DOLAR
32,3654
EURO
34,9610
ALTIN
2.325,42
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Bilecik’te şap hastalığı

Bilecik’te görülen şap hastalığı ile ilgili olarak, Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız açıklamalarda bulundu.

İNSANA BULAŞAN BİR HASTALIK DEĞİL!

Yıldız, şap hastalığının halk arasında bilindiği gibi tehlikeli bir hastalık olmadığına dikkat çekerek, şap hastalığının hayvandan insana bulaşabilen bir hastalık (zoonoz) olmadığını söyledi.
EKONOMİK AÇIDAN BÜYÜK KAYIP
Şap hastalığını kısaca hayvanlarda ağızda ve dilde yaralanma, ayaklarda tırnak arasındaki yumuşak dokuda yaralanma olarak tanımlayan Yıldız, ağızdaki yaralanmalardan dolayı, hayvan yem tüketemediği için, et ve süt veriminde düşmeler yaşandığını belirterek, ekonomik açıdan büyük bir kayıp’a sebebiyet verdiğini söyledi.

BİLECİK’TE 5 İŞLETMEDE GÖRÜLDÜ

Hastalığa yakalanmış hayvanlarda ölüm’ün az yaşandığını kaydeden Yıldız, senede 2 defa sonabahar ve ilkbahar dönemlerinde bakanlık tarafından aşı uygulandığını hatırlatarak söyle devam etti:

“Toplamda ilimizde 5 işletmede şap hastalığı vakası görüldüğünü söylerken, 5 işletmenin 4’ünde hastalık kontrol altına alındı 1 tanesi cuma günü belirtiyi gösterdi. Onda da gerekli girişimlerde bulunuldu aşılama yapılıyor ve bütün ilimizin aşı akmpanyası kapsamında aşılamasına da cuma gününden itibaren başlandı.
Basından da öğrenildiği gibi Van’dan giren virüs, bu da şekil değiştiren ve A grubu Nepal dediğimiz bir virüs şeklinde yayıldı. Bizim ilimizde de şu ana kadar 5 işletmemizde toplam 15 hayvanda gözüken bir hastalık ve bu 5 işletmenin 4’ünde sönmek üzere. Hiçbir hayvanda da ölme söz konusu olmamış. 20 bin doz aşı getirdik ve geçtiğimiz cuma gününden itibaren de bütün ilçelerimizde ve il mekezimizde aşı uygulmasına başladık. Bu bahsettiğim 5 işletme ve çevresindeki köylerde de hemen aşılar yapıldı ama tüm il geneli aşılama kampanyasını da erkene çekmiş olduk.”

PİŞİRMEDEN TÜKETMEMELİYİZ!

A grubu Nepal virüsünün ısıya karşı çok duyarlı olduğunu ifade eden Yıldız, gerek etin, gerekse sütün pişirilmesi halinde mikrobun tamamen yok olduğunu belirterek, Bilecik’te herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.