DOLAR
32,5316
EURO
34,8575
ALTIN
2.429,81
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C

Dokunulmazlığı Olan Dinlenemiyor

Dokunulmazlığı Olan Dinlenemiyor

Yasa dışı dinlemelere ilişkin soruları cevaplayan Almanya’nın önde gelen Türk kökenli avukatlarından Aziz Sarıyar, Almanya’da telefon dinlemelerinin ancak savcılığın başvurusu üzerine hakim kararı ile olabileceğini belirterek, hakim kararı olmadan dinleme yapılmasının zaten yasak olduğunu, mahkeme kararıyla da ancak belli bir süre için dinleme yapılabileceğini ifade etti.

“DOKUNULMAZLIKLAR KALDIRILDIKTAN SONRA DİNLEME YAPILIYOR”

Almanya’da milletvekili dokunulmazlığının kapsamının çok geniş olduğunu vurgulayan Sarıyar, “Almanya’da başbakan, bakan ya da milletvekillerinin dokunulmazlığı var. O olduğu sürece dinlenmeleri mümkün değil. Dinleme için dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekiyor. Bunun için de suç duyurusunda bulunulması gerekiyor. Suç duyurusu, dokunulmazlık kaldırıldıktan sonra işleme alınıyor ” dedi.

“HUKUKİ DİNLEMLERİN YAYINLANMASI DA SUÇ”

Almanya’da yasal yolla yapılmış dinleme kayıtlarının medyada ya da internette yayınlanmasının suç olduğunu belirten Sarıyar, “Almanya’da hukuki izinle yapılmış dinlemelerin yayınlanması da suç. Çünkü sonuçta devlet tarafından bir suçlamayla ilgili dinleme yapılmış. Bu yalnızca o suçla ilgili savcının yapacağı değerlendirmede kullanılır. Bunu tabii medyada yayınlayamazsınız, internette de yayınlayamazsınız” ifadesini kullandı.

Sarıyar, dinleme kayıtlarının ya da görüntülerinin internette kaldırılması konusunda, teknik açıdan yaşanan sorunları şöyle anlattı: “Hakkı ihlal edilmiş kişi, o kayıtların kaldırılmasını, silinmesini her zaman talep edebilir. Hukuki olarak bu konuda mahkemelerden karar aldırmak zor değil. Ama teknik açıdan bunların kaldırılması, silinmesi çok kolay olmayabiliyor Facebook, YouTube ya da Twitter’a yüklenmesi durumunda, biliyorsunuz bunların çoğunun merkezleri Almanya dışında. Onlara bir mahkeme kararını ulaştırmak, bürokratik açıdan, formaliteler açısından uzun sürebiliyor.”

ALMANYA’DA GİZLİ KAYIT VE DİNLEMER YASAK

Kişilerin veya kurumların yasa dışı yollarla dinlenmesi ve dinleme kayıtlarının medyada yayınlanması ile ilgili soruları cevaplayan Alman hukukçulardan, Almanya’da medya hukuku konusunda uzman avukat Frank Fischer, “Anayasa’nın 1. ve 2. maddeleri, kişi özgürlükleri ile özel yaşamın gizliliğini teminat altına almaktadır. Ceza Kanunu’nun 201. maddesi, özel görüşmelerin gizlice kaydedilmesini ve bunların daha sonra diğer tarafın açık şekilde onayı olmadan kullanılmasını yasaklamaktadır” dedi.

Yasadışı dinlemelerin kayıtlarının internette yayınlanması durumunda, bunu yayınlayan sitelerin tamamen kapatılmasının söz konusu olamayacağını belirten Avukat Fischer, “Böyle bir adım Anayasa’nın 5. maddesi ile yasaklanmış olan yasal sansüre yol açacaktır. Her zaman için, bu tür kayıtların kaldırılması talebi yalnızca söz konusu içerik için yapılabilir, genel olarak tüm internet platformu için geçerli bir talep yapılamaz” şeklinde konuştu.

KOHL DE DİNLENMİŞTİ

Hukukçu Dr. Cornelius Renner de, Almanya ceza hukukuna göre telefon görüşmelerini yasadışı olarak dinleyip kaydetmenin suç olduğunu, medyanın dinleme kaydının tamamını birebir yayınlamasının geçmişte önemli mahkeme kararlarında yasalara aykırı bulunduğunu kaydetti.

Yasadışı telefon dinlemeleri ve medyada yapılan yayınlar konusunda AA’nın sorularını yanıtlayan ve Almanya’daki yasal çerçeve hakkında bilgi veren Dr. Renner, bu konuda Federal Yargıtay’ın (BGH) 1979 yılında aldığı kararın örnek niteliğinde olduğunu söyledi.1975 yılında başbakan adayı Helmut Kohl’ün bir telefon görüşmesi kaydının bir dergide birebir yayınlandığını belirten Dr. Renner, mahkemenin bunu yasalara aykırı bulduğunu kaydetti.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.