DOLAR
32,3666
EURO
34,9608
ALTIN
2.325,60
BIST
9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Çaltı Muhtarı ve İhtiyar Heyetinden Hacı Dursun YILDIZ’a Teşekkür Ziyareti

30-31 Aralık 2014 gecesi meydana gelen yoğun kar yağışı sonucu seraları çöken Çaltı Muhtarı ve ihtiyar heyeti, hasar tespit çalışmalarında gösterilen gayretlerden ötürü BİLECİK İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ Hacı Dursun YILDIZ’a teşekkür ziyaretinde bulundular.
Aynı zamanda sera çiftçileri olan Muhtar Osman AKÇE, Aza Ali DERELİ, Aza Ahmet ÇOLAK ve Aza Mehmet KAZMACI’nın yapmış oldukları ziyarette “Biz daha önce böyle bir şeyle karşılaşmadığımız için bu afette tecrübesizdik ve dolayısıyla tedbirsiz yakalandık. Seraları yaparken çok emek verdik borçlandık böyle bir felaketten hepimiz az yada çok etkilendik. Çaltı bölgesi sadece seraları ile değil ürünleri ile de büyük zarara uğramıştır. Marmara’nın sebze deposu olan Çaltı’dan sadece biz değil herkes etkilendi. Afet olalı 7 gün olmasına rağmen fiyatlarda % 400 oranında artış oldu. Tekrar sağlıklı bir şekilde eski günlere dönebilmek için bu yükü hepimiz üstlenelim, sizlerin de gayretleriyle bu yükü hafifletelim. TARSİM konularında da bazı sıkıntılarımız var. Sera maliyetli bir sistem ve TARSİMin sera sigortalatma konusunda kolaylaştırma yapmalarını istiyoruz.
Bu afette eleştiriler olacak belki ama Çaltılı bir çiftçimizin İl Genel Meclisindeki ithamlarından ötürü size karşı mahcubiyetimizi dile getirmek istiyoruz. Bizleri bu konuda yalnız bırakmayıp, çalışmalarda gösterilen gayretiniz ve hassasiyetiniz için siz Sayın İl Müdürümüz Hacı Dursun YILDIZ ile İl ve İlçe Müdürlüğü personeline teşekkür ederiz” dediler.
İl Müdürümüz Hacı Dursun YILDIZ “30 Aralık gecesi meydana gelen afetle ilgili afet ihbar formunu düzenleyip hemen 31 Aralık sabahı Bakanlığa bildirdik. Sayın Valimizle de görüşüp bu konuda bilgi verdim ve afetten iki gün sonra Sayın Valimizle olay yerinde incelemelerde bulunduk.
Bizim yapabileceğimiz, en sağlıklı şekilde hasar tespitini yapıp Bakanlığımıza bildirmek. Meydana gelen afet 2014 yılı içinde yer aldığından çiftçilerimizi 2014 yılı Bakanlar Kurulu kararı borç ertelemeden faydalandırmak istedik. Neler yapılabileceği konusunda Bilecik Milletvekilimiz Sayın Fahrettin POYRAZ ile de görüştük. Çiftçilerimize borç erteleme veya sıfır faizli beş yıl geri ödemeli kredi kullandırılması yönünde fikirler ürettik.
Senede 3 ürün alınan Çaltı gibi bir bölge bizim için çok değerli. Her yerde bu imkanı bulamazsınız. Çaltının bu durumu yalnızca Çaltılı çiftçileri değil burada üretilen marul, tere, roka, yeşil soğan ürünlerinin pazar bulduğu İstanbul, Eskişehir, Ankara gibi büyükşehirleri de etkileyecektir. Bir konuda çöken sadece siz değil zincirin içinde olan üretici, tüketici, esnaf herkes bu afetten nasibini aldı.
Parsellerin küçüklüğünden ve arazi mülkiyet durumundan ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) ve ÖKS (Örtüaltı Kayıt Sistemi)ye vatandaşımız kayıt yaptıramadı. Biz kayıtlı kayıtsız afetten zarar gören tüm çiftçilerimizi verdikleri dilekçelerden oluşacak icmal listelerini belirli bir süre askıda kalmak kaydıyla köy muhtarlıklarına vereceğiz. Bu süre içinde gelen itirazları değerlendirip oluşan kesin icmalleri Bakanlığımıza bildireceğiz.
Sizin de mümkün mertebe tarım sigortalarınızı yaptırmanız gerekir. TARSİMi yaptırmış olsaydınız 2090 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması kanunundan da faydalanabilirdiniz.
Ben elimizden geleni fazlasıyla yaptığım için gönlüm rahat. Hepinize yaşanan afetten dolayı geçmiş olsun diyorum ve Allah bizi bir daha böyle afetle karşılaştırmasın.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.