DOLAR
32,3669
EURO
34,9566
ALTIN
2.325,55
BIST
9.153,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Bilecik’te “Kiraz Yetiştiriciliği” konulu seminer düzenlendi.

Bilecik’te “Kiraz Yetiştiriciliği” konulu seminer düzenlendi.

6 Mart 2015 Cuma günü Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz tarafından “Kiraz Yetiştiriciliği” konulu seminer düzenlendi.
Bilecik Bilim ve Sanat Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminere konu uzmanı olarak Isparta Eğridir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Hasan Cumhur SARISU katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Hacı Dursun YILDIZ, “Bilecik, tarımsal potansiyel açısından işlenebilir arazileri az olmasına rağmen, oldukça verimli topraklara sahip. Küçük bir ilde büyük bir üretim potansiyeline sahibiz. Kiraz üretiminde dünyada birinciyiz ama ihracat bakımından dünya ikinciyiz. Kiraz üretimi olarak bakacak olursak, ilimizde 20-21 bin dekarlık alanda kiraz üretimimiz var, bu alan itibari ile de Türkiye’de 7’nci sıradayız. Amacımız daha bilinçli, daha teknik, daha bilimsel, daha modern üretim yaparak, çiftçilerimizin daha iyi gelir elde etmesidir.” diyerek sözlerini noktaladı.
İl Müdürümüzün açılış konuşmalarını takiben Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Güven SÖNMEZ “Kiraz yetiştiriciliğinde Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi, Entegre Mücadele, Biyoteknik ve Biyolojik Mücadele ile Hasat Öncesi Pestisit Denetimi” konularında bir bilgilendirme yaptıktan sonra Ziraat Mühendisi Dr. Hasan Cumhur SARISU tarafından “Kiraz Yetiştiriciliği” konulu kapsamlı bir sunu yapıldı. Sunuda bahçe yer seçimi, anaç ve çeşit seçimi, dikim, budama, döllenme biyolojisi, pazarlama gibi birçok konuda pratik bilgiler aktarıldı.

Konferans sonrası program hakkında bir açıklama yapan İl Müdürümüz sayın Hacı Dursun YILDIZ, “ Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüz tarafından 2 gün olarak programlanan çalışmaların ilk etabı arazi çalışmalarıyla başladı. İlimizde bulunan kiraz bahçelerinin mevcut durumunun incelenmesiyle, kiraz bahçelerimizin üstün yönlerini, eksikliklerini ve varsa alınması gereken önlemlerin, yapılması gereken çalışmaların tespit edilmesi hedeflenmiştir. Arazi çalışmaları; Gölpazarı, Söğüt ve Merkez ilçede yoğun kiraz alanlarında gerçekleştirilmiştir. Arazi çalışmalarına Dr. Hasan Cumhur SARISU ile Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Meltem SÖNMEZ ve Ziraat Mühendisi Aylin IŞIK katılmıştır.
Çalışmanın 2. Etabı ise değerlendirme toplantısı şeklinde gerçekleşmiştir. Arazi çalışmalarında tespit edilen hususlar Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli ile istişare edilerek seminerde üzerinde durulması gereken konular, çiftçilerimize verilecek tavsiyeler, özellikle anaç ve çeşit seçimi ile ilgili konular tartışılmıştır.
3. etap ise Müdürlüğümüz teknik elemanları, çiftçi örgütleri ve çiftçilerimizin katılımı ile gerçekleştirilen seminer olmuştur.
Yapılan çalışmada önem verdiğimiz konu İlimiz özelinde bir bilgi aktarımı sağlayabilmekti. Bu amaçla programı 3 etap halinde planladık. Yoksa ilimize davet ettiğimiz konu uzmanı meslektaşımız ilimize gelip kendi yaptığı çalışmaları anlatıp giderdi. Ama bizim uyguladığımız program gerek arazi çalışmaları, gerek büro çalışmaları ve gerekse konferans bir bütün halinde yapıldığından ilimize özel bizim çiftçimizin ihtiyaç duyduğu bilgileri içeren şekilde aktarıldı.
İl Müdürümüz YILDIZ, bu çalışmada emeği geçen, katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum diyerek sözlerini noktaladı ve günün anısına Dr. SARISU’ya plaket takdim etti.

bilecik kiraz yetiştiriciliği konferansı (4) bilecik kiraz yetiştiriciliği konferansı (1) bilecik kiraz yetiştiriciliği konferansı (2) bilecik kiraz yetiştiriciliği konferansı (3)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.