TÜZÜN BÜTÇE KONUŞMASINDA EKONOMİK KRİZE DİKKAT ÇEKTİ
“GÜNÜ KURTARMAYA ÇALIŞANLAR GELECEK GÜNLERİ KAYBETMEYE MAHKUMDUR”
CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden bütçesi görüşmeleri sırasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi üzerine CHP grubu kürsüye çıktı.
Tüzün konuşmasında ekonomik krize dikkat çekerek, ülkenin yangın yerine döndüğünü söyledi ve açıklanan destek paketini “günü kurtarmaya yönelik pansuman tedbirler” olarak niteledi. Tüzün, “Sadece günü kurtarmaya çalışanlar gelecek günleri kaybetmeye mahkumdur” dedi.
Tüzün’ün konuşması Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:
İFLASLAR ARTTI: “KOSGEB, ekonomide küçük ve orta ölçekli işletmelerin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini yükseltmek, KOBİ’lere destek programlarıyla geri ödemeli ya da ödemesiz destek sağlamak amacıyla faaliyet gösteren bir kuruluşumuzdur; bu anlamda devletin veren elidir. Ne yazık ki bugünlerde ekonomimiz bir darboğaz içerisinde, dolar, euro aldı başını gidiyor, ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Karşılıksız çek, protestolu senet ve sorunlu kredi tutarında yüksek artışlar görülüyor ve iflaslar çok daha fazla artmış durumda. On ayda, bakınız, on ayda dükkanının kapısına kilit vuran esnaf sayısı Sayın Bakanım 70 bine ulaştı.
KRİZ RESMEN AÇIKLANDI: Güvensizlik nedeniyle sanayicilerimiz yeni yatırım yapamıyor, kaybeden Türk ekonomisi oluyor. İstatistik Kurumu bu sabah açıkladı, ekonomimiz yüzde 1,8 küçüldü yani bugün 12 Aralık, krizin resmen ilan edildiği tarih.
PANSUMAN TEDBİRLER: Geçen hafta yeni bir destek paketi açıkladınız. Bunlar sadece günü kurtarmaya yönelik yani pansuman tedbirler. Buradan uyarıyor ve soruyorum: Sadece günü kurtarmaya çalışanlar gelecek günleri kaybetmeye mahkumdur Sayın Bakan. Bu arada Anayasa’mızda var olmasına rağmen huzurunuzda soruyorum: Ekonomik ve Sosyal Konsey bugün toplanmayıp da ne zaman toplanacak? Hükûmete ve iktidara geldiğiniz günden beri maalesef, Anayasa’da yazılı olmasına rağmen Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanmıyor. Günübirlik politikalardan vazgeçip ekonominin ihtiyacı olan alanlara yani yapısal reformlara hızla geçmeniz gerekiyor.
HANİ VERDİĞİNİZ SÖZLER: Değerli arkadaşlarım, AKP’nin gerek 2015’in 7 Haziran sürecindeki gerekse 1 Kasım sürecindeki seçim broşürlerini hatırlıyoruz. Hani sembolik bir kira bedeliyle anahtar teslimi karşılıksız fabrika yapacaktınız? Bir tane örneğini gösterebilir misiniz? Organize sanayi bölgesi olmayan il bırakmayacaktınız, OSB’lerdeki iş yerleri hızla kapanmaya devam ediyor. KOBİ’lerin borsaya açılma faaliyetlerini destekleyecek, Kredi Garanti Fonu’nun kefalet sağladığı KOBİ sayısını artıracaktınız, girişim sermayesi fonlarını yaygınlaştıracaktınız. Bunlar sizin seçim beyannamenizde olan konular. Hani enerji verimliliği alanındaki KOBİ’lere yönelik özel destek programları gerçekleştirecektiniz? Maalesef, bunların hiçbiri olmadı.
FETÖCÜLERİ DESTEKLEDİNİZ: Ne oldu peki? “25 binden fazla girişimcimiz KOSGEB desteğinden yararlanarak kendi işinin patronu oldu.” diyorsunuz, güzel ancak 15 Temmuz FETÖ’cü teröristlerin darbe girişiminin ardından ortaya şu çıktı ki maalesef, sizin KOBİ destek kredinizden en çok faydalanan firmalar, bu şirketler yani FETÖ terör örgütüne üye olmuş şirketler olmuştur. Milyarlarca lira destek dağıttığımız kurumlara şimdi el konuluyor. KOSGEB’de 71 personelin görevine son verdiniz. Bu personel KOSGEB kaynaklarını kime dağıtmış veya hak edenlere verilmiş mi, verilmemiş mi? Bunun sorusunu bir kez daha sormak istiyorum. Değerli arkadaşlarım, Sayın Bakana, Sanayi ve Ticaret Bakanına şu soruyu da sormak istiyorum: 15 Temmuzdan sonra KOSGEB’in desteklediği kaç şirkete el konuldu, bunların mal varlığı ne oldu ve bunlar hâlâ çalışmaya devam ediyor mu?
UYARILARI DİKKATE ALINIZ: Yine, Sayıştay raporlarına baktığımızda örnek bir Bakanlıktasınız ve KOSGEB’in 10 daire başkanlığı var iken bugün 12 daire başkanlığını görevlendirmişsiniz. Dolayısıyla, yeni Bakan oldunuz, saygı duyuyorum, Bakanlıkta bilmediğiniz eksiklikler olabilir ama bunları hatırlatmak ve tekrar bunların hayata geçmesi noktasında uyarı görevimizi yapıyoruz.
KÖTÜ GİDİŞE DUR DİYELİM: Sayın Bakanım, doların yükselişi, euronun yükselişi hızlı bir şekilde ilerliyor. İhracat yok. İhracatçı firmalar özellikle Türkiye’ye gelmeye çekiniyorlar. Güvensizlik almış başını gitmiş. Türk malı etiketine bugün tepki var Sayın Bakanım. Bakın, lojistik firmalarına, ihracat yapan firmalara, yani kara yoluyla taşıma yapan firmalara başta Almanya olmak üzere birçok ülkede bilerek, kasıtlı olarak Türk plakalı araçlara ceza yazılıyor. On günlük bir ihracat sonrası bir nakliye firmasının bir tırının getirisi, kazancı 2 bin dolar iken bugün Almanya’da en az ama en az 3 bin dolar ceza yazılıyor. Bu kötü gidişi denetlemeniz ve bir dur demeniz gerekiyor.
OSB’LERDE SORUN VAR: Yine, OSB’lerde ciddi sorunlarımız var. Biliyorsunuz, yasa gereği organize sanayi bölgelerinin üçte 2 doluluk oranı gerçekleştiğinde müteşebbis heyet genel kurul toplar ve OSB’nin gerçek sahiplerine genel kurulla devreder. Ancak bu, maalesef bu şekilde gerçekleşmiyor, üçte 1’lik kısmını oradan 2/B orman arazilerinden parselleyip OSB’nin içine katıyorsunuz ve müteşebbis heyet yani sizin görevlendirdiğiniz heyet; kaymakamı, valisi, il genel meclis üyesi maaş almaya, artı gelir almaya devam ediyor. Bu kötü gidişe dur demeniz gerekiyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığına yeni görevlendirildiniz, bu anlamdaki eksiklikleri gidereceğinize yürekten inanıyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)”