DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Almanya’daki terör örgütü NSU davası

Almanya’da, 8’i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü ne ilişkin davada sanık avukatlarının oyalama taktikleri, iptal edilen duruşmalar ve bazı tanıkların ifadelerinin uzaması nedeniyle yargılamanın en erken 30 Haziran 2015 tarihinde sona ereceği belirtildi.

NSU davasının görüldüğü Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nden yapılan yazılı açıklamada, davaya gelecek yıl devam edileceğini ve yılın ilk altı ayı için 57 ek duruşmanın planlandığını belirtti.

Açıklamada, gelecek yıl ilk duruşmanın 12 Ocak’ta yapılacağı, şu an için öngörülen son duruşma tarihinin 30 Haziran 2015′ olduğu kaydedildi.

Mahkeme kaynakları, yargılamanın seyrine göre gelecek yıl yeni duruşma tarihlerinin belirlenebileceğini ve yargılamanın uzayabileceğini kaydettiler.

6 Mayıs 2013 tarihinde başlanan NSU davasında karar duruşmasının bu yıl yapılması planlanmış ancak sanık avukatlarının oyalama taktikleri, iptal edilen duruşmalar ve bazı tanıkların ifadelerinin uzaması gibi nedenlerle mahkeme heyeti, yargılamalara gelecek yıl devam edilmesine karar vermişti.

Almanya’da, 2000-2007 yıllarında 8’i Türk 10 kişiyi öldüren, çok sayıda soygun gerçekleştiren NSU terör örgütünün varlığı ve cinayetlerdeki rolü ancak 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 2011’in kasım ayında bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. İkilinin yakın arkadaşı olan Beate Zschaepe, NSU üyelerinin kullandıkları hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.

NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi olan Zschaepe, tutuklu olarak yargılandığı davada susma hakkını kullanıyor.

Davada Zschaepe’nin yanı sıra örgüte yardım ve yataklıktan suçlanan dört sanık daha yargılanıyor.

NSU’yu kuran Neonazilerin yıllarca hücre evlerde faaliyet göstermelerine rağmen Alman güvenlik birimleri tarafından tespit edilememiş olması, 2011 yılında Almanya’da büyük bir skandala yol açmış, daha sonra NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleriyle ilişki kurdukları ortaya çıkmıştı.

Almanya iç istihbarat teşkilatında aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlere ilişkin bazı belgelerin 2011 yılı sonunda imha edilmesi de kuşkulara yol açmıştı.
kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.