DOLAR
32,5995
EURO
34,7919
ALTIN
2.496,49
BIST
9.444,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
16°C
Bilecik
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Almanya’da vatandaşlık düzenlemesi

Federal Eyaletler Temsilciler Meclisinin (Bundesrat), Almanya’da doğan yabancı çocukların bazı koşulları yerine getirmeleri durumunda çifte vatandaşı olabilecekleri yönündeki düzenlemeyi içeren Vatandaşlık Yasası’ndaki değişikliği onayladığı bildirildi.

Bundesrat tarafından yapılan açıklamaya göre, Alman hükümeti tarafından hazırlanan ve 3 Temmuz’da Federal Meclisten (Bundestag) geçen yasa tasarısı, Bundesrat’ta da onaylanarak Cumhurbaşkanı Gauck’un imzasına sunuldu.

Almanya Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, yaptığı yazılı açıklamada, Bundesrat’ın Vatandaşlık Yasası’nda son 15 yılda yapılan en önemli reforma onay verdiğini belirterek ”Yasanın cumhurbaşkanının imzasının ardından yürürlüğe girmesiyle Almanya’da doğan yabancı ebeveynlerin çocukları, ebeveynlerin vatandaşlığını ve Alman vatandaşlığını sürekli bir şekilde alacaklar” ifadesini kullandı.

Söz konusu çocukların iki vatandaşlık arasında karar vermeye zorlanmayacaklarını belirten Özoğuz, opsiyon modeli uygulamasının bu çocuklar için kalkacağını kaydetti.

Yasadan 500 bin çocuk ve gencin yararlanacağını, her gün yenilerinin buna katıldığını belirten Özoğuz, ”Ülkemizin geleceği için bir karar aldık” ifadesini kullandı.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de söz konusu yasanın Bundesrat’tan da geçmesinin önemli bir adım olduğunu belirterek ”Ancak yeterli değil, Gerisini inşallah 2017’de biz iktidar olursak tamamlayacağız” ifadesine yer verdi.

YASADAKİ DEĞİŞİKLİK

Vatandaşlık Yasası’ndaki değişiklik ile Almanya’da doğan yabancı çocuklar bazı koşulları yerine getirdikten sonra çifte vatandaşlık hakkına sahip olacak. Almanya’da doğan ve bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı tanınacak. Ayrıca eğitim şartı yerine Almanya’da elde edilen okul veya mesleki eğitim diploması da kabul edilebilecek.

Daha önce bu gençler opsiyon modeli uygulaması kapsamında 18 ila 23 yaşlarında Alman vatandaşlığı ya da ebeveynlerinin ülkesinin vatandaşlığı arasında seçim yapması gerekiyordu.

Alman hükümeti tarafından hazırlanan ve Vatandaşlık Yasası’nda değişiklik öngören yasa tasarısı Bundestag’da 3 Temmuz’da büyük çoğunlukla kabul edilmişti. Bundestag ve Bundesrat’tan geçen düzenleme Cumhurbaşkanı Joachim Gauck imzaladıktan sonra yürürlüğe girecek.

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.