DOLAR
32,5334
EURO
34,8134
ALTIN
2.430,93
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
28°C
Bilecik
28°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Bilecikli Yazar Dilek Karanfil Sıdar’ın İkinci Kitabı Raflardaki Yerini Aldı

Bilecikli Yazar Dilek Karanfil Sıdar’ın İkinci Kitabı Raflardaki Yerini Aldı

Bilecikli Yazar Dilek Karanfil Sıdar’ın Luna Yayınevi tarafından basılan ikinci kitabı ”İtalya’da Bir Korona Gördüm Sanki!” kitapçıların raflarındaki yerini aldı.

1981 Bilecik doğumlu Yazar Dilek Karanfil Sıdar’ın, çocuk eğitim, etkinlik kitapları kategorisinde Yeşilyurt Kitabevi Yayınları tarafından basılan ”Paris’te Kayboldum” adlı kitabının ardından Luna Yayınevi tarafından basılan ikinci kitabı ”İtalya’da Bir Korona Gördüm Sanki!” kitap satış mağazalarının raflarındaki yerini aldı.

Bilecikli Yazar Dilek Karanfil Sıdar ile soru-cevap şeklinde bir röportaj gerçekleştirdik.

Kitap yazmaya nasıl karar verdiniz?

Çocuklar daha küçükken, mesela iki yaşlarından itibaren onlara okul öncesi kitaplar alır okurdum. her gün, gündüz gece fark etmezdi. Onlar da beni dikkatle dinlerlerdi. Sonraları, normal bir şey anlatırken de kitap okurmuş gibi anlatmaya başladım. Önceleri pür dikkat bana baktılar; sonra da gülmeye başladılar. Hoşlarına gidiyordu. Bu uzun süre devam etti. Bizimle çıktıkları ilk yurt dışı seyahatinden sonra, yaşadıkları, sorguladıkları ve komik gelen ne varsa kağıda dökmeye başladım. Arada onlara okuyor ve hatırlamalarını sağlıyordum. biraz da eğleniyorduk. Bu yazılanlar tam 3 yıl sonra kitap oldu. ilk kitabım: ”Paris’te kayboldum”.

Kitap okuma alışkanlığını çocuklarımıza nasıl kazandırabiliriz?

Kitap okumak anne, baba, kardeş, anneanne vb. alışkanlığıysa, çocuk da bir zaman sonra kitabını alıp çöküyor yanlarına ya da hiç olmadı kitaplara değer vermeyi öğreniyor ki bu da ileriye yatırım oluyor. Kitap okumayı ya da dinlemeyi kesinlikle reddeden bir çocuğa bile yaşına uygun bir fıkra kitabı alıp okuyun bakın nasıl dikkat kesiliyor size! Anne baba olarak yeter ki isteyelim; aşılamayacak bir durum değil.

Çocuklar kitaplarla hangi yaşta tanışmalı sizce?

Biz, dişleri kaşınmaya başladığı aylarda kumaş bir kitap almıştık dört-beş sayfalı. her gün okur sonra kumaştan kitabını eline verirdik. Hemen dişlerine götürürdü kaşımak için. Büyüdükçe onun okunan bir şey olduğunu anlamıştı ve o bize anlatmaya başlamıştı kendi dilince. Bir çocuğun kitapla tanışması için okumayı bilmesine gerek yok.

Çocuklara kitap alırken nelere dikkat edilmeli?

Okurken keyif alabilmeleri için, yaşlarına uygun ve mümkünse resimli kitaplar tercih edilmeli. Onların dilinden anlatan, merak da uyandıran kitaplar olsun ki dikkati dağılmasın çocuğun. Sonra zaten kendi ilgi alanına göre kitap zevkleri de değişiyor. Ama zararlı içerik yönünden ebeveyn kontrolü yapılmalı. Mümkünse psikolojik danışman onayı olanlar tercih edilmeli.

Kitapların çocuklara katkısı nelerdir?

Çocuklar okula başladığı zaman yaklaşık 450-500 kelime dağarcığına sahipken, okul öncesi dönemde kitap okunan ailelerin çocukların da bu sayı 2000 kelimeye kadar çıkıyor. Bu gerçek, çocukların düşünme, hayal kurma, yaratıcılık ve üretme kapasitelerini zorluyor ki bu müthiş bir şey…

kitap: merak
çocuk: neşe
italya: korona
instagram mı twiter mı: instagram


Dilek Karanfil Sıdar Kimdir?

1981 yılında Bilecik te doğdu. Bilecik Sağlık Koleji’nden mezun olduğu yıl, Ankara GATA Hemşirelik bölümünü kazandı fakat on gün sonra, askerlik mesleğinin kendisine uygun olmadığını düşünerek bu okulu bıraktı. Ankara Üniversitesi Çankırı Meslek Yüksekokulu İşletmecilik Bölümü’yle eğitim hayatına devam etti. 18 yaşında Kütahya’ya, Tavşanlı/Tunçbilek Beldesi’ne tayini çıktı. Hem okudu hem de hemşirelik mesleğine devam etti. En son, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Halen Bilecik’te, bir aile sağlığı merkezinde hemşirelik yapmaya devam ediyor. Evli ve iki çocuk annesi. Kurduğu hayalleri eninde sonunda gerçekleştirmeyi seviyor. Okuyarak, dinleyerek, görerek öğrenmek olmazsa olmazı. Ailesi ile seyahat etmek en büyük hobisi. “Paris’te Kayboldum” yazarın ilk kitabı.

Yorumlar

  1. Gökçem dedi ki:

    Her çocuğun mutlaka severek okuyacağı macera dolu şahane bir kitap. ????????

  2. muharrem dedi ki:

    yazarın eline sağlık gezi tarzında güzel bir kitap