DOLAR
32,3695
EURO
35,0258
ALTIN
2.325,72
BIST
9.120,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Genel Sağlık Sigortası Kapsamı Daraltılıyor

Genel Sağlık Sigortası Kapsamı Daraltılıyor

Yaklaşık 75 milyon kişinin yararlandığı genel sağlık sigortası kapsamı daraltılıyor. Sigortalılar gelecek yıl birçok tedavi için cebinden ödeme yapmak zorunda kalabilecek.

Sigorta tarafından ödenen hizmetlere getirilmesi planlanan düzenleme 2014 yılı programında net bir şekilde yer alıyor. İlk etapta göz, ağız-diş ve bazı ilaçların sigorta kapsamından çıkartılması planlanıyor.

2014 yılı programı, sağlıkta “kemer sıkma tedbirlerinin” uygulanacağını net bir şekilde ortaya koydu. Programda yer alan tedbirlerin 75 milyonu yakından ilgilendireceği görülüyor. Buna göre Aralık ayı itibariyle, Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı, sağlık bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı kapsamlı bir çalışma ile “sağlıktaki temel teminat paketini” oluşturacak. Bu paketin dışında kalan hizmetlerdeise, tamamlayıcı sağlık sigortaları devreye girecek. Temel teminat paketi, genel sağlık sigortası kapsamında sigorta tarafından ödemesiyapılan tüm tedavi ve ilaçları kapsıyor. Hali hazırda tüp bebekten, göze kadar geniş bir alanda yapılan tedaviler ve birçok ilaç SGK tarafından karşılanıyor. Ancak bu paketin daraltılarak, bazı ödemelerin kapsam dışına çıkarılması yönünde açıklamalar yapılıyor. 2014 yılı programına göre gelecek yıl itibariyle sağlık harcamalarında bazı tedbirlerin uygulanmaya başlayacağı planlanıyor.

Yetkililer, temel teminat paketinin yeniden düzenlenmesiyle ağız-diş ve göz tedavilerinin genel sağlık sigortası dışına çıkarılabileceğini belirtiyor. Bu iki alanın ilk aşamada genel sağlık sigortası dışına çıkarılması ve reçetesiz de satılabilen bazı ilaçlarında sigorta tarafından ödenmeyecek ilaçlar listesine alınması gündemde.

Sağlık giderleri artacak 

2013 yılı sağlık harcama raporuna göre, sosyal güvenlik kuruluşlarına faturalı ödemeler, ek karşılıklar, devlet katkısı, emeklilere yapılan eködeme, prim teşviklerinden kaynaklanan transferler ile prim ödeme gücü olmayanların GSS primleri dahil olmak üzere bütçeden 71,9 milyar TL transfer yapıldı. Rakamın, 2014’te 77 milyar TL oranında artacağı tahmin ediliyor.  Yaşlanan nüfus, sağlık teknolojilerindeki gelişmeler ve daha kaliteli sağlık hizmeti talebi gibi sebeplerle sağlık harcamalarının daha da artabileceği öngörülüyor.

 

Tamamlayıcı sigorta 

Tasarıya göre, devletin karşılamadığı bazı tedavi ve ilaçlar için “tamamlayıcı sigorta” devreye girecek. Yeni başlayacak bu uygulama için bir yıl önce mevzuat oluşturuldu. Tamamlayıcı sigorta, şu anda genel sağlık sigortasının finanse ettiği tedavi ve ilaçların kapsamı geniş olduğu için sınırlı uygulanıyor. Ancak teminat paketinin kapsamı daraltılırsa, isteğe bağlı olarak yaptırılan tamamlayıcı sağlık sigortaları daha çok gündeme gelecek. Aksi halde 75 milyon genel sağlık sigortalısı gelecek yıl birçok tedavi için cebinden ödeme yapmak zorunda kalacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.