DOLAR
32,5552
EURO
34,8986
ALTIN
2.437,26
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
32°C
Bilecik
32°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C

Bilecik’te 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlandı.

 Bilecik’te 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlandı.

 

Bilecik’te DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanısma Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Birleşik Metal-İş Sendika üyeleri biraraya geldikleri Bilecik Belediyesine ait çay bahçesinin önünden “Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs, Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla Cumhuriyet Meydanına yürüdüler. Programda konuşma yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı, 1 Mayısın işçilerin sorunlarının dile getirildiği gün olduğunu belirterek başladığı konuşmasında şunları kaydetti;
“Bugün bu müdahaleye daha fazla ihtiyacımız vardır. Kapitalizmin insanlığı büyük bir karanlığa mahkum ediyor. Emperyalist ülkenin yöneticilerinden üçüncü dünya savaşı çığlıkları duyuluyor. Burnumuzun dibinde Suriye’de süren savaşta büyük ülkeler çekinmeden terör örgütlerini kullanıyor. Milyonlarca emekçi bölgesel savaşlardan kaçarak yurdunu terk etmek zorunda kalıyor. Göçmen işçiler, gittikleri ülkelerde patronların en vahşi sömürüsüne maruz kalıyor. Diğer yandan sermaye, işçi sınıfının her türlü kazanılmış hakkına pervasızca el uzatıyor, sömürü derinleşiyor, çocuk işçi artıyor. İşçi simsarlığı sevdasından vazgeçin. İşçilerin kiralanır bir mal haline getirilmesine göz yummayacağız. Kiralık işçiliği kaldırın. Sömürüyü derinleştirme amacıyla esneklik dayatmalarından vazgeçin. İşçilerin daha fazla yoğun, daha fazla güvencesiz çalıştırılmasına asla izin vermeyeceğiz. İş cinayetlerini durdurun, gerekli tedbirleri alın, gerçek sorumluları en ağır şekilde cezalandırın. Eşitlik, özgürlük barış adalet ve demokrasi için ülkenin tüm meydanlarındayız. 1 Mayıs meydanlarında yeşeren özgürlük filizleri, işçi sınıfının emeğiyle boy verecektir. 1 Mayıs günü ‘Umut’ adı altında işçiler tulumu giyerek bu memleketin sokaklarında dolaşacaktır”
Programda konuşma yapan Birleşik Metal İş Sendikası Bilecik Bölge Temsilcisi Düzenleme Kurulu Başkanı Recai Büyükbeyhan ise; “Bu ülkede birçok yasa değişti fakat işçileri emekçileri ilgilendiren yasalar değişmedi çünkü korkuyorlar. İşçilerin sendikalarda örgütlenmesinden, hakları için insanca yaşamak için verecekleri örgütlü mücadeleden korkuyorlar. Değiştirmiyorlar, çünkü sermaye bu yasaların değişmesini istemiyor. Kiralık işçi uygulaması istihdam büroları bireysel emeklilik sistemini zorunlu hale getiren yasalar çıkartılıyor. Sermaye yıllardır verdiğimiz emeğin karşılıklı olan tazminatlarımıza göz dikiyor onları fona devretmek oradan da yok etmek istiyor. Sermaye fabrikalarda rahatça taşeron işçi çalıştırma istiyor. Bununla ilgili yasal çalışmalar devam ediyor. Ulusal istihdam paket ile bugüne kazandığımız birçok hak elimizden alınmak isteniyor. Eğer bu saldırılara karşı duramazsak yeni saldırılar gündeme gelecektir. Bizi yok sayanları haklarımızı gasp etmeye çalışanlara karşı, 1 Mayıs marşında olduğu gibi hep bir ağızdan ‘Ancak bu böyle bitmez sömürü devam etmez’ demeliyiz.1 Mayıs sonrası işten atmalar ve baskılar yoğunlaştı. Olaylara neden oldukları gerekçesiyle 8 işçi hakkında idam istemiyle dava açıldı. İşçiler idam cezasına çarptırıldı. Çelik adımlarla yürüyoruz. Biz bu karanlık yolun sonunda doğacak güneşi görüyoruz. Asgari ücret değil, hür ve günlük güneşlik. Bir gelecek istiyoruz” dedi.
Programa Bilecik Eğitim İş Sendikası, Birleşik Metal İş Sendikası, Cam Seramik İş Sendikası temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Konuşmaların ardından işçiler halaylarla 1 Mayıs Emek ve Dayanısma Gününü kutladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.