DOLAR
32,5156
EURO
34,5688
ALTIN
2.492,22
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

TÜZÜN UZMAN ERBAŞ VE ASTSUBAYLARIN SORUNLARINI MECLİS GÜNDEMİNE GETİRDİ

TÜZÜN UZMAN ERBAŞ VE ASTSUBAYLARIN SORUNLARINI MECLİS GÜNDEMİNE GETİRDİ

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, torba yasanın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında uzman erbaşlarla astsubayların özlük haklarının düzeltilmesi için önerge verdi. Tüzün’ün konuşmasının ardından oya sunulan önerge AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Uzman erbaşlar iki yıl görev yaptıktan sonra, boş kadro varsa diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki memuriyetlere atanabiliyorlardı. Hükümetin getirdiği Torba Yasa ile bu süre 7 yıla çıkarıldı.
Uzman erbaşlar bundan sonra 7 yıl görev yapmadan Türk Silahlı Kuvvetleri’nden istifa edip ayrılırlarsa memur olamayacak.
Tasarının görüşülmesi sırasında Genel Kurul’da konuşan CHP’li Tüzün, bunun Anayasaya aykırı olduğunu, kazanılmış hakların gasp edildiğine dikkat çekti.
Tüzün, tasarının Milli Savunma Komisyonu’nda görüştürülmediğini belirterek, “Halbuki komisyonumuzun uzmanlığı ile olgunlaştırılması gerekiyordu. Adeta komisyonumuzdan kaçırıldı. Umarım, bundan sonraki uygulamalar için emsal teşkil etmez. Aksi durum yasama faaliyetini verimsiz hale getirir, meclisimizin demokratik geleneklerini yok sayma anlamına gelir” dedi.
İki yıllık yüksek okulu mezunu uzman erbaşlara bir kademe, 3 yıllıklara iki kademe, dört yıl ve daha uzun süreli yüksek okul mezunlarına ise bir derece verildiğini anlatan Tüzün, bu düzenlemenin yetersiz olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
“Uzman erbaş olarak TSK’da görev yapanlar, iki hizmet yılını tamamladıktan sonra görevlerinden ayrıldıklarında, boş kadro varsa kamu kurum ve kuruluşlarındaki memuriyetlere atanabiliyorlardı.
Şimdi uzman erbaşların memuriyete atanma hakkı kazanabilmeleri için gerekli olan iki yıllık fiili hizmet süresi yedi yıla çıkarıldı. Yani kazanılmış hakları bu kanunla ortadan kaldırılıyor. Yani aynı yasayla kaşıkla verdiğinizi kepçeyle alıyorsunuz.”
Tüzün, konuşmasında, bir uzman erbaşın kendisine gönderdiği mesajı okuyarak şunları söyledi:
“Her türlü zor koşullarda, bu karda kışta, dağlarda vatanı için canı pahasına görev yapan bu arkadaşlarımızdan birinin yazdığı mesajı izin verirseniz okumak istiyorum:
‘Ben 40 yaşında uzman erbaşım 6 sene Şırnak Cizre’de görev yaptım ama çoğu zaman üs bölgelerinde, sınırda Hakkari’nin karakollarında görevlerde bulundum. O kadar çok göreve gidip evimden uzak kalmışım ki izinde evime geldiğimde yeni yeni konuşmaya başlayan çocuğum beni tanımadı ve annesine sarılıp beni göstererek “BU ADAM KİM?” dedi ve ben oturup ağladım benim durumumda binlerce insan var bizler bu vatan, bu bayrak uğruna canımızı seve seve veriyoruz ama Türk Silahlı Kuvvetlerinde değer görmüyoruz bu durum milli savunma komisyonuna geldi…. sadece özlük haklarımızın iyileşmesini diliyoruz’’
Tüzün, ayrıca astsubayların sorunlarını da gündeme getirdi:
“Astsubaylarımızın da gözü kulağı Meclis’te. Daha önce intibak yasası çıktı ama dertlerine derman olmadı. Polislerimiz mesleğe 9’uncu derecenin ikinci kademesinden başlatılırken, ülkemizin savunmasını emanet ettiğimiz astsubaylardan bu hakkın esirgenmesi Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırıdır.
Örnek vermek gerekirse, Ziraat, ev ekonomistleri veya teknik hizmetler sınıfına ait memurlar da göreve 9’uncu derecenin ikinci kademesinden başlatılmaktadır.
Astsubaylarımıza yüklediğimiz sorumluluğu dikkate alırsak haksızlığı gidermek boynumuzun borcudur.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.