DOLAR
32,3281
EURO
35,0599
ALTIN
2.296,43
BIST
9.012,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Bu belirtilere dikkat!

Öksürük, kilo kaybı ve ateş tüberküloz belirtisi olabilir

Halk arasında verem olarak bilinen tüberküloz, öksürük, kanlı balgam çıkarma, kilo kaybı ve ateş ile kendini gösteriyor. Tüberkülozun önlenmesinde aşının etkili olduğunu kaydeden uzmanlar, tedavi sürecinin kimi zaman 9-12 ay arasında olabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre tedavi sürecinde çoklu antibiyotik kullanımı ve hekim kontrolü şart.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Yakup Hakan Başaran, halk arasında verem olarak bilinen tüberkülozun bulaşıcı olması nedeniyle tedavisi güç bir hastalık olduğunu söyledi.

Dr. Yakup Hakan Başaran, tüberkülozun vücudun her yerinde hastalık yapabilme potansiyeline sahip olmakla birlikte en sık akciğer tüberkülozu görüldüğünü ifade ederek “Yüksek oranda bulaşıcılığı, etken mikrobun özellikleri nedeniyle tedavisi bir hayli güç ve uzun dönem gerektiren bir halk sağlığı problemidir. Bağışıklık sistemini bozguna uğratan diğer hastalıkların yaygınlaşması ve yaygın göçler nedeniyle günümüzde gelişmiş ülkelerde bile önemli bir sorundur. Ancak uzun süre tedavi gerektirse bile tedavi edilemez değildir” diye konuştu.

Bu belirtilere dikkat!

Hastalığın en belirgin belirtisinin öksürük, kanlı balgam çıkarma ve kilo kaybı olduğunu ifade eden Dr. Yakup Hakan Başaran, etken mikrobun ‘tüberküloz basili’ olduğunu söyledi. Başaran, belirtilerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Etken mikrobun çoğunlukla solunum sistemi ile vücuda alınması ve yayılmasının yine aynı yolla olması nedeniyle belirtiler genellikle öksürük, kanlı balgam çıkarma, kilo kaybı ve ateştir. Ancak bazı durumlarda, sindirim yolu ile etken mikrobun alınması ile bambaşka bulgularla karşımıza çıkabilir. Akciğer dışında en sık enfeksiyon yaptığı bölge boyun lenf sistemidir ve boyunda şişlikle kendini gösterir.”

Sindirim yoluyla da geçebilir

Etken mikroorganizmanın tek olmadığını, en sık görülen üyesinin ise M. Tuberculosis olduğunu ifade eden Dr. Yakup Hakan Başaran, “Bununla birlikte mikrobakteriler tarafından oluşturulmaktadır. Etken mikroorganizma solunum yolu, sindirim yolu veya ciltten bulaşabilir” uyarısında bulundu.

Tedavi süreci uzun sürüyor

Tüberkülozun teşhis edildikten sonraki tedavi sürecinin önemli olduğunu kaydeden Dr. Yakup Hakan Başaran “Tedavi sürecinde uzun süren ve çoklu antibiyotik kullanımı ve hekim tarafından sıkı kontrollerin yapılması gerekmektedir. Tutulum yaptığı organa göre değişmekle birlikte 9-12 ay süren bir tedavi süreci vardır. 3-4 antibiyotiğin birlikte kullanılması gerekebilmektedir” dedi.

Aşı ile önlenebilir

Aşı ile önemli ölçüde korunma sağlanabileceğini ifade eden Dr. Başaran, tüberküloza karşı aşılamanın, hastalığın yaygın olarak görüldüğü ülkelerde düzenli aşılama şeması içerisinde olduğunu ifade etti. Dr. Yakup Hakan Başaran, “Tedavi edilmeyen hastalarda çoğunlukla organ yetmezliği sonucu ölüm gözlenebilir. Küçük bir grup hastada ise vücut savunma sistemi hastalığı sınırlandırabilir ancak daha sonraki yıllarda sınırlandığı yerden, hastalık daha şiddetli olarak aktif hale geçebilir” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.