DOLAR
32,3674
EURO
34,9439
ALTIN
2.325,42
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
23°C
Bilecik
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

TürkTraktör den verim kaybını en aza indiren ürün

TürkTraktör Ankara Üniversitesi Hasat Bayramı’nda verim kaybını en aza indiren Verim Haritalama ürünü ile fark yarattı

Ankara – Türk tarım sektörünün lider firması TürkTraktör, 14 Temmuz günü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde düzenlenen geleneksel Hasat Bayramı’na New Holland TC5070 biçerdöveri ile katıldı. Hasat Bayramı, bu yıl TürkTraktör’ün “Hassas Tarım Uygulamaları” kapsamında kullanılan bir ileri tarım teknolojisi olan Verim Haritalama ürünü ile fark yarattı.

Tarım kesiminden üreticiler, akademisyenler ve Ziraat Fakültesi öğrencilerinin yanı sıra sektör temsilcilerinin yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma İstasyonları ve Çiftlik Müdürü Doç. Dr. Umut Toprak. TürkTraktör Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nebi Doğan Özdöngül ve TürkTraktör yöneticilerinin katılım gösterdiği etkinlik bayram havasında başladı.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan ve çeşitli Ziraat Odalarınca da desteklenen Hassas Tarım Projesi’ne ilişkin bilgiler paylaşıldı.

“Çiftçilerimiz verim kaybını hassas tarım uygulamalarıyla azaltıyor”

Verim haritalama, yıllar itibarıyla izlenen ürün verim değişimlerinin tarımsal girdi kullanımlarına yansıtılmasını esas alıyor. Tarla koşullarına göre değişebilmekle birlikte, yıllara bağlı olarak yürütülen verim haritalamalı bilimsel çalışmalarda; değişken oranlı taban gübre uygulamasında gübreden ortalama %40 tasarruf edilebilmiştir. Verim kaybı yaşanmadan elde edilmiş tüm bu sonuçlar da hassas tarıma ilgi duyan üreticileri cesaretlendiriyor.

Hassas tarımı, tarımsal verimliliği ve etkinliği arttırmak için kaynakların daha ekonomik kullanılması ve çevreye verilen zararın en aza indirilmesini sağlayan bir teknik olarak tanımlayan TürkTraktör yetkilileri; “Hassas tarım kapsamında klasik üretimden vazgeçilerek, araziyi tekdüze olmayan bir yaklaşımla ele alan bir uygulama biçiminin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Burada öngörülen ana unsur, tarımsal üretimde uygulanan girdilerin, ihtiyaç duyulduğu yerde, zamanda ve miktarda kullanılması. Tarım toprağındaki değişkenliklerin belirlenerek işletilmesi hassas tarımın ana hedefi. Biz de hassas tarım uygulamalarına destek veren kuruluşların başında geliyoruz” dedi.

Klasik üretim metoduna göre hassas tarım uygulaması ile mısır üretim alanlarında %40’a kadar gübre tasarrufu sağlanmasının beklendiğini; ayrıca, hasat döneminde kullanılacak Nem ve Protein sensörleri ile birim alana göre elde edilen ürünün kalite haritaları da oluşturulabileceği belirtilirken; “Geleneksel üretim sistemini değiştiren hassas tarım teknolojisi, başta ABD ve Almanya, İngiltere, Fransa ve Danimarka olmak üzere gelişmiş ülkelerde tarımsal üretimde kullanılıyor” dendi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftliği’ndeki etkinlikte yaptığı konuşmada, “Gıda, dünyada en önemli unsur. Dün önemliydi, bugün önemli, yarın çok daha önemli noktaya gelecek. Bu bağlamda ülkelerin tarım politikalarında tarım eğitimi, daha verimli tarım, tarım alanlarından istihdam, ekonomik katma değer, ihracat yaratmak, hepsi temel hedefler arasında yer alıyor. Bugün gıda olarak kendi kendine yeten bir ülke çok önemli bir avantajı elinde bulunduruyor demektir” diye konuştu.

Daha sonra İbiş, Söylemezoğlu ve Özdöngül, TürkTraktör’ün “Hassas Tarım Uygulamaları” kapsamında kullanılan ileri teknoloji “verim haritalama” ürününün yer aldığı New Holland biçerdöverine binerek, ilk hasadı yaptı.

Daha fazla bilgi için: Cohn&Wolfe İletişim – 0850 460 60 10 Mehtap Halıcı / [email protected]

TürkTraktör Hakkında

Türkiye otomotiv sanayinin halen faaliyette olan ilk üreticisi olarak 1954 yılında faaliyete geçen TürkTraktör, bugün Avrupa’nın en büyük traktör üreticileri arasında yer almaktadır. TürkTraktör’ün 1955 yılında 815 adet olan yıllık üretim adedi, 2015 yılı sonunda 47.000 adedi aşkın durumdadır. Türkiye’de kesintisiz 9 yıldır pazar lideri olan TürkTraktör, bugüne kadar toplam 130’un üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirmiştir. Koç Topluluğu ile dünyanın en büyük traktör üreticilerinden CNHI’in ortak olduğu şirketin hisselerinin yüzde 25’i BIST’de işlem görmektedir. Şirketin ikinci üretim tesisi TürkTraktör Erenler fabrikası, Haziran 2014 itibariyle üretime başlamıştır. TürkTraktör; Case IH, New Holland ve Steyr marka traktör üretimi, ziraat ekipmanları ve iş makineleri distribütörlüğünün yanı sıra; New Holland TDD serisi ve Case IH JX seri traktörlerin dünyadaki tek tasarım ve ana üretim merkezi, Utility Light seri traktör ve transmisyonların dünyadaki tek üretim merkezi, TDD serisi transmisyonlar için dünyadaki ana mühendislik ve üretim merkezi S8000 seri motorların ana üretim merkezidir. Ankara ve Erenler’de bulunan Türk Traktör tesislerinde 3 bini aşkın kişi çalışmaktadır. “Bugün ve gelecekte modern tarıma yön veren şirket olmak” ilkesiyle hareket eden TürkTraktör, ülkemizin tarım ekonomisinde verimliliğin en büyük destekçisi ve 60 yılı aşkın deneyimiyle, kırsal nüfusumuzun refahını artıran gerçek bir dosttur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.