anket yaptıklarını açıklayan Çavuşoğlu, afiş, radyo ve televizyon yayınları, cuma namazlarında hutbelerle vatandaşların bilgilendirileceğini aktardı. Çavuşoğlu, çalışmalar sonunda yeniden bir anketle ölçülecek farkındalık durumuna göre kampanya süresini uzatabileceklerini sözlerine ekledi.

Toplantıya, Eskişehir Vali Yardımcısı İsmail Küreci, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Seyhan Fidan, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Erdinç Özkurt, Halk Sağlığı Kurumu Müdür Yardımcısı Hayri Gültekin, Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Çetin Avcı katıldı.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.