DOLAR
32,2513
EURO
35,0945
ALTIN
2.275,61
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
24°C
Bilecik
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
26°C

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencilerinden katlamalı harç tepkisi

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencileri katlamalı harcı protesto etmek için rektörlüğe yürüdü. Katlamalı harç sisteminin üniversitelerde uygulanmaya başlanmasın ardından öğrencilerden tepkiler sürüyor. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencileri yüksek öğrenim harçlarını protesto etmek için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde toplanarak Rektörlük binasına kadar yürüyüş düzenledi. Üniversite Özel Güvenlik Biriminin engelleme isteğine karşı alkışlarla rektörlük binasına kadar yürüyen öğrenciler burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Öğrenciler, katlamalı harç ile ilgili 2011 yılında çıkan kanunun 46. Maddesinin değiştirildiğini öne sürerek, şuan uygulanan yasanın kanunsuz olduğunu iddia ettiler. Öğrenciler, uygulamanın 9 Eylül Üniversitesi’ndeki uygulamayı örnek göstererek, katlamalı harç uygulamasının 2015-2016 güz dönemine ertelenmesini istediler. Öğrencilerin gerçekleştirdiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Kararın Ertelenmesini İstiyoruz”
“Toplanma ve gösteri haklarımızı kullanarak buraya gelebildik. Biliyoruz i YÖK yasasına göre harçlar ertelenen harçlar bu sene tekrardan başımıza patladı diyebiliriz. Uygulama konulan sistem katlamalı ve zamlı olmak üzere iki aşamalıydı. Katlamalı dediğimiz sistem 4 yıllık ve 2 yıllık öğrenim programı içerisinde bir dersi 3 defa aldığımızda yüzde 50’sini, dördüncü defa aldığımızda yüzde 10 ve beşinci defa aldığımızda yüzde 300 uygulanıyordu. Bu kredi başına büyük bir meblağ tutuyor. Fakat tepkilerle ve eleştirilerle birlikte yasanın 46. Maddesi c fıkrası değiştirildi.
Değiştirilen maddede diyor ki, bu katlamalı harcı öğrenim süresi içerisinde mezun olamayan öğrenciler için uyguluyoruz. Fakat bizim okulumuzda her yerde değişikliğin yapıldığı tarihe göre bildiri asmışlar. Üniversitenin sitesinde yayınlanan ek bildiride kanunun resmi gazetedeki yayınlanan hali 24 Eylül 2014’e göre yani eski yasaya göre uygulanıyor. Bu yasal değil, yasaktır. Daha önce kişisel olarak bu konu hakkında dilekçeler verdik. Bunun ile ilgili genel sekreterlikten geri dönüş aldık. Bunun için bize güz döneminde ödenen ücreti alındı diyor. Kanunda da bahar dönemi içerisinde güz dönemi ücreti alınamaz diyor. Bu hukuksuzluktur. Bu hukuksuzluğa bugün burada ses çıkarıyoruz.
9 Eylül Üniversitesi’nde öğrencileri mağdur etmemek için harcını ödeyecek öğrencilerin 2015-2016 güz dönemine ertelenmesi karar aldı. Mezun olacak öğrencinin de mezun olana kadar harcı ödenmesi isteniyor. Bu örneğe göre biz de Rektörümüz Azmi Özcan’dan böyle bir isteğimiz var. Bu kararın ertelenmesini istiyoruz.”

Kaynak:kampüs11.net

DSCN3911 DSCN3924 DSCN3913 DSCN3829 DSCN3831 DSCN3832 DSCN3904

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.