DOLAR
32,3192
EURO
35,0609
ALTIN
2.309,09
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Bilecik’te İpekböcekçiliği yeniden canlandırılıyor..

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi “İpekböcekçiliği” projesi için larva serimi yapıldı.  Proje hakkında bilgi veren 50 Nolu Koza Tarım Satış Kooperatif Müdürü Ali Çakır, “Bilecik’te 1989 yılında İpekböceği üretiminin 1000 kutu olduğunu şuan ise 250-300 kutu satabildiklerini dile getiren Çakır; Bilecik’in kapasitesi 300 kutuya kadar geriledi. Böcek bakımı yapacak alanda kağıtları seriyoruz, böceklerimizi getiriyoruz ve yapraklarla alınıp, serilen kağıtların üzerine bırakıyoruz ve yaprakları kıyıp ilk beslemelerini yapmış oluyoruz. Böceklerin 1 den 5 e uyku dönemleri var. Sonra askı dönemi başlar. Yaklaşık 30 gün içerisinde yemleme işlemi biter. Sonra kozasını örmeye başlar. Buradaki bakımımız ticari amaçlı değil. İnsanları teşvik etme, özendirme amacıyla yapılıyor. Devlet destekli olduğu için tohuma para almıyoruz, yani üretici bize bir kuruş para ödemiyor, ürettiği kozasını da biz satın alıyoruz. Kozanın kilogram fiyatı 35 lira, 2 paketten 80 kiloya kadar üretim sağlanır.1 paket 1 ile 1,5 milyon arası getiri yapar. ” dedi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Sekreteri Mehmet LAÇİN, amatör olarak insanların işlerini bırakmadan 40 gün süreyle bu işi yapabileceklerini, endüstriyel bir girdisinin olmadığını, profesyonel bilginin de gerekmediği kurum mühendislerinin destek verdiğini, Fakülte olarak ipekböcekçiliğini bilimsel bir boyuta getirip ARGE faaliyetlerini devam ettirmek olduğunu söyledi.

DSC08110 DSC08082 DSC08096 DSC08100

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.