DOLAR
32,4317
EURO
34,7477
ALTIN
2.441,58
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
22°C
Bilecik
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Dünya Metroloji Günü

Ölçüm birimleri ve standartları ile ilgili yıllardır yürütülen çalışmaları daha düzenli hale getirmek ve farklı ülkelerde gerçekleştirilen faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak üzere 1875 yılında Paris’te Metre Konvansiyonu imzalanmıştır. 20 Mayıs 1875 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğunun da yer aldığı 17 ülke tarafından imzalanan Metre Konvansiyonu metrolojide yeni bir çağ açtığı için 20 Mayıs her yıl “Dünya Metroloji Günü” olarak kutlanmaktadır.
Metroloji; Bilimsel Metroloji, Endüstriyel Metroloji ve Yasal Metroloji olmak üzere 3 kategoride ele alınmaktadır.
Bilimsel Metroloji; Ölçüm birim sisteminin oluşturulması, yeni ölçme yöntemlerinin geliştirilmesi faaliyetlerini kapsamaktadır. TÜBİTAK bünyesinde yer alan Ulusal Metroloji Enstitüsü(UME)bu alanda çalışmalarını sürdürmektedir.
Endüstriyel Metroloji; Kullanılan ölçüm cihazlarının uygunluğu ile bu cihazların kalibrasyonları ve izlenebilirliğini garanti altına alan faaliyetleri kapsamaktadır. TÜRKAK ve TSE olmak üzere uygunluk değerlendirme kuruluşları ve diğer kalibrasyon laboratuvarlarının sorumluluğunda yürütülmektedir.
Yasal Metroloji ise; Kullanıcının korunması, adil rekabet ortamı gibi yasal gereklerden kaynaklanan faaliyetler olarak tanımlanmış olup, bu faaliyetlerde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü sorumluluğundadır. 3516 sayılı “Ölçüler ve Ayar Kanunu” ile 4703 sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun” hükümleri çerçevesinde ,ölçü aletlerinin ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak piyasaya arzı, kullanıma sunulması ve muayenelerine ilişkin işlemler yürütülmektedir.

Alışverişte, üretimde, sağlıkta, kısacası hayatımızın her alanında doğru ölçmenin önemi büyüktür. Ölçüm işinin denetim yönü dışında bir de vebal yönü vardır. Ticaretle uğraşanların bu yönde veballeri olduğu kadar kontrol eden olarak bizlerinde üzerinde bir o kadar vebal vardır. Ancak yapılan işin zor ve meşakkatli olmasının yanında vebal yönü işimizi karşılıklı olarak daha da özenle gönülden şevkle yapmamızı zorunlu kılmaktadır.
24 saat kesintisiz hizmet vermesi, Türkiye genelinde yaygın olması ve ölçülen ürünlerin doğrudan tüketiciyi ilgilendirmesi nedeni ile akaryakıt ve LPG istasyonlarında kullanılan sayaçların denetimine büyük önem veren Bakanlığımız, taksimetre, takograf , tartı aletleri, su, elektrik, doğalgaz gibi ölçü aletlerinin kontrol ve muayene faaliyetlerini de aralıksız sürdürmektedir. Bakanlığımızın önemli faaliyetlerinden biriside 5 g veya 5 ml den daha az 10 kg veya 10 L den fazla olmayan hazır ambalajlı mamullerin dolum miktarlarına ilişkin kontrol esasları ile ambalaj üzerinde bulunması gereken etiket bilgilerinin denetlendiği faaliyetlerdir.
Bilecik Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak; Tüm Metroloji çalışanlarına, sevgi ve selamlarımı iletiyor, Dünya Metroloji Günü’nü kutluyor, başarılar diliyorum
Hediye İMAN
Bilecik Bilim, Sanayi ve Teknoloji
İl Müdür V.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.