DOLAR
32,5496
EURO
34,9189
ALTIN
2.424,57
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Diş macununda florür olmalı mı?

Diş macununda florür olmalı mı? Florürün Faydaları Nelerdir? Çocukların diş macunu yutması riskli mi? İyi diş macunu hangisi?

Birçok diş macunu, toprakta ve kayalarda doğal olarak bulunan bir mineral olan florür içerir. Ancak ideal kullanımda faydalı olan florür çok fazla kullanıldığında sağlık için risk oluşturabilir.

Diş macunu hekimlerin önerdiği şekilde kullanılırsa içerdiği florür bakımından zararsızdır. Ancak tavsiye edilen miktarın üzerine çıkıldığında zararlı olabilir.

Diş macununda florür olmalı mı?

Okyanus Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nden Diş Hekimi Turan Şahan, diş macunundaki florür konusunda şu bilgileri verdi:

Florürün Faydaları

Florür, gelişen mineyi güçlendirir ve plağın neden olduğu bakterilerden kaynaklanan asit üretimini yavaşlatır. Bu sayede dişleri önemli ölçüde korur.

Bakteriler dişi aşındıran asitleri oluşturmak için şekerle birleştiğinde Demineralizasyon meydana gelir. Florür dişleri bu duruma karşı korumaktadır.

Florür ayrıca Remineralizasyonu da teşvik eder. Bu işlem, aside dayanıklı yeni yüzey alanı oluşturmak için dişe kalsiyum ve fosfat iyonları getirir.

Çocukların diş macunu yutması riskli
Çok fazla florür ”diş florozisi”ne yol açabilir. Florozis, diş minesinin renginde değişiklik oluşturan bir durumdur. Bu renk değişikliği genellikle beyaz veya bazen kahverengi lekeler olarak kendini gösterir.

Florozis çoğunlukla diş oluşumu devam eden yaşlardaki çocukların diş macununu tükürmek yerine yutmasıyla ortaya çıkar. Bunun dışında flor oranı yüksek su içilmesi ve flor tableti kullanımı sonucunda da florozis gelişebilir.

Florozis vakaları genellikle çok hafiftir. Orta ile şiddetli vakalarda, dişlerde koyu lekeler ve çukurlar dahil olmak üzere daha belirgin ve kapsamlı mine değişiklikleri meydana gelir.

Diş macunundan çok fazla florür alma olasılığı düşüktür, fakat diş macunu yutma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için risk barındırmaktadır.

Dental florozis riskini azaltmak için ebeveynler şunları yapmalıdır:

6 yaş ve altındaki çocukları diş macunu yutmaktan caydırmak amacıyla sık sık kontrol etmeli ve konuyu yüzeysel olarak onların anlayacağı şekilde anlatmalıdır.

3 ile 6 yaş arasında kullanılan diş macunu miktarı bezelye büyüklüğünü geçmemelidir (ki bu kullanım oranı yetişkinler için de yeterlidir)

2 yaşın altındaki çocuklar için pirinç büyüklüğünde macun kullanımı yeterlidir.

İyi diş macunu hangisi?

O kadar çok diş macunu seçeneği var ki, insanların kendileri için hangisinin doğru olduğunu belirlemesi zor olabiliyor.

Sorulacak ilk soru, kişinin florür içeren diş macunu isteyip istemediğidir. Florür içermesi isteniyorsa büyük markaların çoğunda çeşitli florür ürünleri mevcuttur. İstenmiyorsa florür içerme olasılığı daha düşük olan doğal diş macunlarına yönelmelisiniz.

Eğer tercih florürlü diş macunu almaksa, 3 yaşına kadar olan çocuklar florür seviyesi milyonda 1000 (ppm) olan diş macunu kullanmalıdır. 3 yaş ve üstü için ise bu seviyenin 1.350-1.500 ppm olması gerekir.

Florürlü diş macunu kullanacaksanız şu özellikleri arayın:

Florür içeriği bilimsel limitleri aşmamalı

Diş hassasiyetini azaltmak, mine erozyonunu önlemek veya diş eti iltihabını azaltmak gibi diş sağlığını iyileştirmek için gereken aktif bileşenlere sahip olmalı

İçerdiği tatlandırıcılarda kesinlikle şeker olmamalı

Güvenlik ve etkinliği gösteren bilimsel kanıtlara sahip olmalı.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.