DOLAR
32,5183
EURO
34,7309
ALTIN
2.485,00
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
19°C
Bilecik
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
23°C

UEFA Ekstra Ceza İstemez

UEFA Ekstra Ceza İstemez

Fenerbahçe’nin ve Beşiktaş’ın UEFA ve FIFA’daki davalarına bakan Avukat Emin Özkurt, “UEFA, TFF’den ekstra uygulama istemez.” dedi.

Emin Özkurt, Şike süreci, UEFA’nın TFF’ye bazı takımlar hakkında ekstra cezalar konusunda yaptırım uygulayıp uygulamayacağı ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın infaz kararının ne zaman uygulanacağı konusunda açıklamalarda bulundu.

3 Temmuz 2011’den itibaren başlayan şike sürecinin sportif anlamda neticelendiğini ifade eden Avukat Özkurt, Yargıtay’ın şike süreci sonunda şikeye karıştığı iddia edilen kişiler hakkında vermiş olduğu onama kararının ardından bazı kesimlerce dile getirilmeye başlanan ‘UEFA, TFF’ye bakı yapıp ekstra cezalar verdirecek’ söylemlerine şöyle cevap verdi:

“Şimdi UEFA’nın yargılamasını yaptığı ve cezalandırdığı maçlar belli. UEFA, Türkiye Ligi’nde gerçekleşmiş ancak orada elde edilen başarı sonucunda kendi müsabakalarına katılım sağlamış takımlara ceza verdi. UEFA, kendi cezalandırma süreçlerini tamamlamıştır. Bunun üzerine bir ilave ceza verme süreci yoluna gideceğini tahmin etmiyorum. UEFA bu maçların Türkiye Ligi’nde gerçekleşmiş olduğu ihlaller olduğunu belirtmiştir. Türkiye Ligi’nde gerçekleşmiş olan cezalandırma yetkisinin olmadığını bunun ülkenin iç konusunu olduğunu zaten UEFA Başkan Yardımcısı ve İtalya Futbol Federasyonu başkanı geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.

Bunun yanı sıra, UEFA’nın disiplin talimatlarına baktığımızda, özellikle disiplin talimatının 2011 versiyonu ile 2013 versiyonu arasında fark var. 2013 versiyonuna göre 2013 mart ayından sonra yapılmış olan ihlaller olsaydı UEFA yerel federasyona müdahale etme hakkını kendisinde görebilirdi. UEFA’nın 2013’den itibaren geçerli disiplin talimatı hükümlerine göre ülke federasyonlarının kararlarını yeterli ağırlıkta görmezse değiştirmesini, düzenlenmesini talep etme hakkı var artık, ancak bu 2013’den sonra UEFA düzenlemelerinde yerini almıştır. Bizim bahse konu olan dosyadaki kayıtlara girmiş olan maçlar 2011 sezonuna ilişkindir, yani bu talimat değişikliğinden önceki döneme dairdir. Talimatın yürürlüğe giriş tarihi itibarıyla UEFA’nın TFF’ye müdahale etmesinin hukuken pek olası görülmediğini belirtmek isterim.”

“UEFA hevesli değil”

Fenerbahçe’nin, çok daha ağır yaptırıma maruz kaldığını anlatan Özkurt, 2011-2012 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne gönderilmemesi konusunun da ortada kaldığını açıkladı.

Emin Özkurt, “Bu noktadan sonra UEFA’nın TFF’ye baskı yapıp adı geçen Türk takımlarına puan düşürme, alt lige gönderme veya kupanın iadesi gibi çeşitli farklı yaptırımlar uygula diyeceğini tahmin etmiyorum. Ayrıca, benim UEFA’dan edindiğim izlenim de UEFA’nın bu meseleye dahil olmak için hiç de hevesli olmadığı, Disiplin Kurullarının bu yönde herhangi bir çalışmasının olmadığı yönündedir.” dedi.

“Hukuken olağandışı bir durum yok”

Yargıtay’ın şike süreci sonunda Aziz Yıldırım’a verilen cezayı onamasının ardından kamuoyunda ‘Aziz Yıldırım, kalan cezasını tamamlamak için ne zaman cezaevine girecek’ sorularına ise Spor Hukukçusu Emin Özkurt, “Yargıtay kararı birçok ismi içeriyor. Pek çok kişinin hürriyeti ile alakalı neticeler barındırıyor.” diyerek, şöyle devam etti:

“Neden hala cezaevine gitmedi, infazlar neden olmadı soruları gündeme geliyor. İlk olarak, hukuken olağandışı bir durumun olmadığını belirtmemiz lazım. Yargıtay’ın kararı çıktıktan sonra infazı ile ilgili olay kendi mecrasında devam ediyor. Şu anda yaşadığımız süreç bundan ayrı değil. Yargıtay kararı çıktıktan sonra infazı 1,5 ay ile 3 ayı bulan bir süreçtir. Genel olarak bu süre uygulanıyor diyebiliriz.

İnfazı erteleyecek ya da durduracak yollar var mı?

Öte yandan, Yargıtay’ın kararı kesindir ve kararın infazını durdurmaz. Bu infazı durduracak ya da erteleyecek tek yol ya Anayasa Mahkemesi’ne yapılmış olan bireysel başvurudan bir sonuç alınması, ya da, yeniden yargılamaya ilişkin bir yasa değişikliğinin partiler tarafından, hükümet tarafından meclisten geçirilmesidir. Bu iki yol dışında infazı erteleyecek ne yazık ki başka yol gözükmüyor. Özel Yetkili Mahkemeleri’nin kaldırıldığı bu günlerde bu mahkemelerin yaptığı yargılamalar üzerinde acaba bir soru işareti var mı meselesi sıklıkla gündeme geliyor. Böyle bir soru işareti varsa kamuoyu nezdinde bu soru işaretinin giderilmesi gerektiğini düşünmekteyim. ”

kaynak:trthaber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.