DOLAR
32,3769
EURO
34,9712
ALTIN
2.325,70
BIST
9.060,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Parçalı Bulutlu
27°C
Bilecik
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Türkiye’nin Göz Bebeği Olmaya Aday Bilecik

72 çeşit ekonomik ürün ve 1 milyon 250 bin dekar tarıma elverişli arazisiyle Türkiye’nin göz bebeği olmaya aday Bilecik, iddialı olduğunu, merkez ilçeye bağlı Alpagut köyünde ”Tarla Günü” etkinliğinde gösterdi.

Bilecik’te ürün çeşitliliği ile verimli toprak yapısının tanıtım yapıldığı Tarla Günü’nde Vali Şentürk biçerdöverle hasat yaptı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik personeli tarafından 20 dekar alanda 4 çeşit buğday ekimi ve ekimi yapılan buğdayların gelişim durumları ekiminden hasadına kadar incelendi. Ekimi yapılan köylerin seçiminde köylerin sıcaklık durumları, rakımları, ve toprak özellikleri gibi faktörler göz önünde bulundurulurken, buğdaylar Bilecik’te 10 köyde 13 çiftçiyle 110 dekar alanda denendi.

Hangi buğday çeşidinin ilin hangi bölgesinde daha iyi verim ve kalite özelliğine sahip olduğunun değerlendirildiği ve yerli buğday tohumlarının çoğaltılması amacıyla yapılan çalışmalarda, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden alınan 8 çeşit buğday tohumunun ekimi yapıldı.

Bilecik’in sanayi kentinin yanında ciddi bir tarım kenti olduğunu vurgulayan Vali Bilal Şentürk, ”Buğday demonstrasyon çalışması ve tarla günü” etkinliğinde, Bilecik’in büyük bir ürün yelpazesinin bulunduğuna dikkat çekti.

Vali Şentürk, çalışmaların daha anlamlı bir hale gelebilmesi için, çalışmaya konu olan muhatap kitlenin konuyu benimsemesi gerektiğini belirterek, benimsenmediği takdirde yapılan çalışmaların havada kaldığını kaydetti.

Bilecik çiftçisinin yeniliklere son derece açık olduğunu anlatan Vali Şentürk, kaliteli tohum etkili bilimsel yöntemlerle yapılan zirai çalışmalarla birim alanından elde edilen verimin artışıyla en azından toprakla uğraşan çiftçilerin daha çok gelir elde etmesinin mümkün olduğu bildirdi.

Kendi ürettiğimizi tüketelim

Vali Şentürk, topraktan beslenen insanlar olarak, kendi imkanlarımızla yurt dışına döviz harcaması yaparak değil de, kendi ürettiğimizi tüketmek suretiyle kendi ekonomimizi daha dinamik tutabileceğimizi ve bu düşünceyle toprakla uğraşan insan sayısını çoğaltmak istediklerini anlattı.

Daha üretken olmak zorundayız

Çalışmanın sınırı olmadığını belirten Şentürk, ”Ömrümüzü oturarak, masa başında geçirmemiz sağlığımız açısından da sorumluluklarımız açısından da doğru değil. Daha üretken olmak zorundayız. Ya buğday ekeceğiz arazinin vasfına göre, ya kiraz ekeceğiz, ya ceviz ekeceğiz ya da çilek ekeceğiz. Biz topraklarımızı boş bırakmayacağız. Bırakmamız lazım bu noktada üretken olanın elinden devlet olarak her birimimizle beraber tutmamız lazım, tutuyoruz ve tutmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.

Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş ise, 1 milyon 250 bin dekarlık elverişli araziye sahip olduklarını, bunun içerisinde yaklaşık olarak 400 bin dönümün hububat alanı olarak değerlendirildiğini ve dolayısıyla bizlerde ilimizde ata tohumların yetiştirilmesi ve verimin yükseltilmesi için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Bilecik’te yeni çeşit denemesi ve bu çeşitlerinde verim ortalamasının yüksek olabilecek düzeye çekilmesi için dört tane çeşit denemesi yaptıklarını kaydetti.

Buğdayın hem dünyanın hem de Türkiye’nin vazgeçemeyeceği 3-4 bitkiden birisi olduğunu dile getiren Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Zeki Mut da, verimliliği sağlamak için en önemli şartın kaliteli, yüksek verimli tohumluk kullanmaktan geçtiğini söyledi.

Tarla Günü etkinliği, verim tahmini için halka atılması, hasat duasının yapılması ve Vali Şentürk’ün biçerdöverle hasat yapmasıyla sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.