DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
17°C
Bilecik
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Çok Bulutlu
28°C

11-17 Ahilik Haftası kapsamında Şeyh Edebali Türbesinde kutlamalar yapıldı.

11-17 Ahilik Haftası kapsamında Şeyh Edebali Türbesinde kutlamalar yapıldı.

Ahilik in Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret ve çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme olduğu çeşitli mizansenlerle anlatılmaya çalışıldı.

Programda konuşma yapan Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, konuşmasına Ahilerin yüksek ahlak ve fazilet sahibi kişiler olduğunu söyleyerek başlayan Nayir, “Ahilik ilk ortaya çıktığı dönemde parçalanmış, kimliğini kaybetmiş, fakirleşmiş Anadolu’nun Türk boylarını birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, bir çatı altında birlikte yaşamayı, iş ve meslek sahibi olmayı öğretmiştir. Ahi Evran’ın Anadolu’ya gelmesiyle Ahiler örgütlenmeye başlamış, Selçuklular zamanında ekonomik ve ticari faaliyetler yanında askeri ve sivil faaliyetlerde de bulunmuşlardır. Hepinizin bildiği gibi Osmanlı Beyliği’nin kuruluşu ve güçlenmesinde de Ahilik etkin bir rol oynamıştır. Şu an manevi huzurunda bulunduğumuz Şeyh Edebali’nin dönemin bir Ahi önderi olduğunu biliyoruz. Ahi teşkilatının kurucusu Ahi Evran’dan sonra o dönemin teşkilatının ikinci ismiydi. Kardeşi Şemsettin ve yeğeni Hasan bir Ahi önderi, Ahi şeyhiydiler. Kardeşi Şemsettin ve yeğeni de Hasan bir ahi önderiydi, şeyhiydi. Ahiler yüksek ahlak ve fazilet sahibi kişilerdir. Ahi kendi kendine yeten kişiydi, kimseye yük olmazdı, kendi elinin emeği ile ayakta kalır, ekmeğini başkalarıyla paylaşabilirdi.”dedi. Ardından Bilecik Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Halit GÖLCAN, ahiliğin özünde birliğin ve beraberliğin, sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü ve kardeşliği ön planda tutarak, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas aldığını ifade etti. ‘şet kuşatma’ töreniyle devam eden kutlamalar Yılın Ahisi seçilen Gölpazarı esnaflarından berber Bahri AY’a plaketi, programda görev alanlara hediyelerinin verilmesi, Bilecik Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin gösterileri ve Ahi Pilavının dağıtılmasıyla sona erdi.

DSC_0050 DSC_0143 DSC_0131 DSC_0116 DSC_0079 DSC_0104 DSC_0107 DSC_0112

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.