DOLAR
32,3397
EURO
35,1175
ALTIN
2.311,98
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Botoks mu, dolgu mu?

Botoks mu, dolgu mu?

Dünyada her yıl milyonlarca insan botoks ve deri altı dolgusu yaptırıyor. Peki bu iki kozmetik tedavi arasındaki fark nedir?

Estetik Cerrah Op. Dr. Alper Mete Uğurlu, botoks ve deri altı dolgusu hakkında şu bilgileri verdi:

BOTOKS NEDİR?

“Botoks kasları donduran, saflaştırılmış bakteri içerir. Bu şekilde botoks yüzdeki mimiklerin neden olduğu çizgi ve kırışıkların görünürlüğünü azaltmaya yardımcı olur. Göz çevresindeki kaz ayakları ya da alındaki yatay çizgiler gibi hareketli kırışıklıkları düzeltmek için de botoks etkilidir.

Botoks, bir bakteriden alınan botulinum toksinin saflaştırılmış halidir. Çok yüksek miktarlarda zehirli olmasına rağmen, bir uzmanın az ve düzenlenmiş miktarda uygulaması ile kırışıkları düzeltmek için zararsız bir çözüme dönüşür.

Botoks, enjekte edildiği yerde sinir uyarılarını engelleyerek çalışır. Sinir uyarıları kesildiğinde etkilenen kas geçici olarak donar. Yüzün seçili bölgesindeki hareketsizlik keskin kırışıklıkların yumuşamasını, azalmasını hatta ortadan kalkmasını sağlar.

Botoks 3 – 4 ay boyunca etkilidir.

BOTOKS NELERİ DÜZELTİR?

Botoks yalnızca kas hareketlerinin yol açtığı kırışıklarda işe yarar. Bunlar hareketli kırışıklık olarak bilinir ve genellikle “mimik çizgileri” diye adlandırılır.

Botoks uygulanan en yaygın hareketli kırışıklıklar yüzün üst kısmında iki kaşın arasındaki “11” şeklinde çizgiler, alındaki yatay çizgiler ve göz etrafındaki kaz ayaklarıdır. Bu çizgiler zaman içerisinde gülümseme, kaş çatma, yan bakma ve diğer yüz ifadeleri sonucunda oluşur.

Botoks yüzdeki sarkma ya da tombulluğun azalması nedeniyle ortaya çıkan çizgi ve kırışıklarda işe yaramaz. Bunlar durağan çizgiler olarak bilinir. Durağan çizgiler yanak, boyun ve çene altında bulunur.

DERİ ALTI DOLGUSU NEDİR?

Deri altı dolgusu yaşa bağlı olarak incelen bölgelerde dolgunluk sağlayacak maddelerden oluşur. Bu incelme genellikle yanaklar, dudaklar ve ağız çevresinde görülür.

Deri altı dolgusu kimi zaman yumuşak doku dolgusu olarak da adlandırılır ve hacim ve dolgunluk vermek amacıyla deri yüzeyi altına enjekte edilmek amacıyla geliştirilmiş bir üründür.

Uygulama süresi ve yapılan işlemin kalıcılık süresi değişmekle birlikte bazı dolgular 6 ay dayanırken, bazıları 2 yıla kadar kullanılmaktadır.

Kişiler kendi bireysel ihtiyaçlarını ve beklentilerini doktorları ile ele alıp hangi dolgunun kendileri için en iyi seçenek olduğuna karar vermelidirler.

DERİ ALTI DOLGUSU, HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

Yaşlanmanın farklı izlerini düzeltmek için farklı türde deri altı dolguları geliştirilmiştir. Seçilen dolgu türüne göre;

İncelen dudakları dolgunlaştırmak,

Yüzdeki çukurlaşmaları düzeltmek ya da doldurmak,

Alt göz kapağında ortaya çıkan gölge ya da kırışıkları azaltmak, ortadan kaldırmak,

Yara izi çukurlarını doldurmak ya da yumuşatmak,

Yüzün alt bölümündeki durağan çizgileri doldurmak ya da yumuşatmak,

Durağan çizgiler ağız çevresi ve yanaktaki kırışıklıkları da kapsar. Bu kırışıklar deride kolajen eksikliği ve elastisite kaybı sonucunda ortaya çıkar.

HAMİLELERDE TAVSİYE EDİLMEZ

Hamile ve emziren kadınlarda botoks ve dolgu tavsiye edilmez. Belli sağlık sorunları olan ya da ilaç kullanan kişilerde botoks ya da dolgunun güvenli olduğu incelenmeden bu işlemler yapılmamalıdır.

UZMANLAR UYGULAMALI

İşlemler, plastik cerrah, sertifikalı dermatolog, kozmetik cerrah gibi nitelikli kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.