DOLAR
32,4242
EURO
34,4456
ALTIN
2.489,00
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
30°C
Bilecik
30°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Dolandırıcılar Yılmıyor Bu Tuzağa Düşmeyin

Dolandırıcıların Bu Tuzağına Düşmeyin. İnternet üzerinde sosyal paylaşım platformunu kendilerine pazar yapan dolandırıcılar yılmıyor.

İnternet üzerinden her yeni gün yeni dolandırıcılık yöntemleri ile vatandaşların parasına göz diken dolandırıcılar bu kez sosyal medya üzerinde Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanmış süsü verdikleri sponsorlu paylaşımlarla karşımıza çıkıyor.

Daha önceleri sosyal paylaşım platformu facebook üzerinde başka kişilerin hesaplarını ele geçiren dolandırıcılar, ”Hediye çeki kazandım ama ben kullanmayacağım seni düşündüm” gibi saçma sapan cümleler kullanarak, ”Telefon hattın faturaları mı? Mesaj göndereceğim” diyerek vatandaşların parasına göz dikiyordu. Dolandırıcıların bu yöntemi artık hemen hemen herkes tarafından bilinince artık bir çok kişinin de karşısına çıkmaz oldu. Her geçen gün yeni yöntemler deneyen dolandırıcılar kimi zaman sosyal paylaşım platformu facebook üzerinde e-devlet tarafından yayınlanmış süsü verilmiş,  çeşitli devlet kurumlarının adını kullanarak vatandaşları dolandırmaya çalışıyor.

Artık can sıkıcı bir hal almaya başlayan bu duruma bir yenisi daha eklendi. Yine facebook üzerinde yayınlanan sponsorlu paylaşımda bu kez Cumhurbaşkanlığı tarafından paylaşılmış süsü verilmiş ve amacı yine vatandaşın kredi kartı bilgilerini ele geçirmek olan bu yöntemle sahte bir bağlantı oluşturularak giriş yapmanız hedefleniyor.

Yapılan sponsorlu paylaşımda, Nihai karar açıklandı yazılarak  ”E-Devlet Üzerinden Kart Aidatları İade Edilmeye Başladı” yazılı görselde bu kez Cumhurbaşkanlığı Forsu da kullanılarak sizi sanki e-devlet sitesine yönlendiriyormuş gibi farklı bir sayfa açılıyor ve bu sayfada kredi kartı bilgilerinizi girmeniz isteniyor.

Ne kadar saçma değil mi?

Kredi kartı aidatı iadesi gibi bir durum olsa dahi, sizden kredi kartı bilginiz neden istensin?

Milyonlarca kullanıcısı olan facebook’un reklam hizmetlerinde reklam veren kişinin dolandırıcı olup olmadığı yönünde  herhangi bir denetiminin yapılamaması, verilen reklamın da sahte veya yanıltıcı olup olmadığı yönünde bir güvenlik kontrolünden geçememesi tüm kullanıcıların mantık dahilinde kendi güvenlik önlemini almasını mecbur kılıyor.

Bu tip durumlarda yapılması gereken o sponsorlu paylaşımı gördüğünüzde hemen üst sağ köşede yer alan yan yana 3 noktaya (…) ve ardından çıkan menüde reklamı şikayet et yazan yere tıklamanız veya dokunmanızdan sonra çıkan adımları takip etmeniz yeterli olacak. Böylelikle sadece kendinizin değil, diğer vatandaşların da bu tuzağa düşmesine engel olabilirsiniz.

Facebook üzerinde yayınlanan bu tür dolandırıcılık amaçlı reklamlara tıklandığında açılan sahte bağlantılar yetkili kurumlar tarafından fark edildiğinde erişime engellense de dolandırıcılar bu yöntemi kullanmaya devam ediyor.

Aslında son dönemde adından sıkça söz edilen yapay zeka bu gibi noktalarda daha önce tanımlanmış sahte yanıltıcı bu tip reklamları hızla gözden geçirip güvenli olup olmadığı yönünde karar verebilir diye düşünmeden edemiyoruz.

Bize de bir kez daha vatandaşlarımızı bu tip bağlantılara inanmamaları noktasında uyarmak düşüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.