DOLAR
32,3670
EURO
34,9587
ALTIN
2.325,36
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
24°C
Bilecik
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

TÜZÜN’DEN BÖLGESEL TREN SEFERİ ÖNERİSİ

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, hızlı tren seferlerinin başlatılmasından sonra atıl durumda bırakılan demiryollarını Meclis gündemine taşıyarak, Bilecik ve çevresinde bölgesel tren seferleri başlatılmasını önerdi.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Ulaştırma Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesiyle, kaldırılan tren seferlerini Meclis gündemine taşıdı.

Hızlı trene seferleri karşı olmadıklarını, ancak bunun eski tren seferlerinin kaldırılmasını gerektirmediğini belirten Tüzün, Türkiye’nin diğer bölgelerinde olduğu gibi Bilecik’te de eski tren seferlerini daha çok çevredeki köylülerin ve gezi amaçlı olarak emeklilerin kullandığına dikkat çekti. Hızlı tren biletlerinin yüksek olması nedeniyle en çok köylülerin ve emeklilerin mağdur olduğuna vurgu yapan Tüzün, karayoluyla yük taşımacılığının maliyeti de büyük ölçüde düşürdüğü için bütün dünyada yoğun olarak kullanıldığını belirtti. Tüzün bu çerçevede, Bilecik ve çevresindeki demiryollarında bölgesel tren seferleri başlatılmasını önerdi.
Tüzün, Türkiye’de şimdi bir çok ilde içinden demiryolu geçmesine rağmen tren seferleri yapılmadığının altını çizerek, bunun büyük bir israfa yol açtığını ve ulusal ekonomiye büyük zarar verdiğini belirtti. Tüzün, önergesinde Ulaştırma Bakanlığı’ndan şu sorularına yanıt istedi:
1-Türkiye’de mevcut demiryolu hattı kaç kilometredir?
2-TCDD Anahat şebekesinin ne kadarı yolcu taşımacılığı için kullanılmaktadır?
3-Mevcut demiryolu hatlarının ne kadarı yük taşımacılığı için kullanılmaktadır?
4-Yük ve yolcu taşımacılığı yapılmadığı için hiç kullanılmayan ve atıl durumda bırakılan demiryolu hattı var mıdır? İşlevsiz bırakılan bu hatlarda bakım yapılmakta mıdır, bakım için ne kadar harcama yapılmıştır?
5- Hiç bakım yapılmadığı için kaderine terk edilmiş işlevsiz hat var mıdır?
6- TCDD tarafından taşınan yolcu miktarı yıllara göre nedir?
7-TCDD tarafından taşınan yük miktarı yıllara göre nedir?
8-İçinden demiryolu geçmesine karşın yolcu ve yük taşımacılığı yapılmayan illerimiz hangileridir?
8-Hızlı tren seferlerinin başlatılmasından sonra hangi hatlarda eski tren seferleri kaldırılmıştır?
9-Başta Bilecik olmak üzere hızlı tren seferlerinin başlatılmasından sonra seferden kaldırılan trenleri yoğun olarak kullanan başta köylüler ve emekliler olmak üzere yöre halkının mağduriyetinin giderilmesi için bölgesel seferler yapılması düşünülmekte midir?
10-Kullanılmayan hatlardaki istasyon ve diğer demiryolu binalarının durumu nedir? Son 13 yılda bu tarihi binaların ne kadarı restore edilmiş, ne kadarı yıkılmış, ne kadarı satılmıştır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.