DOLAR
32,3296
EURO
35,0509
ALTIN
2.281,73
BIST
8.994,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C

Yapı Denetiminde Yeni Dönem

Yapı Denetiminde Yeni Dönem

Yapı Denetim Kanunun uygulanmasına yönelik usul ve esasların açıklandığı yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, yapı denetim firmalarının oluşturulacak havuzdan seçileceği, denetim kuruluşları ile yüklenici arasındaki ticari bağın kesilmesini böylelikle denetimin daha etkin bir şekilde yapılmasının hedeflendiği ayrıca Elektronik Beton izleme Sistemi (EBIS) ile de yapıda kullanılan beton numunesinin içine elektronik çip takılacağı, Tekniker, Teknisyen ve Yapı Öğretmenleri Şantiye Şefi Olabilmesinin önünü açan yönetmelik yürürlüğü girdi. 2019 yılı içinde yapımına başlanacak inşaatların, bu yeni deprem yönetmeliğine göre projelendirileceği ve uygulamalar da buna göre yeni deprem yönetmeliğinde belirtilen hususlara göre yapılacağı açıklandı. Açıklamaya göre;

 

4708 sayılı Yapı Denetimi Kanunun uygulanmasına yönelik detayların, usul ve esaslarının açıklandığı Yönetmelikte yapılan düzenleme ile birçok konuda değişikliğe gidilmiş olup 01/01/2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenlemeler ile ülkemizde yapılacak yapıların daha güvenli ve fonksiyonel olmaları amacıyla denetim çalışmalarının daha verimli olması hedeflenmiştir.

Yapı Denetim Firması Seçiminde Havuz Sistemi

1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenlemelerden en dikkat çekeni hangi yapıda hangi yapı denetim kuruluşunun görevlendirileceğinin Bakanlıkça elektronik ortamda belirlenmesi oldu. Yapı sahipleri ile yapı denetimi hizmet sözleşmesi imzalayacak yapı denetim kuruluşlarının Bakanlık havuz sisteminden otomatik olarak belirlenmesiyle, yapı denetim kuruluşları ile yüklenici arasındaki ticari bağın kesilerek yapı denetiminin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülerek imalat kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.

Yeni yapı denetim sistemine göre inşaat yaptıracak olan vatandaşlarımız öncelikle uygulama projelerini yapacak olan proje müelliflerine projelerini hazırlatacaklardır. İkinci aşamada Mimari proje müellifi tarafından yeni yapı denetim sistemi üzerinden elektronik olarak ön kayıt yapılacaktır. Üçüncü aşamada yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili ilgili idaresi tarafından bu ön kayıt onaylanacaktır. Son olarak Bakanlığımızca belirlenen usul ve esaslara göre elektronik ortamda yapı denetim firması belirlenerek, bu durum ilgili idaresine, inşaat sahibine ve yetkilendirilmiş yapı denetim firmasına bildirilecek ve inşaat bu aşamalardan sonra başlayacaktır.

Tekniker , Teknisyen ve Yapı Öğretmenleri Şantiye Şefi Olabilecek

Söz konusu yönetmelikte yürürlüğe giren bir diğer önemli düzenleme ise şantiye şefliği üzerinedir. Bu tarihten sonra inşaatlarda görev alacak olan şantiye şefleri konusuna ve niteliğine göre mühendis, mimar, teknik öğretmen veya tekniker diplomasına sahip teknik personellerden belirlenebilecektir. Böylelikle tekniker ve teknik öğretmen diplomalarına sahip kişilerin de şantiye
şefliği görevinde bulunabilmelerinin önü açılmıştır.

Elektronik Beton izleme Sistemi (EBIS) ile Yeni Dönem Başladı

Yeni yapı denetim sistemi çerçevesinde inşaatlar yapılırken kullanılan beton kalitesinin denetimleri de yine Bakanlığımızca lisanslandırılmış yapı malzemeleri laboratuvarları tarafından yapılmaktadır. Bu kapsamda Elektronik Beton izleme Sistemine geçilmiştir.(EBIS) Beton döküm esnasında beton numunesi içine bir elektronik çip konularak denetimler bu çipli beton numuneleri üzerinden sağlanmakla birlikte yapılarda kullanılan betonun denetiminin daha sağlıklı ve güvenilir olarak yapılması hedeflenmektedir. Böylece Ülkemiz adına kaliteli ve yaşanabilir marka şehirler oluşturma hedefine bir adım daha yaklaşılarak, vatandaşlarımıza depremlere karşı daha güvenli yapılarda yaşama imkanı sağlanacaktır.

Yeni Deprem Yönetmeliği ile Daha Güçlü Binalar Yapılacak

Yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliği ile betonarme yapıların gerek hesap esaslarında, gerekse uygulama tekniklerinde birçok yeni düzenlemeye gidilmiştir. 2019 yılı içinde yapımına başlanacak inşaatların, bu yeni deprem yönetmeliğine göre projelendirilecek ve uygulamalar da buna göre yeni deprem yönetmeliğinde belirtilen hususlara göre yapılacaktır. Bu Yönetmeliğin amacı; yeniden yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek resmi ve özel tüm binaların ve bina türü yapıların tamamının veya bölümlerinin deprem etkisi altında tasarımı ve yapımı ile mevcut binaların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi için gerekli kuralları ve minimum koşulları belirlemektir.

Yapılan tüm düzenlemeler ile Yapı Denetim Sistemine yeni bir soluk getirilerek, yerinde etkin ve güvenilir yapı konusunda büyük bir adım atılacak, böylece vatandaşlarımızın daha güvenli ve sağlıklı yapı sahibi olmaları sağlanacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.