DOLAR
32,4348
EURO
34,7625
ALTIN
2.433,35
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

Bilecik’teki Özel Eğitim Kurumlarından Ücret İyileştirme Talebi

Bilecik’teki Özel Eğitim Kurumlarından Ücret İyileştirme Talebi

Bilecik’te faaliyet gösteren Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri ücretlerinde iyileştirme istiyor.

 

Bilecik’te faaliyetine devam devam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri ekonomik koşulları gerekçe göstererek, eğitim ücretlerinde iyileştirmeye gidilmesi talebinde bulundu. 2005 yılında çıkarılan Engelli Kanunuyla özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların sosyal güvencesi olmasa dahi eğitim alabilmelerini sağlayan kurumların nitelik ve nicelik bakımından sundukları eğitimin devam edebilmesi için içinde bulunduğumuz ekonomik koşulların değerlendirilip, fiyat iyileştirilmesine gidilmesini talep etti.

4 ayrı Kurum Müdürleri ve Konfederasyonlarının imzasını taşıyan açıklamada ücret iyileştirilmesi zorunluluğunun nedenleri ve talepleri ifade edildi. Yapılan açıklamada:

Sosyal devlet olma gereği, insani ve vicdani duyarlılıkla, 2005 yılında dünyaya örnek olacak bir çalışmaya imza atılarak 5378 sayılı “Engelliler Kanunu” çıkarıldı.

Engelli yavrularımız, resmî özel eğitim kurumları ile birlikte, sosyal güvencesi olmasa da özel özel eğitim Kurumlarında destek eğitimi almaya başladı.

Gerek 2005 yılında çıkarılan “Engelliler Kanunu” ve gerekse 2010 yılında yapılan “Anayasa Değişikliği” ile birlikte hem mevzuat hem zihniyet hem de uygulamalar açısından bakıldığında engellilerin hayatında devrim sayılabilecek gelişmelere şahit olduk.

Bu zihniyet devriminin ete kemiğe bürünmüş hali olan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde 2005 yılı öncesinde toplam 35.000 engelli birey eğitim alırken bugün itibariyle; 81 ilimizde, 3243 eğitim kurumu ile 569.000 özel gereksinimle bireye 55.090 nitelikli uzman personel ve dünyaya örnek gösterilebilecek bir modelle hizmet verilmektedir.

Verilen bu eğitimlerle birçok engelli yavrumuz akranları ile arasındaki mesafeyi kapatmış, bulunduğu çevrede sosyal kabul görmüş, bir yetişkine ihtiyaç duymaksızın bağımsız yaşam becerileri kazanmış, akademik ve/veya mesleki becerilerini geliştirmiştir.

Bununla birlikte;
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin sunmuş olduğu hizmetlerin gelişerek devam edebilmesi, nitelik ve nicelik yönünden sürdürülebilir duruma gelmesi için geçmişten bugüne biriken sorunların çözüme kavuşması gerekmektedir. Kurumlarımız, SGK ve VERGİ borcunu düzenli ödeyen, borcu bulunmayan kurumlardır.
Gelinen noktada kurumlarımız, bürokratik süreçlerde yaşanan aksamalar ve eğitim ücreti belirlemesinde standardın olmaması sebebiyle geçmişten bugüne gelen ekonomik problemlerle baş başa kalmıştır.

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerine her bir engelli birey için ödenen eğitim ücreti 2006 öncesi dönemde asgari ücrete eş değerken, yıllar içinde eriyerek, bugün itibariyle kurumlarımıza ödenen rakamlar asgari ücretin 1/5 ’İ seviyelerine gerilemiş durumdadır.

Kira ve personel giderleri, yıllardır “ücretsiz” olarak verdiğimiz öğrenci taşıma (servis) hizmeti ve genel giderlerimiz, maliyet açısından sürdürülebilir olmaktan uzaktır.

Çözüm ve talebimiz ;
’Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde hizmet alan her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına; 8 saat bireysel ve 4 saat grup eğitimi karşılığında KDV dahil net asgari ücretin %50 si ödenir’’ hükmünün eklenmesi talep edilmektedir.

Bireysel eğitim ücreti 1 saatlik, asgari ücretin % 5’i olarak toplamda 8 saat * % 5 = toplam % 40 ve gurup eğitimi ücreti asgari ücretin % 2,5 olarak toplamda, 4 saat * % 2,5 = toplam % 10 olmak üzere, genel toplamda, Net asgari ücretin % 50’si hükmünün eklenmesi ile sorun çözüme kavuşacaktır.

Saygılarımızla.

Özel Eğitim Dernekleri Konfederasyonu İl Başkanı ve Elif Hanne Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Müdürü Alican Çiçek,

Yıldız Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Elif Mercan,
Mavi Boncuklar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Murat Döner,
Deniz Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Barış Şahin,

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.