DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Hafif Yağmurlu
26°C
Bilecik
26°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C

1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü

HIV-AIDS hastalığı ilk kez 1981 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde tanımlanmıştır. 1 Aralık Günü 1988 yılından bu yana HIV ve AIDS konusunda farkındalığı artırmak üzere tüm Dünya da “1 Aralık Dünya AIDS Günü” olarak belirlenmiştir ve çeşitli etkinliklerle hastalıkla ilgili halk bilinçlendirilmektedir.
HIV Nedir? Human Immun Deficiency Virüs (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) kelimelerinin baş harfleri ile adlandırılmış HIV virüs, bağışıklık sisteminin içine yerleşerek, bireyin bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüstür.
HIV Pozitiflik Nedir? Kanında HIV virüsü bulunan kişilere HIV pozitif denir. Bu kişiler aynı zamanda kanında antikor bulunan seropozitif (Anti-HIV testi, ELISA testi pozitif) kişilerdir.
AIDS Nedir? AIDS bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Mikrobu HIV adı verilen virüstür. HIV girdiği vücudun, mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini, etkileyip yok eder. Direnci azalan vücutta, HIV in etkisinin yanı sıra, çeşitli mikroplar da hastalıklara neden olurlar.
AIDS İçin Tanı Yöntemleri Nelerdir? AIDS virüsü vücuda girdikten sonra kişi taşıyıcı olur ve virüsü başkalarına bulaştırabilir. Laboratuvar testleri ile yaklaşık 12 hafta sonra tespit edilebilir. Bir sağlık şikâyetiniz olmasa bile taşıyıcı olabileceğinizi unutmayınız. Test yaptırmak istediğinizde bir sağlık kuruluşuna giderek ELİSA testi yaptırabilirsiniz. Sonucun pozitif çıkması durumunda isminiz gizli kalacaktır unutmayınız.
HIV/AIDS Bulaşma Yolları Nelerdir? HIV bulaşıcılığının üst düzeyde olan bir virüs olmamasına rağmen, mutlaka korunulması gereken bir virüstür. HIV tek başına yaşamını idame edemeyen bu nedenle mutlaka konak ihtiyacı olan bir virüstür. Virüs açık hava şartlarında uzun süreli canlı kalamamakta, oksijenle temasta kısa sürede ölmektedir. Standart sterilizasyon uygulamaları virüse karşı korunmada yeterlidir. Virüsün bulaşma yolu temelde vücut sıvıları ile olmaktadır, bu nedenle kan, meni gibi virüsün daha yoğun olduğu vücut sıvılarının virüsün iletiminde yeri büyüktür. Ancak tükürük, ter, gözyaşı ve idrar gibi vücut sıvılarında virüs bulunmamaktadır.
HIV enfeksiyonu esas olarak üç önemli yolla bulaşmaktadır:
1. Korunmasız cinsel ilişki: HIV enfeksiyonunun en sık bulaşma şeklidir. HIV, korunmasız (kondom, kılıf, kaput, prezervatif kullanılmadan) yapılan her türlü cinsel temasla bulaşabilmektedir.
2. Kan ve kan ürünleri ile bulaşma: Kanda virüsün yoğun miktarda bulunması nedeni ile virüsü taşıyan kişilerden alınmış kan ve kan ürünleri ile hastalık bulaşabilmektedir.
Ayrıca kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş şırınga, iğne, cerrahi alet, kesici delici aletler, dövme, akupunktur aletleri, organ ve doku nakli ile bulaşmaktadır.
3. Anneden bebeğe bulaşma: HIV enfeksiyonu gebelik süresince, doğum sırasında vücut sıvıları ve emzirme sırasında süt ile bebeğe geçebilmektedir.
“HIV/AIDS öpüşmek, tokalaşmak, ortak duş-banyo alanlarını ve tuvaletleri kullanmakla bulaşmaz.”
HlV’ in Bulaşmadığı Durumlar Nelerdir? * Dokunmak, tokalaşmak, sarılmak ile * Gözyaşı, ter, tükürük ile * Aynı yerde oturmak, aynı havayı solumak ile * Aynı havuzu, banyoyu, tuvaleti, saunayı, duşu paylaşmak ile * Giysilerin ortak kullanılması ile * Tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak paylaşılması ile * Telefon kulaklığı, kapı tokmağı ile * Sivrisinek, böcek, an sokması ile HIV bulaşmamaktadır.
AIDS’ ten Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır? HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve diğer hastalıklarda olduğu gibi korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur.
Cinsel yolla bulaşmaya karşı korunma: HIV taşıp taşımadığına emin olmadığınız kişilerle gireceğiniz her türlü cinsel ilişkide mutlaka kondom kullanınız. Doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yoludur.
Kan ve kan ürünleri ile olan bulaşmaya karşı korunma: Kan nakli için kullanılacak kan ürünlerinin mutlaka gerekli testlerden geçirilmiş olduğundan emin olun. Damar içi madde kullanımı alışkanlığının önlenmesi, tedavi edilmesi, ortak enjektör kullanımı risklerinin anlatılması bu grup hastalarda HIV bulaşma riskini azaltmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.