DOLAR
32,3346
EURO
35,0867
ALTIN
2.308,85
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Uzman Dr. Vedat Altuntaş Yazdı Algoloji (Ağrı Tedavisi)

Uzman Dr. Vedat Altuntaş Yazdı

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Algoloji (Ağrı Tedavisi)

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Vedat Altuntaş – Mezoterapi cildin içerisine özel iğnelerle özel olarak hazırlanmış ilaçların bir kokteyl halinde verilerek yapılan tedavidir. Mezoterapiyi ilk Fransızlar bulmuşlardır. Fransızlar ağrı tedavisinde mezoterapiyi kullanmışlar ama daha sonra görmüşler ki yağların eritilmesinde ve giderilmesinde vücuttaki kırışıklıklarda, ciltteki kırışıklıklarda, sayabileceğimiz bir sürü problemde de mezoterapinin kullanıldığını görüyoruz ve biliyoruz.

Tetik Nokta Enjeksiyonu

Tetik noktalar kas dokusundaki düğüm bölgeleri ve bantlardır. Bu noktalar çoğu zaman bulundukları bölgeye göre baş, boyun, omuz, sırt ve bel ağrılarına neden olurlar. Halk arasında kulunç olarak da adlandırılırlar.
En çok görüldükleri tablo miyofasyal ağrı sendromudur. Miyofasyal ağrı, travma, sürekli tekrarlanan kas aktiviteleri ve bozuk postürden kaynaklanan yumuşak doku kökenli bir ağrıdır. Genellikle kas kasılmasıyla ilişkilidir ve sıklıkla boyun bölgesinde görülür. Hastalar boyun ve omuz ağrılarından uyku bozukluklarından ve bazen de baş ağrısından yakınırlar. Çeşitli ilaçların kullanımıyla, masaj, buz uygulamaları ve germe egzersizleriyle, bazen de yüzeysel kaslara tetik nokta enjeksiyonlarıyla düzelme sağlanır.
Tetik nokta enjeksiyonu tipik olarak düşük doz lokal anestetik bir ilacın dikkatli bir uygulama ile tetik nokta içine verilmesi şeklinde yapılır. Miyofasyal kaynaklı baş ağrılarında ve tetik nokta ağrılarında mükemmel yarar sağlayan basit bir yöntemdir. Tetik nokta enjeksiyonu ağrılı değildir ve gerektiğinde belirli aralıklarla tekrarlanabilir. Temel etki mekanizması kas
spazmının odak noktasını zayıflatmaktır.

 

Kuru İğneleme

Kuru iğne tedavisi, güvenli, yan etkisi olmayan, tedavi edici ve (tecrübeli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Hekimi tarafından uygulandığında) zararsız bir yöntemdir. İğne, herhangi bir ilaç içermediğinden, bu ismi alır. Bu sebeple alerjik reaksiyonlar, ilaç etkileşimleri ve yan etkiler görülmez.
Bu tedavi en sık, Kas Romatizması da denen Miyofasyal Ağrı Sendromunda uygulanır. Kas romatizması, iskelet kasları olarak bilinen tüm çizgili kaslarda görülebilir. Yani vücudun hareketini sağlayan, eklemleri çalıştıran, tüm fiziki faaliyetlerimizde rol alan kaslardır bunlar.
Hastanın muayenesi yapılıp, tanısı konduktan sonra, belli seanslar halinde planlanır. Tedavi boyunca o bölgeye ait faaliyetlerin azaltılması önerilir. Tedavinin süresi, yani kaç seans olacağı, problemin bulunduğu vücut bölgesinin genişliğine, rahatsızlığın ne kadar eski olduğuna, hastanın yaşına, başka hastalıkların eşlik edip etmediğine göre değişiklik gösterir. Bazen tek bir seans yeterli olabilmektedir. Fakat en sık 3-5 seans olarak planlanır. Bazı nadir durumlarda tedavi 8-10 seansı bulabilir. Genellikle haftada 1 seans olarak uygulanır. Gereken durumlarda seans aralığı 4 ila
5 güne çekilebilmektedir. Kuru iğne ile tedavide, başarı oldukça yüksektir (% 92-95) ve sonuçlar hasta ve hekim açısından yüz güldürücüdür.

 

Proloterapi

Proloterapi, yumuşak doku hasarlarının enjeksiyon kullanılarak tedavi edilmesidir. Enjeksiyonlar bölgede yararlı iltihaba yol açar, vücut bölgeye kan ve besin desteğini artırır, bunun sonucunda da doku onarımı gerçekleşir. Daha güçlü bağlar eklemlere daha çok destek sağlayarak genellikle ağrıyı hafifletir. Tedavi seanslarının uzunluğu tedavi edilen bölgeye bağlı olarak değişir. Örneğin hasarlı bir dirseğin tedavisi sadece bir alana enjeksiyon gerektirirken, boyun ya da sırt gibi daha geniş bölgelerin tedavisi daha fazla enjeksiyon gerektirir. Dirsek tedavisinde sadece birkaç defa enjeksiyon yapılsa da sırt için tek bir tedavide gereken
enjeksiyon sayısı 10’a kadar çıkar. Enjeksiyon sayısı artıkça, tedavi süresi de uzar. Tedavi genellikle 2 veya
3 hafta aralıklarla gerçekleştirilen 3 ila 6 arasında değişen sayıda seans gerektirir.

 

Eklem içi enjeksiyonlar

Eklem içi enjeksiyon, eklemin içine direk olarak bir enjektör yardımı ile yapılan uygulamadır. Eklem içi enjeksiyonlar, tanı ve tedavi maksadı ile uygulanabilmektedir. Eklem içi enjeksiyonlarda amaç, etken maddeyi direk olarak eklem içine uygulayarak azami etkiyi oluşturmasını sağlamaktır.
Eklem içi enjeksiyonlar hangi eklemlere yapılmaktadır?
Hemen hemen tüm eklemlere uygulanabilir. Diz, omuz, kalça, ayak bileği eklemeleri en sık uygulama yapılan yerlerdir.
Eklem içi enjeksiyonlar nasıl yapılmaktadır? Eklem içi enjeksiyonlar, erişkin hastalarda lokal yada genel anesteziye ihtiyaç duyulmadan yapılabilmektedir.
Eklem içi enjeksiyonların zararları nelerdir? Birçok hasta enjeksiyonu takiben geçici bir dolgunluk hissi algılanabilir. Eklem içi enjeksiyonlarda eklem içi enfeksiyon ve sistemik alerjik reaksiyon çok nadir olmakla beraber görülebilir. Yine bazı hastalarda eklemde kızarık ve hafif şişme gibi geçici reaksiyonlar olabilmektedir.

 

Kinesio Ağrı Bandı Uygulaması

1970`li yıllarda kullanılmaya başlanan kinesio bant tekniği birçok hastada başarıyla uygulandı. Yıllar boyu hastaların problemlerinde destekleyici teknik olarak uzak doğuda kullanıldıktan sonra etkinliğini kanıtladı.
Kinesio bant hafif, yapışkan, elastik özelliğe sahip olması ve derinin özelliklerini taşıması nedeniyle diğer bantlardan farklıdır. Hiçbir kimyasal madde içermez. Alerji riski çok azdır. Uygulanan kişide 7 gün boyunca kalabilir. Deri ile bütünleşerek deri altındaki yapıları desteklemektedir. Gözenekli yapısı nedeniyle cildin havalanmasını da sağlamaktadır. Hiçbir şekilde kişinin hareketini engellememektedir. Farklı renkleri olmakla beraber, etki açısından renklerin farkı yoktur. Renk seçeneği hastaya bırakılır. Fizik tedavide kullanılan bantlama tekniklerinden oldukça farklıdır. Birçok ağrılı ve fonksiyon kaybı olan ortopedik ve nörolojik durumlarda kullanılmaktadır. Çeşitli renkleri olan bu bantlar, kas ağrılarından vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olmaya kadar pek çok soruna yan etkisi olmayan çözümler sunmaktadır. Bandajlamanın etkili olduğu durumlar

 

•Kaslara destek olur.
•Zayıflamış kaslarda kas kontraksiyonlarını
arttırır.
•Kas yoğunluğunu azaltır.
•Kasların aşırı kasılmasını ve gerilmesini azaltır.
•Kas krampını ve sakatlanmasını azaltır.
•ROM’u ( Eklem hareket açıklığı) arttırır ve ağrıyı
azaltır.
•Vücut sıvılarının akımında etkilidir.
•Kan ve lenf dolaşımını arttırır.
•Dokulardaki kimyasal atıkları azaltır.
•Enflamasyonu (iltihabı) azaltır.
•Analjezik (ağrı kesici) endojenleri aktive eder.
•Eklem problemlerinin düzeltilmesinde etkilidir.

 

Uzman Dr.Vedat Altuntaş Gsm : 0 505 225 87 05

 

 

Yorumlar

  1. Pınar Yalçın dedi ki:

    Çok ilgili bilgili bir doktor. Annemi götürmüştüm dizinden iğne yaptı şimdi çok rahat. Kendisine çok ama çok teşekkürler

  2. Turgut barış dedi ki:

    Algoloji konusunda Başarılı bir doktor. Öneririm