DOLAR
32,5586
EURO
34,8845
ALTIN
2.429,96
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
28°C
Bilecik
28°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Bilecik İl Müftülüğünden Basın Açıklaması

Bilecik İl Müftülüğünden Basın Açıklaması

Bilecik İl Müftülüğü basında yer alan bazı haberlere ilişkin olarak yazılı bir basın açıklaması yayımladı.

Yayımlanan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

İlimiz Vezirhan Beldesi Köprülü Mehmet Paşa Camii halılarına dair 9 yıl önce gündeme gelmiş bir iddiayla ilgili olarak son 6 aydan bu yana periyodik aralıklarla ve farklı başlıklar altında, aynı iddiaları muhtevi çeşitli haberlerin ve bu haberlere dair “eleştiri ve haber alma özgürlüğü sınırlarını aşan” bazı yorumların yayınlandığı; “özellikle son zamanlarda bazen ima yoluyla, bazen de makam ve kimlik bilgileri verilerek hedef alıcı ve kamuoyuna hedef gösterici birtakım haber ve yorumların yayınlanmaya devam edildiği” müşahede edilmektedir. Hiç şüphesiz mensubu olmakla şeref duyduğumuz kurumumuzun bağlı olduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devleti’dir. Bu çerçevede; çeşitli iddialara muhatap olan kişi veya kurumlar hakkında sorumlu ve yetkili mercilerin yapacağı işlemler ve bunların sınırları yasalarla ve buna bağlı mevzuatla açıkça belirlenmiştir. Bu yasalar hiçbir kişi veya kuruma, başka bir kurumdaki kişi veya personel hakkında usule aykırı bir işlem tesis etmesini talep etmek gibi bir hak ve selahiyyet vermemiştir.

Yargı ve idari karar mekanizmalarının iddialarla ilgili nihai kararlarını vermeden önce, kişi veya kurumları suçlu ilan etmek; hem insan haklarına, hem de hukuk’un üstünlüğü prensibine uygun değildir. Nitekim sıfatı, konumu, makamı ve statüsü ne olursa olsun; yargı kararıyla belirlenmedikçe “hiç kimse suçlu ilan” edilemez. Diğer yandan; bu süreçler devam ederken idari işlem tesis etmenin usul ve esasları da mevzuatta açıkça belirtilmiştir.

Bu meyanda;

1-Mevzubahis iddialarla ilgili 2007 yılı içerisinde Başkanlık Müfettişlerince konu mahallinde tetkik ve tahkik edilmiş, rapora bağlanmıştır.

2- Daha önce 2007 yılında konu Başkanlık Müfettişlerince mahallinde tetkik ve tahkik edilmesine rağmen; iddiaların yeniden gündeme gelmesi sebebiyle, adli soruşturmanın başlama sürecine paralel olarak 2. kez idari süreç başlatılmış, iddialar Başkanlığımızca 2013 yılında yeniden mahallinde detaylı bir şekilde tetkik ve tahkik edilmiş olup, soruşturma süreci devam etmektedir.

3- Konu Bilecik Cumhuriyet Savcılığına intikal etmiş olup; yargı süreci halen devam etmektedir.

Hal böyleyken ve sorumlu kuruluşlar iddialarla ilgili olarak mevzuat çerçevesinde yapılması gereken resmi işlemleri iddiaların gündeme geldiği gün başlatmış olmasına rağmen; söz konusu iddiaların aynı muhtevalı, ancak farklı ifadelerle haber olarak periyodik aralıklarla ve gelişmelere paralel yeniden kamuoyuna servis edilmeye çalışılmasının “Kurumumuzu sürekli olumsuz bir imaj çerçevesinde gündemde tutmaya matuf, iyi niyetle bağdaşmayan bir davranış olduğu” değerlendirilmektedir.

Hiç şüphesiz adli ve idari yönden soruşturması devam eden konular hakkında sürekli aynı iddiaları gündeme getirmek hukuksal açıdan doğru olmadığı gibi, etik bir davranış da değildir. Konu ile alakalı varsa delil niteliği taşıyacak her türlü bilgi ve belgenin karar mercii olan Cumhuriyet Savcılığı’nın ilgili bölümüne ve soruşturmayı yürütenlere verilmesi hukuk devletinin gereği ve sorumluluklarını bilen her duyarlı vatandaşın da görevidir. Söz konusu iddialarla ilgili olarak gerek idari ve gerekse adli yönden soruşturma süreçleri devam etmektedir. Yargı’nın iddialara dair kararını ve idari soruşturmanın sonucunu beklemek ve çıkacak karara saygı duymak; hukuka saygıyı esas alan herkesin, insani, vicdani, ahlaki ve anayasal haklar bazında sorumluluğudur. Bu realite muvacehesinde hiçbir kişi, kurum veya kurum amiri kendini “Yargıç” ve “Müfettiş” yerine koyma selahiyyet ve yetkisine sahip olmadığı gibi, kurum amirinden hukuka aykırı böyle bir işlem tesisi de beklenmemelidir. Adli ve idari soruşturma sonuçlandığında verilecek kararlara göre “varsa suçlu ve sorumlu” kişiler hakkında mer’i mevzuat çerçevesinde yetkili makamlar gereğini yerine getirecektir.

Basınımızın ve kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.