DOLAR
32,3638
EURO
35,0383
ALTIN
2.324,23
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Heykellere Nano Teknolojili Koruma

Heykellere Nano Teknolojili Koruma

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı’da bulunan heykellere nano teknolojiyle üretilen bezler giydirilerek koruma altına alınıyor.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Nemrut Dağı, dünyada güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yer olarak bilinmekte. Ortadoğu Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yapılan protokolle tarihi heykellerin korunması çalışması başlatılmıştı. Buzlanmaya karşı iki heykele nano teknolojili bezlerden giydirilerek korunma altına alındı.

2006 yılından 2009 yılına kadar heykellerin korunması konusunda çalışma yaptıklarını söyleyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Ekinci, yaptığı açıklamada, kış aylarının ağır koşullarının heykellere zarar vermemesi için heykelleri nano teknlojili bez örtülerle koruma altına aldıklarını söyledi.

Heykellerde meydana gelen çatlamalara ve soğuk nedeniyle buzlaşmalardan zarar gördüğünü anlatan Ekinci, “Heykellerin çatlaklarına su ve nem girdiği zaman aşırı soğuklarda çatlaklardaki nem buzlaşıyor ve heykellerdeki kil zerreciklerinin kristalleşmesi sonucu o kılcal çatlaklar ya daha büyüyordu ya da başka çatlakların ortaya çıkmasına sebep oluyordu. Bu çatlakların önüne geçmek amacıyla bu nano teknoloji örtüler tercih edildi” dedi.

Nano teknolojili bezlerin dışardaki suyu içeri sızdırmadığını ve içerideki sıcaklığı dengelediğini vurgulayan Ekinci, şöyle konuştu: “Örtülerin en büyük özelliği de nefes alıp verme özelikleri var yani içerideki nemi dışarı verme ve dışarıdaki ıslaklığı içeri vermeme özelliği bulunuyor. Dolayısıyla ısı farkını minimize ettiğinden dolayı, yağmur ve kar suları heykellerin içerine girmesini engelleyerek yeni çatlakların oluşmasının önüne geçiyoruz. Böylelikle heykellerin uzun ömürlü olmasını sağlıyoruz. Bu çalışmamız bir denemeydi daha önce de yapıldı. Denemelerin sonucunda olumlu sonuçlar alındı. Nemrut dağında yapılacak restorasyondan sonra da bu uygulama bütün heykeller için yapılacak.”

kaynak:Trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.