DOLAR
32,5540
EURO
34,9597
ALTIN
2.449,32
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Çok Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Google 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Doodle yapmadı

Dünyaca ünlü arama motoru google her ülkeye göre özel günlerind arama motorunu ziyaret eden kullanıcılarına google logosunda oynamalar yaparak doodle adını verdikleri bir görsel hazırlıyor.

Google’ın her ülkeye göre özel olarak hazırladığı bu görselde bu sene de 30 Ağustos Zafer Bayramı daha önceki senelerde olduğu gibi yer almadı. Google’ın 30 Ağustos’u doodle yapmaması Türkiye’deki kullanıcıları tarafından eleştirildi.

Google tarafından doodle ile ilgili olarak yapılan açıklama ise şu şekilde:

Doodle’lar, tatil günlerini ve yıl dönümlerini kutlamak, ünlü sanatçıları, kâşifleri ve bilim insanlarını anmak amacıyla Google logosunda yapılan eğlenceli, şaşırtıcı ve bazen de spontane değişikliklerdir.

Doodle fikri ilk nasıl doğdu?

Doodle kavramı ilk olarak 1998 yılında, şirket henüz anonim şirket olmadan önce Google’ın kurucuları Larry ve Sergey’in, Nevada çölündeki Burning Man festivaline katıldıklarını göstermek için şirket logosunu değiştirmeleriyle doğdu. Google kelimesindeki ikinci “o” harfinin arkasına bir çöpten adam çizimi yerleştirdiler. Logonun bu değiştirilmiş hali, şirket sahiplerinin “şirket dışında” olduklarını Google kullanıcılarına komik bir şekilde söylemeyi amaçlıyordu. İlk doodle diğerlerine göre basit olsa da, önemli etkinlikleri kutlamak için şirket logosunu süsleme fikri doğmuş oldu.

İki yıl sonra 2000’de, Larry ve Sergey o zamanki web yöneticisi ve aynı zamanda stajyer olan Dennis Hwang’dan Bastille Günü için bir doodle yapmasını istediler. Kullanıcılarımız bunu o kadar çok beğendi ki, Dennis, Google’da doodle’lardan sorumlu kişi olarak atandı ve doodle’lar Google’ın ana sayfasında gittikçe daha düzenli bir şekilde görülmeye başladı. Başlarda, doodle’lar çoğunlukla herkesin bildiği özel günleri kutluyordu; şimdiyse, John James Audubon’un doğum gününden, Dondurmalı Sundae’nin keşif yıldönümüne kadar çok çeşitli etkinlik ve yıl dönümü öne çıkarılıyor.

Zamanla ABD’de ve diğer ülkelerde doodle’lara olan talep arttı. Bugün, doodle’ları oluşturmak artık yetenekli çizerlerin (bunlara doodle’cılar diyoruz) ve mühendislerin sorumluluğundadır. Onlar doodle oluşturmayı, Google’ın ana sayfasını canlandırmak ve tüm dünyadan Google kullanıcılarını gülümsetmek için yaptıkları bir grup çalışması olarak görüyorlar.

Google, bunca yıldır kaç doodle yaptı?

Ekip, dünyanın her yerindeki ana sayfalarımız için 2000’den fazla doodle oluşturdu.

Hangi doodle’ın oluşturulacağına ve hangi etkinliklerin doodle ile gösterileceğine kim karar veriyor?

Bir grup Google çalışanı, fikir paylaşımında bulunmak ve hangi etkinliğin doodle ile kutlanacağına karar vermek için düzenli olarak bir araya gelir. Doodle fikirleri Google çalışanları ve Google kullanıcıları dahil pek çok kaynaktan alınır. Doodle seçim süreci Google’ın kişiliğini ve yeniliğe olan tutkusunu yansıtan ilginç etkinlikleri ve yıl dönümlerini kutlamayı hedefler.

Doodle’ları kim tasarlıyor?

Gördüğünüz her bir doodle’ın arkasında, çizerlerden (onlara doodle’cılar diyoruz) ve mühendislerden oluşan bir ekip var.

Google kullanıcıları/isteyen herkes doodle için fikirlerini nasıl gönderebilir?

Kullanıcılardan gelen fikirler doodle ekibini her zaman heyecanlandırır. Kullanıcılarımız bir sonraki Google doodle için fikirlerini e-postayla [email protected] adresine iletebilirler. Ekip, her gün yüzlerce istek aldığından maalesef her isteği yanıtlayamıyoruz. Ancak hepsini okuduğumuzdan emin olabilirsiniz 🙂

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.