DOLAR
32,5593
EURO
34,9449
ALTIN
2.427,80
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

TÜZÜN: TRAFİK SİGORTASINDA ŞİRKETLER KOLLANIYOR VATANDAŞ MAĞDUR EDİLİYOR

TÜZÜN:
TRAFİK SİGORTASINDA ŞİRKETLER KOLLANIYOR
VATANDAŞ MAĞDUR EDİLİYOR

CHP’li Yaşar Tüzün’ün trafik sigortalarındaki astronomik fiyat artışıyla ilgisi soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu konuda yasal düzenleme yapıldığını bildirdi. Tüzün ise yeni tasarıyla sigorta şirketlerinin kollandığını, vatandaşın yine mağdur edildiğine dikkat çekti

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün milyonlarca araç sahibini sıkıntıya sokan Zorunlu Trafik Sigortası poliçelerindeki fahiş zamların önlenmesine ilişkin Meclis’e verdiği yazılı soru önergesini Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yanıtladı.
Tüzün, bir süre önce TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan ve hasar anında karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına alan Zorunlu Trafik Sigortası fiyatlarına yapılan zammı gündeme getirmişti.

Tüzün, geçen yıl 300 liradan trafik sigortası yaptıranlara bu yıl 700-800 lira sigorta ödemesi çıkartıldığını anımsatarak, trafiğe kayıtlı 19.6 milyon aracın yüzde 52.8’ini özel otomobillerin oluşturduğuna dikkat çekmişti.

Önergesinde, trafik sigortası primlerindeki artış ve fiyat farkı nereden kaynaklandığını soran Tüzün, “Mağduriyetin giderilmesi için ticari araçlara getirilen azami brüt prim uygulamasının özel otomobil sahipleriyle traktörler ve çekiciler için de tanınması düşünülmekte midir” diye sormuştu.

ŞİMŞEK’TEN YAZILI YANIT
Tüzün’ün önergesine yazılı yanıt Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, trafik sigortasının vergi niteliğinde olmadığını, sigortanın zorunlu olması nedeniyle primlerin de makul seviyede olması gerektiğini belirtti.
Şimşek, sigorta sektörünün yükümlülüklerini finanse edemeyeceği bir düzeyde belirlenen primlerin kazazedeleri güvencesiz bırakacağını, sigortalının ödeyemeyeceği düzeydeki fiyatların da sistemde poliçesizliğe neden olacağını anlattı.
Zorunlu trafik sigortasında son dönemlerdeki fiyat artışının teminat kapsamına girmeyen rizikoların yargı kararı ile kapsama alınmasından kaynaklandığını bildiren Bakan Şimşek, bunun için hukuki alt yapının düzeltilmesi amacıyla yasal düzenleme yapılacağını belirtti.
Bakan Şimşek, kasko ile trafik sigortasının birleştirilmesinin mümkün olmadığını, trafik sigortasında tavan fiyat getirmeyi de düşünmediklerini bildirdi.
ŞİRKETLER KOLLANIYOR
Şimşek’in sözünü ettiği düzenleme, hükümetin Meclis’e sunduğu torba yasa tasarısı içinde yer aldı. Tasarıyla, trafik sigortası poliçesi fiyatlarının düşmesi için şirketlerin sorumluluğu kısıtlandı.
Buna göre, sigorta şirketleri, sigortayı yaptıran araç sahibinin kusurundan sorumlu olmayacak. Hak sahibinin kendi kusuru oranındaki tazminat talepleri, sigorta şirketini ilgilendirmeyecek. Örneğin, 100 liralık hasar varsa, sigortayı yaptıran şahsın kusuru da yüzde 40 ise sigorta şirketi hasarın 60 liralık kısmını karşılayacak. Kalan tutar araç sahibinin sorumluluğunda olacak.
Kazada mağdur olan taraf sigorta şirketinden, sigorta poliçesindeki teminatlar dışında tazminat talebinde bulunamayacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan tasarıyı değerlendiren Tüzün, “Hükümet burada yine bir göz boyama içinde. Sigorta şirketleri kollanırken vatandaş mağdur ediliyor. Herhangi bir kaza anında sigorta daha az ödeyecek. Ölümlü kazalarda sigorta şirketleri sorumlu olmayacak” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.