Bilecik’te toplu taşıma kullanan vatandaşlarımız için müjdeli haber yargıdan geldi! Bilecik Belediyesinin yeni ulaşım sistemine geçerken toplu taşıma kartları, sanal kartlar ve vizeleme işlemleri için sizden haksız yere tahsil ettiği fahiş ücretler mahkeme kararıyla iptal edildi. Evet, bugüne kadar cebinizden çıkan o paraları yasal faiziyle birlikte kuruşu kuruşuna geri alabileceksiniz!
Haberin sonundaki örnek dilekçe ve adım adım rehberimizle paranızı nasıl alacağınızı anlatmadan önce, gelin yargıdan dönen bu hukuksuzluğun detaylarına ve ulaşımda bize “kamu yararı” dersi verenlerin akılalmaz riyakarlığına bir bakalım.
Bilecik Belediye Meclisi, 10 Nisan 2025’te aldığı 48 sayılı kararla ulaşımda adeta bir “Deli Dumrul” tarifesi yaratmıştı.
100 TL’lik tam kart bedeli, 50 TL’lik vize bedeli, 500 TL’lik astronomik “kara liste” cezası ve ortada fiziki bir nesnesi bile olmayan “sanal kartlara” biçilen 100 TL’lik bedel mahkemeden döndü.
Eskişehir 2. İdare Mahkemesi (Esas: 2025/1008, Karar: 2026/665) bu keyfi uygulamaya çok net bir kamu yönetimi dersiyle “dur” dedi: Belediyeler hizmet karşılığı ücret alabilir ama bu sadece “kartın maliyeti kadar” olmalı ve objektif kriterlere göre hesaplanmalıdır.
Koskoca Bilecik Belediyesi, yargı süreci boyunca bu ücretlerin neye göre belirlendiğine dair hukuken kabul edilebilir somut, tek bir maliyet analizi dahi sunamadı. Hukuk çok nettir: Ortada kanıtlanmış bir maliyet hesabı yoksa, vatandaştan toplanan bu paranın adı kamu yararı veya hizmet bedeli değil, haksız kazançtır. Bu haksızlığa karşı sessiz kalmayıp konuyu yargıya taşıyan Tuncay Güler’e de tüm Bilecik halkı adına teşekkür etmek gerekiyor.
Bugüne kadar minibüsçü esnafını özellikle “engelli vatandaşların ücretsiz binişleri” üzerinden sürekli halkla karşı karşıya getiren belediye konu kendi kasasına gelince engelli falan tanımamış; “Kişiselleştirilmiş Kart Bedeli” olarak tam 100 TL tahsil ediyormuş! Üstelik bitmedi, bu engelli kartlarının kayıp veya yenileme işlemlerinden de tam 150 TL para kesiyormuş! İnsan sormadan edemiyor: Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?
Esnafa gelince “kamu yararı” diyerek aslan kesilenler, mahkeme huzurunda engelliden alınan bu 100 TL’nin, yenileme için kesilen 150 TL’nin açıklamasını dahi yapamıyor.
Bu iptal kararı sadece kağıt üzerinde kalmayacak, hukuka aykırı tahsil edilen o paralar Bilecik halkının cebine geri dönecek. Sağda solda uğraşmayın, kapı kapı dilekçe metni aramayın diye iade sürecini sizin için adım adım özetledik ve gerekli olan resmi dilekçeyi hazırladık.
İşte yapmanız gerekenler:
Biz Belekoma Haber olarak; içi boş şovların, haksız tarifelerin ve illüzyonların karşısında, sadece hukukun ve Bilecik halkının tarafındayız.
Şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim ümidiyle…
Nazan Leblebicioğlu Buka
Bilin istedim!!!
BİLECİK BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
İlgi: Eskişehir 2. İdare Mahkemesi’nin 18.05.2026 tarihli, Esas No: 2025/1008 ve Karar No: 2026/665 sayılı iptal kararı.
Belediyeniz sınırları içerisinde sunulan şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden faydalanabilmek amacıyla, elektronik toplu taşıma kartı kullanmaktayım.
İlgide belirtilen Eskişehir 2. İdare Mahkemesi kararı ile, Bilecik Belediye Meclisi’nin 10.04.2025 tarih ve 48 sayılı kararının kart bedelleri, vize işlemleri ve kişiselleştirme ücretlerini düzenleyen ilgili maddeleri (1, 2, 3, 4, 7, 9 ve 10. maddeler) ölçülülük ve orantılılık ilkelerine, hukuka ve mevzuata aykırı bulunarak iptal edilmiştir.
Bu mahkeme kararı doğrultusunda, haksız tahsilat niteliği taşıyan ve bugüne kadar tarafımdan tahsil edilmiş olan tüm elektronik kart tahsis ile vizeleme ücretlerinin, aşağıda belirttiğim IBAN numaralı banka hesabıma yasal faizi ile birlikte iade edilmesini;
Gereğini arz ve talep ederim.
Tarih: …./…./2026İmza:
BAŞVURUCU BİLGİLERİ:
Adı Soyadı: ………………………………………………………………..
T.C. Kimlik Numarası: ………………………………………………….
Telefon Numarası: ……………………………………………………..
İkametgah Adresi: …………………………………………………………………………………………………………………………………………
İade Yapılacak Banka ve IBAN: TR …………………………………………………………………
EKLER: 1- Eskişehir 2. İdare Mahkemesi’nin 18.05.2026 tarihli (E: 2025/1008, K: 2026/665) Karar Örneği (5 Sayfa)
Bu önemli! karar bizde yok, bir bakalım denmesine bile izin vermeyin. İndirip dilekçenizin arkasına ekleyin.