DOLAR
32,5226
EURO
34,6495
ALTIN
2.500,51
BIST
9.664,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
23°C

Engel durumu sonradan ortaya çıkıyor

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, ortopedik engellerin yüzde 23, görme engellerinin yüzde 20, işitme engellerin ise yüzde 29’unun doğuştan geldiğini geri kalanın ise sonradan ortaya çıktığını belirtti.

Hıdır, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası sebebiyle düzenlediği basın toplantısında, dünya nüfusunun yüzde 10’unun Türkiye nüfusunun ise yaklaşık yüzde 12’sinin engelli olduğunu, İzmir’de de yaklaşık 490 bin engellinin bulunduğunu belirtti.

İzmir’de 388 bin kişinin süreğen hastalık, 50 bin kişinin ortopedik, 24 bin kişinin görme, 14 bin kişinin işitme, 15 bin kişinin dil ve konuşma, 19 bin kişinin ise zihinsel engelli olduğu bilgisini veren Hıdır, şöyle konuştu:

“Engelliliğin sebepleri araştırıldığında büyük çoğunluğunun kaçınılabilir ve önlenebilir sebepler olduğu görülmektedir. Genetik etkenler, akraba evliliği, gebelik sırasında yaşanan sorunlar gibi tümü önlenebilir süreçlerdir. Engelliliğin bir kader olmadığı, geliştirilecek sosyal politikalar ve koruyucu-önleyici uygulamaları içeren düzenlemelerle önleneceği açıktır. Engellerin ortaya çıkış zamanı irdelendiğinde özellikle ortopedik, görme ve işitme engellerinin sonradan ortaya çıktığı dikkati çekmektedir.

Ortopedik engellerin yüzde 73’ü, görme engellerinin yüzde 76’sı, işitme engellerinin yüzde 67’si, dil ve konuşma engellerinin yüzde 50’si sonradan ortaya çıkıyor. Doğumsal önlenebilir hastalıkların tanı alması, erken dönemde tedavi edilip kalıcı işlev bozukluklarının en aza indirilmesi için bakanlığımızın evlilik öncesi tarama testleri, doğum öncesi bakım protokolleri ve doğum sonrası tarama testleri rutin olarak tüm bireylere uygulanmaktadır.”

AKDENİZ ANEMİSİ

Bu haftanın ayrıca “Akdeniz anemi” etkinliklerini kapsadığını bu hastalığın da önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Hıdır, önlenebilir olduğuna da vurgu yaptı. Türkiye’de talasemi sıklığının ülke genelinde yüzde 2,1, Ege kıyı şeridinde ise ortalama yüzde 4,3 oranında görüldüğünü, ülkede yaklaşık 4 bin 500 hastanın bulunduğunu anlatan Hıdır, akraba evliliklerinden uzak durulması gerektiğine işaret etti.

İzmir’de geçen yıl 51 bin kişiye evlilik öncesi tarama testi yapıldığını, 915 kişinin talasemi taşıyıcısı olduğunun tespit edildiğini ifade eden Hıdır, “Talaseminin önlenmesi için akraba evliliklerinden kaçınılmalı, evlilik öncesi tarama testleri yaptırarak sağlık kontrollerinden geçilmesi, çiftlerin her ikisi de taşıyıcı ise çocuk sahibi olmadan mutlaka yetkili merkezlerden genetik danışmanlık alarak doğum öncesi yapılması gereken tetkikler yaptırılmalı” diye konuştu.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.