DOLAR
32,5222
EURO
34,7276
ALTIN
2.490,25
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
21°C
Bilecik
21°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Çok Bulutlu
24°C

TÜZÜN MİLLİ SAVUNMA KOMİSYONU’NDA

TÜZÜN MİLLİ SAVUNMA KOMİSYONU’NDA
CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Meclis’te, milli güvenlik ve savunma stratejilerinin görüşülüp karara bağlandığı, askerlikle ilgili yasaların ele alındığı Milli Savunma Komisyonu üyeliğine seçildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonlarından olan Milli Savunma Komisyonu’nda, milli güvenlik, savunma, Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevli veya emekli personeline ilişkin kanun tasarı ve tekliflerinin görülüyor. Komisyon, TSK personelinin beslenmesi, eğitimi, özlük hakları, harcırah düzenlemeleri ile mesleğe alınma, çıkarılma veya meslekte yükselmeleri gibi konulardaki yasal düzenlemeleri ele alıyor.
Sık sık Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile Harp Okullarında ve Harp Akademilerinde inceleme ve temaslarda bulunan Milli Savunma Komisyonu, Meclis’in en prestijli komisyonları arasında gösteriliyor.
Tüzün’ün Milli Savunma Komisyonu üyeliği, önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edildi.
TBMM’nin internet sitesinde Milli Savunma Komisyonu’nu şu cümlelerle tanıtılıyor:
“Türk parlamento tarihinde milli güvenlikle ve savunma ile ilgili konuları görüşmek üzere özel olarak ilk komisyon 20 Eylül 1877 (8 Eylül 1293) tarihli Heye’et-i Ayan Nizamname-i Dahilisi’nin 15 inci maddesinde “Askeriyye Encümeni” adı ile kurulmuştur. Bu düzenleme öncesinde kabul edilen 13 Mayıs 1877 (1 Mayıs 1293) tarihli Hey’et-i Meb’usan Nizamname Dahilisi’nde bu konuyla ilgili özel herhangi bir komisyon kurulmamıştır. Hey’et-i Ayan Nizamname-i Dahilisi’nde Muvakkat Encümen olarak 6 encümen sayılmıştır ve bunlardan bir tanesi de Askeriyye Encümenidir. Bu düzenlemeden sonra 13 Mayıs 1877 (1 Mayıs 1293) tarihli Hey’et-i Meb’usan Nizamname Dahilisi’nde belirtilen 16 Daimi Ecümenden birisi “Askeri Encümen” ismi ile yer alırken, benzer konuları görüşmek üzere 2 Mayıs 1927 tarihli TBMM Dahili Nizamnamesi’nde Milli Müdafaa Encümeni ismi ile bir komisyon kurulmuştur.  Milli Birlik Komitesi döneminde TC Milli Birlik Komitesi (TCMB) İçtüzüğünün 6 ncı maddesinde TCMB’nin 4 komisyon halinde çalışacağı belirtilmiş ve bunlardan bir tanesi de Güvenlik Komisyonu olarak kabul edilmiştir. Milli Savunma Komisyonu bu tarihsel süreç içerisinde bugünkü adını Temsilciler Meclisi döneminde bu meclisin içtüzüğündeki 9 uncu maddede almış ve bu maddede sayılan 16 komisyondan bir tanesi de Milli Savunma Komisyonu olmuştur. 17 Şubat 1963 tarihli Cumhuriyet Senatosu İçtüzüğünde 17 nci maddede yine Milli Savunma Komisyonu adı ile yer alan Komisyon en son 5 Mart1973 tarihli TBMM İçtüzüğünde yine aynı isimle belirtilmiştir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.