DOLAR
32,3192
EURO
35,0609
ALTIN
2.309,09
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

”Ahilik Haftası” Yaşayan Şehir Müzesinde gerçekleştirilen etkinliklerle kutlandı. 

”Ahilik Haftası” Yaşayan Şehir Müzesinde gerçekleştirilen etkinliklerle kutlandı.

Kutlamalara, Vali Tahir Büyükakın’ın yanısıra Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, Belediye Başkanı Nihat Can, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Berna Sukas, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, daire müdürleri, siyasi parti temsilcisi ve oda başkanları ile vatandaşlar katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşan Vali Büyükakın, Ahilik Teşkilatının anlamak ve gelecek nesillere aktarma konusuna dikkat çekti.
Şeyh Edebali üzerine, ahilik geleneği üzerine düşünmeli ve çocuklara bu değerlerin anlatılması gerektiğini vurgulan Vali Büyükakın, şöyle konuştu:
”Ahilik anlayışını çocuklarımıza, gençlerimize çok iyi anlatmalıyız. Ahilik Teşkilatı’nı anlamak ve gelecek nesillere aktarmak adına bizi biz yapan değerleri yeniden hatırlamamız ve hayata geçirmemiz lazım. Birlik, dayanışma ve daha birçok değeri barındıran ahiliği gelecek nesillere anlatmak ve yaşamasını sağlamak durumundayız. O zaman bu törenler gerçek amacına ulaşır, anlamı artar.”
Milletvekili Yağcı ise dünyadaki kapitalist sistemin kendi öz değerleri yok ettiğini ifade ederek, ”Bu törenlerde kuru laflardan öte kendi düzenimizi yeniden ortaya koyup, muhasebesini yapmamız lazım. Özellikle Bilecik’te ahiliği anlamak ve anlatmak çok daha kıymetlidir. Kapitalist sistem maalesef değerlerimizi her geçen gün yok ediyor.” dedi.
Belediye Başkanı Can da birçok mesleğin ve bu meslek erbabının yok olmaya başladığına dikkat çekerek, ”Ahilik, tarihimizin ve kültürümüzün, kaynaşmamızın bir ve beraber olmamızın ve kardeşlik duygularımızın en önemli unsurlarından biridir.” ifadelerini kullandı.

Bilecik Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Halit Gölcan da ahiliğin, İslam inancı ile Türk örf ve adetlerini kaynaştıran bir düşünce sistemi olduğunu belirterek, ”Ahilik insanı bir bütün olarak ele almakta ve onun bütün yönleriyle birlikte geliştirmeyi amaçlamaktadır.” diye konuştu.

Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta da ahiliğin imanın amele dönüştüğü, Anadolu’nun vatanlaşmasını, Osmanlı’nın Cihan Devleti olmasını sağlayan dünyevi ve uhrevi bir sistem olduğunu söyledi.
”Şed kuşatma” töreniyle devam kutlamalar, toplumsal ve ticari ilişkilerde güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, cömert güler yüzlü olma ve Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne herhangi bir başvurusu bulunmayan Bilecik’te 73 yıllık berber Ali Kılıç’a ”Yılın ustası”, ”Yılın kalfası” Onur Sarısoy ve ”Yılın çırağı” Aleyna Nur Ortakaya plaketlerin ve hediyelerinin verilmesi, halk oyunları ekibinin gösterisi ve serginin gezilmesi ile ”Ahi pilavı”nın dağıtımıyla sona erdi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.