DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Bilecik’te ”Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma” projesi

Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından”Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi” kapsamında kıvırcık ırkı damızlık koç dağıtımı yapıldı.

Kura çekimi ile belirlenen 65 hayvan yetiştiricisine  kıvırcık ırkı damızlık koç teslim edildi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kampüsünde gerçekleştirilen törene Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü İbrahim Taş, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Acır,  İl Müftüsü Necati Akkuş, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Tetik, Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız ve hayvan yetiştiricileri katıldı.

Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Devrim Toraman, Bilecik’te küçükbaş hayvancılığı önemsediklerini kaydederek, ”Bu sene ilk defa koç dağıtımını yapıyoruz. Marmara bölgesinde kıvırcık ırkı önemli bir yere sahip.Kıvırcık ırkı Türkiye’de en lezzetli eti olan koyun ırkıdır. Marmara Bölgesi olarak bu manada çok şanslıyız. En güzel eti Marmara Bölgesi’nde yenildiğini söyleyebilirim. Bu başlangıcın Bilecik için hayırlı olmasını diliyorum.” ifadesinde bulundu.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız da  kırmızı et üretiminin ülkemizde istenilen noktada olmadığını belirterek, ”Ülkemizde son dönemde yaşanan olaylardan dolayı terörü ve destekçilerini lanetliyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemizin ve milletimizin birliğinin daim olmasını diliyorum. İlimiz koyun ve keçi yetiştiriciliği açısında çok ideal bir iklim yapısına sahip. İlimzin yüzde 54’ü orman alanından oluşurken bu yapının yüzde 50’si ise koyun ve keçi merasından oluşmaktadır. Ülkemizde demokrasinin gelişmesine darbeler ne kadar engel olduysa aynı şekilde ülkemizde küçükbaş hayvancılığın gelişmesini engelleyen faktörlerin başında da hem terör hem orman teşkilatlarımız gelmektedir. Orman teşkilatları bizim teşkilatımız ama keçiyi ormanın ve ağacın düşmanı olarak belirlediler ve hep o şekilde hareket ettiler. Oysa keçi doğal bir budayıcıdır. Diğer taraftan ot, çalı, çırpıyı temizlediği için de yangınları önler. Oluşturduğu patika yollarla yangın esnasında ormana ulaşımı kolaylaştırır.  Gelişmiş batı ülkelerinde son yıllarda en çok hayvan varlığında artış oranı keçilerdedir. Keçinin eti lezzetlidir. Yağsızdır. Sütü de eti de insan sağlığı için idealdir. Ülkemizde kırmızı et açığı var diyorsak bunun baş sorumlusu orman teşkilatımız ve terördür. Çünkü dağlarımızda, yaylalarımızda bu iki unsurun etkisiyle çok azalmıştır. Ülkemizde kırmızı et açığını kapatmanın başlıca yolu koyun ve keçi sayımızı arttırmaktan geçiyor. Önceden küçükbaş hayvan sayımızla insan nüfusumuz paralel giderdi. Eğer bugün 77 milyon nüfusumuz var diyorsak emin olun 77 milyon küçükbaş hayvanımız olmadıktan sonra biz kırmızı et açığını hep yaşarız. İlimiz bu açıdan avantajlıdır. Ancak yine de hak ettiğimiz seviyeye gelememişiz.” diye konuştu.

 

bilecik tarım (3) bilecik tarım (4) bilecik tarım (1) bilecik tarım (2)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.