DOLAR
32,4908
EURO
34,7667
ALTIN
2.488,45
BIST
9.543,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
19°C
Bilecik
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
23°C

Dünya Sulak Alanlar Günü Değişti

Dünya Sulak Alanlar Günü Değişti

02 Aralık dünya sulak alanlar günü nedeniyle Bilecik Orman ve Su İşleri 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör yazılı açıklama da bulundu. Güngör,”1971 yılında İran’ın Ramsar kentinde imzaya açılan ve kısaca Ramsar Sözleşmesi olarak imzaya açıldığı kentin adıyla anılan Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi sulak alanlar açısından önemli bir adımdır. Ramsar Sözleşmesi, sadece sulak alanların korunmasını öngören bir sözleşme olmasının yansıra, doğa koruma alanında da imzaya açılmış ilk sözleşmedir. Ramsar Sözleşmesinde 2 Şubat gününün Dünya Sulak Alanlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. 2014 yılının Dünya Sulak Alanlar Günü Teması “Sulak Alanlar ve Tarımdır.”

Sulak Alan, doğal veya yapay, devamlı veya geçici, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gelgit hareketlerinin çekilme devresinde altı metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık, sazlık ve turbiyeler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerler şeklinde tanımlanmaktadır. Ülkemiz 1994 yılında taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi kapsamında sahip olduğu sulak alanları korumayı ve akılcı kullanmayı taahhüt etmiştir. Bu kapsamda 14 alanını Ramsar Listesine ekletmiştir. Bölgemizde yer alan Uluabat Gölü (Bursa, 15.04.1998 tarih ve 23314 sayılı Resmi Gazete) de bu alanlardan biridir. Türkiye’nin de taraf olduğu, sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımının hedeflendiği uluslararası Ramsar Sözleşmesi kriterlerine göre ülkemizde 135 adet uluslararası öneme sahip sulak alan bulunmaktadır.

Korunması gerekli önemli habitatların başında gelen sulak alanlar, aynı zamanda yüksek ekolojik değere sahip yerlerdir. Yeryüzünün en önemli genetik rezervuarları olmaları nedeniyle eğitim ve bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapmaktadır. Bulunduğu alanı tarım, hayvancılık, saz üretimi ve rekreasyonel kullanımlarına hizmet vererek bölge ekonomisine katkı sağlarlar. Önemi günümüzde giderek anlaşılan sulak alanlar eskiden kurutma tehlikesi ile karşı karşıya kalmışlardır. Ancak günümüzde bu sorun yerini su sistemine yapılan müdahaleler, kirlilik, yapılaşma, aşırı kaynak kullanımı, avcılık, kum/toprak alımı, saz kesimi gibi başka sorunlara bırakmıştır.Su ile toprak kardeşliğinin bozulması ise gelecekte, Türkiye de dahil birçok ülkenin su konusunda ciddi önlemler alması gerektiğini göstermektedir. Dünyada yaşayan tüm canlıların kaderi biz insanların ellerinde, dünyada yaşayan en güçlü canlının insan olması, birtakım sorumluluklara da sahip olmasını gerektirmektedir. Bu nedenle ya biz suyunu, toprağını, çevresini koruyan insanlar olacağız yada dünyanın iklimi değişecek ve gelecek nesillere kuraklıkla, kıtlıkla savaşan bir dünya bırakacağız. Su hayattır, hayatınız bizim için değerlidir.”diye açıklama da bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.