DOLAR
32,3544
EURO
35,1415
ALTIN
2.301,58
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Astım Hastalığı ve Şişmanlık

Astım Hastalığı ve Şişmanlık. Astım Hastalığı Nedir? Her nefes darlığı astım mıdır? Astım İlaçları Kilo Aldırır mı? Astım Hastalığı Geçer mi? Obezite Astıma Neden Olur mu? Diyetle astım kontrol altına alınabilir mi?

Kronik hastalıklar kategorisinde değerlendirilen astım, akciğer içi hava yollarında daralmanın saptanmasıyla anlaşılır. Astım kronik bir akciğer hastalığıdır tedavi edilmediği takdirde zatürreye dönüşme ihtimali yüksektir.

Artan kilo alımıyla birlikte hastaların yaşam kalitesi düşer ve astımın kontrolü daha zorlu bir hale gelir. Bu nedenle kilo alımına özellikle dikkat edilmesi konusunun üzerinde duran uzmanlar, hastaların diyetle birlikte yaşam kalitelerinin artırılabildiğini açıkladı.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Üyesi Doç. Dr. Zeynep Çelebi Sözener, obezite ve astım konulu açıklamasında:

Vücudumuzda artan yağ dokusunun astımın şiddetini arttırdığı ve astım kontrolünü bozduğu ifade eden Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Üyesi Doç. Dr. Zeynep Çelebi Sözener “Diyet müdahalesi obez hastalarda astım kontrolünü sağlıyor ve yaşam kalitesini iyileştiriyor” dedi.

Vücudumuzda artan yağ dokusunun astımın şiddetini artırdığını ve astım kontrolünü bozduğunu biliyor muydunuz? Akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığı olan astım, obezitesi olan hastaların doktor ve diyetisyen gözetiminde kilo vermeleri ile kontrol altına alınabiliyor.

Tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren hastalığın dünyada yaklaşık 300 milyon kişide bulunduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde de yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastası. Astımın görülme sıklığı ise yıllar içinde giderek artıyor.

Diyet, obez olan astım hastalarının yaşam kalitesini yükseltiyor!

Astım tedavisi sürecinde sağlıklı beslenme, hastalığın seyrini olumlu etkiliyor. Ankara Üniversite’sinin diyete bağlı kilo kaybının astım üzerindeki etkilerini değerlendiren araştırmasına göre, diyet yapan astımlı hastaların öksürük ve nefes darlığı yakınmaları azalıyor. Araştırmanın sonuçları hakkında bilgi veren Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi (AİD) Doç. Dr. Zeynep Çelebi Sözener şunları söyledi:

“Araştırmamızda astımlı toplam 55 obez hastayı değerlendirdik. Bir gruba kilo verdirici diyet uygularken diğer gruba normal beslenme uyguladık. Diyet grubuna 3 ana öğün ve 3 ara öğünden oluşan 10 haftalık bir diyet programı verdik ve katılımcıların solunum fonksiyonlarını ölçtük. Bu enerjiyi sınırlayıcı diyetin ardından, katılımcılarda toplam vücut ağırlığı, toplam vücut yağı, bel çevresi gibi bulgular diğer gruba göre önemli ölçüde azaldı. Kaydedilen düşüşle de bağlantılı olarak, astımlı hastalarda önemli gelişmeler kaydedildiği gördük.”

Diyet yapan astımlı hastaların öksürük ve nefes darlığı yakınmalarının seyrekleştiği belirten Doç. Dr. Zeynep Çelebi Sözener, “Hastaların gece uyanmalarının eskiye göre azaldığını, solunum kapasitelerinin arttığını, yaşam kalitelerinin düzeldiği saptadık. Diyet müdahalesi obez hastalarda astım kontrolünü ve yaşam kalitesini iyileştirdi” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.