DOLAR
32,5373
EURO
34,9031
ALTIN
2.439,98
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
22°C
Bilecik
22°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C

“Yenikapı Batıkları – Enkaz, Kazılar ve Gemileri Anlamak” konulu konferans

Prof. Dr. Ufuk Kocabaş Arkeoloji Sohbetleri’nin Konuğu Oldu

“Yenikapı Batıkları – Enkaz, Kazılar ve Gemileri Anlamak”

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, Arkeoloji Bölümü’nün davetlisi olarak geldiği Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde ‘Yenikapı Batıkları – Enkaz, Kazılar ve Gemileri Anlamak’ başlıklı bir konferans verdi.

Su altı arkeolojisi alanında ülkemizin en önemli isimlerinden olan Prof. Kocabaş, 2004 yılında İstanbul Yenikapı’da gerçekleşen Marmaray kazı çalışmaları sırasında bulunan Theodosius Limanı ve içindeki 37 batıklı dünyanın en büyük Orta Çağ gemi buluntu topluluğunun ortaya çıkartılış öyküsünü dinleyicilerle paylaştı.

Liman arkeolojisi alanında dünyanın en önemli kazılarından biri olan Yenikapı kazılarının 2005 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından başlatıldığını belirten Prof. Kocabaş, 20’nin üzerinde Üniversite ve enstitüyle beraber yürütülen kazılarda 600 ila 1000 kişi arasında değişen bir işçi kadrosunun ve 50 kişilik uzman
ekibin görev aldığını söyledi. İstanbul gibi bir metropolün göbeğinde devam eden kurtarma kazısında zamana karşı bir yarış verildiğini belirten Kocabaş, 8 yıl boyunca yaz-kış devam eden kazılarda, ekiplerin zaman zaman 24 saat esasına göre çalıştığını, bu anlamda Yenikapı kazılarının normal bir arkeolojik kazıyla karşılaştırıldığında 45-50 senelik bir çalışmaya karşılık geldiğini ifade etti.

Yenikapı kazılarında faydalanmak üzere dünyada yapılan batık gemi arkeolojik çalışmalarını incelediklerini ve yeni bir belgeleme sistematiği oluşturduklarını belirten Prof. Kocabaş, klasik metotların yanında yeni yöntemler de geliştirdiklerini, total station cihazını batık belgeleme işine adapte ettiklerini ve bu sayede parçaların 3
boyutlu çizimlerini elde ettiklerini söyledi. Arkeolojide belgelemenin son derece önemli olduğunu vurgulayan Kocabaş, kazılar esnasında 1 milyon kare, laboratuvar çalışmaları esnasında ise 400 bin kare olmak üzere yaklaşık 1.5 milyon kare fotoğraf çekildiğini ifade etti. Kocabaş, Yenikapı kazıları sonucunda ortaya çıkan dünyanın en büyük antik gemi koleksiyonunun yakın zaman sonra kurulacak Yenikapı Arkeoloji Müzesi ve Arkeoparkı’nda sergileneceğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, 14 Mart 2018 tarihinde Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen Arkeoloji Sohbetleri kapsamında gerçekleştirilen konferansın sonunda akademisyen ve öğrencilerin kazıyla ilgili sorularını yanıtladı. Konferansın sonunda Arkeoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üye. Murat Türkteki tarafından Prof. Kocabaş’a anı tabağı hediye edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.