DOLAR
32,5051
EURO
34,8523
ALTIN
2.440,19
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

BİLECİK’TE ”DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI” KONULU KONFERANS

Bilecik İnsan Hak ve Değerlerini Koruma Derneği tarafından ”Demokrasi ve İnsan Hakları” konulu konferans düzenlendi.
Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansta, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sadoğlu, Şeyh Edebali Üniversitesi İ.İ.B.F. Öğretim Görevlisi M. Serhan Yücel ve Eğitimci Yazar Muzaffer Tekelioğlu konuşmacı olarak konfrensta yer aldılar.
Prof. Dr. Azmi Özcan demokrasi ve insan haklarının önemini vurguladığı konuşmasında şunları kaydetti:
”Demokrasi ve insan hakları aslında mutlaka sokaktaki hayatımızdan veya gündemdeki tartışmalardan hepimizin kulağında bilgi ve kültür kırıntısı bulunan dünyanın başından günümüze kadar tarihin şahit olduğu mücadelelerin odağında bulunan bir konu. İnsanoğlunun yeryüzüne ayak bastığı günden bu yana en temel üç mesele var. Birincisi barınmak, birisi ekonomik, diğeri de iktitar ve güç mücadelesidir. Yapılan bütün mücadelenin arkasında mutlaka saydığımız bu üç husus vardır. Fakat bu savaşların kahramanları bu üç değeri değişik isimler altında taktim ederler. Biz bu isimlerin güç mücadelesi olduğunu çok farketmeyebiliriz. Bazen iyi şeyler de gündeme gelebilir. Çok sancılı bir süreç. Bulunduğumuz zamanın ve mekanı hükmünü kim verecek. Bizim genlerimize kodlanmış biz zaafımız. İlk andan itibaren buranın kararını kim verecek.
”GÜNÜMÜZDE BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ’YE SAHİP OLANLAR AYNI ZAMANDA GÜÇ SAHİBİDİRLER”
Günümüzde bilim, sanayi ve teknolojiye sahip olan toplum ve devletlerin aynı zamanda güç sahip olduğunu sözlerine ekleyen Özcan, şöyle devam etti:
”Osmanlıca’da bir atasözü vardır. Hüküm güçlü olanındır. Şimdi de öyledir. Yeryüzünde 200’e yakın devlet var. Hükmü veren 5 ülkedir. Ortak özellikleri, bilim sanayi ve teknolojideki güçleridir. Bizim iddiamız o ki eğer bu güç, ahlak, değer ve ilimle değerlendirilmezse çok kötü sonuçlar verir. Yer yüzünü ateşe verse gözü doymayacak. Şu an şahit olduğumuz olaylar bir grup devletin sadece kendi çıkarları için Orta Doğu’ya ateşe verdiğinin resmidir. İnsanoğlu’nun neden zaafı var. Hayatın merkezine kendisini koymasıdır. Eğer bir ahlak ve sorumluluk hissetmiyorsak, başka canlılara karşı hayat boşluk kabul etmediği için sadece kendinizi koymuş oluyorsunuz. Bunun açılımı da şu. Kendi zevk ve çıkarları için başkalarının hayatına kastetmekten başka bir şey düşünemiyorsunuz. 10 yıl içerisinde Irak’ta 2 milyon masum insan öldürüldü. Sadece batılıların petrolü kesilmesin diye. Suriye’de 300 bin insan öldü. Bir diktatör düşmesin diye. Dünyanın birçok yerinde böyledir.
DEMOKRASİYİ ARIYORSANIZ ”VEDA HUTBESİN’DE BULABİLİRSİNİZ”
Demokrasinin Veda Hutbesi’nde en güzel şekilde tarif edildiğini dile getiren Prof. Dr. Özcan, sözlerini şöyle tamamladı:
”Demokrasi Fransız İhtilali’nden bu yana var olmuş ve icat edilmiş bir şey değil. Demokrasi, insanoğlunun var olduğu günden bu yana vardır. Elbette dünya gücü sadece kendi çıkarları için kullanan ve zulmedenlerden ibaret değildir. Dünyanın birçok yerinde böyle olaylar olurken bunlarla mücadele eden ahlak ve faziletin temsilcisi insanlar da oldu. İşte biz buna insan hakları mücadelesi diyoruz. İnsan onur ve şerefini koruma diyoruz. Bizim bizatihi varolmamızdan kaynaklanan haklarımız var. Her ne kadar bizler bunu Fransız İhtilalinden sonra oldu diye okuduysak da bunun geçmişi insanoğlunun varoluşuyla başlar.”
Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sadoğlu, Şeyh Edebali Üniversitesi İ.İ.B.F. Öğretim Görevlisi M. Serhan Yücel’in demokrasi tanımını akademik literatüre göre tarif ettiği konferansta, Eğitimci Yazar Muzaffer Tekelioğlu da, demokrasinin tanımı yanı İslam ve Osmanlı Medeniyetindeki demokrasinin tanımını örneklerle açıkladı.
Konuşmacıların ardından söz alan Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, güzel bir mekanda son derece önemli ve güzel bir konunun değerli kişiler tarafından anlatıldığını belirterek, çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti.
Konferansın sonunda Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Belediye Başkanı Vekili Nihat Can ve Bilecik İnsan Hak ve Değerlerini Koruma Derneği Başkanı Hüsnü Geyik tarafından konuşmacılara plaketleri verildi.
DSC_0326

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.