DOLAR
32,3674
EURO
34,9625
ALTIN
2.325,24
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

Denetimli Serbestlikten Yararlanan Kişilere Tarım Eğitimi Verildi

Denetimli Serbestlikten Yararlanan Kişilere Tarım Eğitimi Verildi

Bilecik Denetim Serbestlik Müdürlüğünün talebi üzerine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından denetimli serbestlikten yararlanan kişilere gıda, tarım ve hayvancılıkla ilgili eğitim verildi.

Sürekli Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda gerçekleşen eğitimde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun YILDIZ açılış konuşmasında şunları söyledi;

“Gıda tarım ve hayvancılık insanoğlunun doğumundan ölümüne kadar insanın ihtiyaç duyduğu herşeyin üretildiği sektördür. İnsan ne kadar zengin olursa olsun yemeğe muhtaçtır. Dünyada en geçerli meslek ticaret ve ziraattır. Tarımdan vazgeçmek mümkün değildir. Eşyalarımız, kıyafetlerimiz diğer araç ve gereçlerimizle uzun süre idare ederiz ama yemeden, içmeden yaşayamayız.

Bir kişi kendini yetiştirmek istiyorsa birşeyler okumalı yada kendini yetiştirmiş insanlardan bilgiler almalıdır. Birşeyler öğrenmek istiyorsanız kurum olarak her zaman yanınızdayız.” dedi.

Bilecik hayvansal üretimiyle ilgili bilgiler aktaran İl Müdürü YILDIZ, “Tarım üstü açık fabrikada üretim yapmaktır. Her türlü risklere açıktır. Üretimde her sene çiftçimiz kazanamıyor ama sebat edip üretime devam ederse kazanç elde edecektir. Bu yıl ilimiz çiftçisinin karpuz, kavun, şeftali, kiraz, domates, çilek, Pazarcık Boncuğu taze fasulye ve bir çok ürünle yüzü gülmüştür.

İlimiz koyun ve keçi yetiştiriciliği açısından çok ideal bir iklim, coğrafyaya ve bitki örtüsüne  sahip. İlimizin % 54’ü orman alanından oluşurken bu yapının % 50’si ise koyun ve keçi merasından oluşmaktadır. Ülkemizde küçükbaş hayvancılığın gelişmesini engelleyen faktörlerin başında köylerin, yayla ve mezraların boşaltılmasına sebep olan terör ve ormanlara zarar veriyor algısıyla orman köylüsüne sürülerini sattıran orman teşkilatlarımız gelmektedir.

Oysa son yıllarda Avrupa’da keçi sayısında artış yaşanırken bizde azalmaktadır. Keçi çalı çırpı, otsu ve odunsu bitkilerle beslendiğinden hem yangınları önleyici, doğal budayıcı, orman içinde açmış olduğu patika yollarla yangınlara müdahaleyi kolaylaştırıcı hem de en ucuz yem kaynağından yararlanarak masrafsız ve insan sağlığına uygun et ve süt elde edilmektedir.

Hayvancılıkta büyük eksikliğin yaşandığı Sürü Yöneticisi ile ilgili talep olmadığı için kurs açamıyoruz. Kursa katılanlara günlük 20 TL ücret veriliyor. Sertifikalarını almaları ile birlikte ister kendi ister başkasının sürüsü olsun 250 baş koyunun üstünde hayvana çobanlık yapıp 6 ay sigortasını yatırdığı zaman 5.000 TL desteklemesi yapılacaktır.” dedi.

Bilecik’te uygulanan projeler hakkında bilgi verilmesinin ardından Ziraat Mühendisi Aylin IŞIK’ın bitkisel üretimle ilgili bilgilendirme sunumu ile toplantı sona erdi.

 

IMG_0001 (2) IMG_0005 IMG_0013 IMG_0015

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.