DOLAR
32,5417
EURO
34,9466
ALTIN
2.428,95
BIST
9.681,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C

Astım ile KOAH’ı karıştırmayın

Dünyada her yıl 3 milyon kişi KOAH nedeniyle yaşamını yitiriyor

Astım ile KOAH’ı karıştırmayın

Önlenebilir bir hastalık olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), özellikle 40 yaş sonrasında ve uzun dönem sigara kullanımı sonucu kendini gösteriyor ve geri dönüşümü tam olarak olmuyor. KOAH’ın tedavi edilebilir ama daha da önemlisi önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu “Hastalığı önlemenin yolu sigara ve nargile kullanılmaması” dedi. Astım ve KOAH’ın belirtilerinin birbirine çok benzediği için bu hastalıkların karıştırıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Tahaoğlu, yanlış tanının hastalığın tedavisinde ciddi sorunlara neden olabileceğini söyledi.

Küresel Hastalık Yükü (KHY) çalışması verilerine göre, KOAH her yıl tüm dünyada yaklaşık 3 milyon insanın ölümüne sebep oluyor. Bu rakamlarla KOAH’ın dünyadaki 3’üncü ölüm nedeni olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu “Toplum genelinde erkek hastalığı olarak algılansa da kadınlardaki sigara kullanım artışı KOAH’ın kadınlarda görülme sıklığını arttırdı” diye konuştu.

Sigara gibi yaşın da önemli bir risk faktörü olduğunu anlatan Doç. Dr. Tahaoğlu, hastalığın 40 yaş üzerinde daha sık ortaya çıktığını belirtti. KOAH’ın asıl nedeninin sigara, pipo, puro, nargile gibi tütün kullanımları olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tahaoğlu, “Genetik duyarlılık, çevresel uyaranlara maruziyet, mesleki nedenle organik/inorganik toz ve kimyasallara maruz kalmak, hava kirliliği ve kent hayatı da KOAH’ın nedenleri arasında yer alıyor” dedi.

Astım ile KOAH arasındaki 3 temel fark

Toplumda KOAH ile astım hastalığının sık sık karıştırıldığının altını çizen Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu “Bunun en önemli sebebi, her iki hastalıkta da benzer belirtilerin (öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi) olmasıdır. Ancak üç temel farkın altını çizmek gerekir. Tanının yanlış olması, hastalığın kontrolü ve doğru tedavisi açısından ciddi sorunları beraberinde getirebilir” açıklamasında bulundu.

ASTIM

  • Tamamen düzelebilir.
  • Her yaşın hastalığıdır.
  • Tetikleyici faktörler toz, koku, kedi-köpek alerjileri vs.

KOAH

  • Tam olarak düzelmeyebilir.
  • Daha çok 40 yaş sonrası, uzun süre sigara içenlerde görülür.
  • Tetikleyici faktörler sigara, mesleki maruziyet, tezek odun ve diğer yakıtlar vs.

KOAH HASTALARINA ÖNERİLER

– Sigara içmeyin.

– Grip ve zatürre aşılarınızı yaptırın.

– KOAH ilaçlarını doğru şekilde kullanın.

– Egzersiz yapın.

– Sağlıklı ve dengeli beslenin.

– Enerjinizi iyi kullanın ve stresten uzak durun.

– Doktorunuz kan gazı ölçümlerinizin sonucuna göre öneriyorsa, sürekli oksijen tedavisi alın.

– Ataklarınızı azaltıcı tedbirleri alın ve atağa girdiğinizi fark edin.

KOAH’I ELE VEREN BELİRTİLER

– Kronik öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı en sık gördüğümüz belirtileri. Yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı hastalığın ileri dönemlerinde görülebiliyor.

– Haftada birkaç kez öksürüyorsanız,

– Haftada birkaç kez balgam çıkarıyorsanız,

– Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha çok daralıyorsa,

– 40 yaşın üstündeyseniz,

– Sigara içiyorsanız ya da önceden uzun zaman içmişseniz KOAH olma olasılığınızın yüksek olduğunu unutmayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.