DOLAR
32,5969
EURO
34,7289
ALTIN
2.496,30
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Bilecik Doğa Sporları ve Turizm Değerleri Ortaya Çıkarıldı

Bilecik Doğa Sporları ve Turizm Değerleri Ortaya Çıkarıldı. Bilecik Valiliği himayelerinde Sanayi Teknoloji Bakanlığı Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü ortaklığında “Bilecik Doğa Sporları ve Turizm Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Programa teşrif eden Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya ve protokol eşliğinde; AFAD, Bilecik Doğa Sporları BİDOS, Yeşilay, Kızılay, Edebali Arama Kurtarma EDAK, ANDA, Bisikletliler Derneği, Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü standları gezildi. Ardından şehrin doğal güzellikleri ve doğa sporları değerlerinden oluşan sergi incelendi.
Protokol konuşmaları ile başlayan çalıştayın ilk oturumu Kaya tırmanışı ve dağcılık oldu. Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Yazar Doğan Palut tarafından Bilecik’in dağ tırmanış alanlarının durumu, zenginliği ve geliştirmesine yönelik sunumları gerçekleştirdi. Bilecik bölgesinin profesyonel dağcılar için önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve korunması gerektiğinin altını çizdi. Doğayı koruma odaklı turizm faaliyetlerinin bölgenin yerel ekonomisine katkı sağlayacağını belirtti. 2. Oturumda ise Bilecik’in önemli değerlerinden biri olan Harmankaya Kanyonu oldu. Kanyon Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ziyadeoğlu “Kanyon Geçişi” nin zorluklarını dile getirdi. Uluslararası Kanyon Standartlarında 4 kategoriden 3. zorluk derecesine sahip olan Harmankaya Kanyonu’nun profesyonel kanyon sporcuları için uygun ve bakır güzellikte olduğunu aktardı. 3 km uzunluğunda ve yaklaşık 5-6 saat zaman diliminde içinde tırmanış ve şelale geçişlerinin olduğunu aktaran Ziyadeoğlu, alanın profesyonel ekip ve ekipmanlar ile uzman sporcular eşliğinde keyifle geçilebileceğini bildirdi. Alanın Kanyon Festivaline açık ve potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi.

Üçüncü oturum konuşmasını Bilecik Doğa Sporları Derneği Genel Sekreteri Funda Tellici Bilecik’in “Doğa Yürüyüşü ve Çadır Kampı” konusunda yaptı. Uzun yıllar boyu karış karış gezerek trekking rotaları oluşturan, dört mevsim kamp, doğa yürüyüşleri ve çeşitli aktiviteler gerçekleştiren Bilecik’in en aktif sivil toplum kuruluşlarının başında gelen BİDOS’un Bilecik’te gerçekleştirdiği faaliyetleri aktaran Tellici, şehrin doğal ve tabii güzellikleriyle dolu olduğu birçok doğa aktivitesini şehre çok yakın alanlarda dahi yapılabileceğinin altını çizdi. Ayrıca şehrin toplumsal ve manevî değerleri üzerine Tarihi Göç Yolu ve İnönü Metristepe yürüyüşlerinin de farkındalık oluşturmak adına önemli rotalar olduğunu söyledi. Ayrıca doğa içerisinde yapılacak projeleri gelen izleyiciler ile paylaştı.
İlimizde ekstrem sporlar açısından yeni yeni değeri yükselen bir diğer doğa sporu olan Yamaç Paraşütü en çok rağbet gören sportif faaliyetler arasında yer almaya başladı.

Bilecik Yamaç Paraşütü İl Temsilcisi Tolga Levent, “Yamaç Paraşütü” konulu oturumda; özellikle Gölpazarı Çengeller Köyü Hasan Dağı ile Osmaneli ilçesinde takeoff alanlarının bulunduğunu, hem yeni başlayanlar hem de profesyonel kategoride Tandem ve yamaç paraşütü profesyonellerinin Bilecik’e ilgi duyduklarını ifade etti. Denizden yüksekliği 1000 metre olan bu alanlarda kalkıştan sonra kaliteli hava akımlarının oluştuğunu ve yaklaşık 2 bin metre yüksekliğe ulaşılabilir olduğu dile getirdi. Bazı hava basınçlarının uygun olması ile 100 km mesafe alınabileceğinin önemine değindi. Turizm katmadeğeri çok yüksek olan bu sporun turizme kazandırılması yönünde çalışmaların yapılması gerekliliğini vurguladı. İlimizde bu sporu profesyonel olarak yapan altmışa yakın sporcunun olduğunu; çeşitli eğitim ve festival tarzı organizasyonlarda aktif rol alınabileceğini ifade etti.

[19:17, 20.12.2022] TANER BUKA: Son oturumda ise Bisikletliler Derneği Bilecik İl Temsilcisi Hakan Yavuz sözü aldı.
Bilecik’te birçok tarihi rotanın İlimizden geçtiğini söyleyen Yavuz, şehrin bisiklet kullanımına uygun olduğu ve birçok farklı bisiklet türlerinin kullanıldığını ifade etti. Özellikle yurtdışından Bilecik’e karşı ilginin yoğun olduğunu gelen misafirlerimizin sadece rota olarak değil aynı zamanda kültürel ve turizm odaklı rotaları kullandığını belirtti. Gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin Bilecik’e hayranlıklarını gizleyemediklerini söyledi. Şehrin içinde, ilçelerinde ve doğa içi rotalarının çıkarıldığını söyleyen Yavuz, ulusal ve uluslararası birçok bisiklet festivallerinin de yapıldığını ifade etti. En sağlıklı, en kullanışlı ve doğa dostu ulaşım aracı olan Bisikletin kullanım alanlarının geliştirilmesi ile daha da fazla ilgi gördüğünü söyleyen Hakan Yavuz, ilimizde doğa sporlarının başında geldiğini dile getirdi.

Çalıştay sonrasında konuşmacılara Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan ile BEBKA Bilecik Koordinatörü Banu Çiçek Güngördü tarafından plaket ve hediyeleri takdim edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.