DOLAR
32,3744
EURO
34,9769
ALTIN
2.326,12
BIST
9.067,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Denge problemlerine karşı temiz havada yürüyün

Denge problemlerine karşı temiz havada yürüyün

Ani hareketlerle ortaya çıkan baş dönmeleri, denge sorunlarına işaret ederek kişinin yaşam kalitesini düşürebiliyor. Denge sorunu yaşayanların, tek başına sokağa çıkmaktan korktukları için sosyal yaşamlarının da olumsuz etkilendiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer denge sorununun ortaya çıktığı dönemde ilaç tedavisi alanların yatağa yatıp dinlenmek yerine, sokağa çıkmaları gerektiğini söyledi.

Birkaç saniyelik ani baş dönmesi, şiddeti nedeniyle yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebiliyor. Prof. Dr. Yetişer hastalığın kronikleşen denge sorunlarına ve psikolojik güvensizliğe yol açtığını vurgulayarak “Hastalar tek başlarına dışarı çıkmak istemeyip yalnız kalmaktan kaçınabiliyor ve sürekli bir endişe hali yaşayabiliyorlar. Günlük yaşamın yanı sıra, çalışma hayatında meydana gelen zorluklar da kişiyi bunaltabiliyor. Bu hastalıkla ilgili ‘Düşecek gibi oluyorum. Yer ayağımın altından kayıyor gibi cümleler, hekimlerin en sık duyduğu şikayetler arasında yer alıyor” dedi.

Süpermarket hastalığı da deniyor

Denge sorununa neden olan etmenlerin genel olarak kulak kaynaklı ve santral olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, “Beyin dışı nedenlerin sayısı oldukça fazla olsa da en sık görüleni Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo oluyor. Aniden başlayan, baş hareketleri ile tekrarlanan baş dönmesi olarak özetlenebilecek ve BPPV diye kısaltılan bu neden, halk arasında daha çok ‘Kulak kristallerinin yerinden oynaması’ olarak tarif ediliyor. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu kulak kristallerinin iç kulakta bulunduğunu ve darbe, uzun süreli yolculuklar ya da üst solunum yolu enfeksiyonu gibi nedenlerle yerlerinden oynayabilir. Hastalık yukarıya doğru baktıkça ortaya çıktığı için bu hastalığa ‘süpermarket hastalığı’ da denebiliyor” açıklamasında bulundu.

Denge sorunu olan KBB uzmanına görünmeli

BPPV hastalığının kişiyi uygun baş hareketleri ile test ederek kolayca tanındığını ifade eden Prof. Dr. Yetişer, tedavinin de benzer manevralarla kolaylıkla yapılabildiğini belirterek “Kendilerinde görülen denge sorunu için her zaman en kötüsünü düşünen hastaların bir kez KBB uzmanına danışılması gerekir” dedi.

Temiz havada yürümek iyi geliyor

Denge sorununun tedavisinde bazen bir iyileşme sürecine ihtiyaç olabileceğini ve hareket etmenin önemli bir yer tuttuğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, “Baş dönmesi yaşayan kişiler ‘Işığı kapatmalıyım, dinlenmeliyim, geçer!’ diye düşünse de bu sorunu yaşayan kişilere temiz havada birkaç saat yürümeleri öneriliyor. Hasta, ne kadar çok dışarı çıkar ve yürürse, dengesine kavuşması o kadar kolay oluyor” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.