DOLAR
32,4052
EURO
34,5773
ALTIN
2.388,30
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bilecik
Az Bulutlu
16°C
Bilecik
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C

Türkiye’den Irak Petrolleri İçin Sistem Önerisi

Türkiye’den Irak Petrolleri İçin Sistem Önerisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız gazetecilerin sorularını yanıtladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Irak petrollerinin dünya pazarına aktarılması ve gelirler konusunda Türkiye’nin bir sistem önerisi hazırladığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleriyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tesislerinde bir araya geldi ve soruları yanıtladı.

Bakan Yıldız, Irak petrollerinin dünya pazarlarına aktarılmasıyla ilgili Türkiye olarak bir sistem önerisi yaptıklarını söyledi. Yıldız, petrol aktarımının paralandırılmasıyla ilgili olarak, “Bu Türkiye’deki bankalarda bloke edildikten sonra gerekli yerlerine gidecektir. 100 varil petrolün karşılığı 1000 dolarsa o 1000 dolar merkezi Irak hükümetinin ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin kendi hisseleri oranında hesaplaştırılacaktır ve buradaki banka dekontlara merkezi Irak hükümeti tarafından da görülecektir” dedi.

ABD’nin devreye gireceği bir sisteme ihtiyaç olmadığını belirten Yıldız, petrol gelirlerinin tahakkukunu Türkiye’nin yapacağını söyledi. “Bunlar Türkiye’deki bir kamu bankası aracılığıyla yapılacak” diyen Yıldız, şöyle devam etti:

“Bu, kamu bankalarındaki hesap dekontları hem merkezi Irak hem de Kuzey Irak yerel yönetimlerince görülmüş olacak. Tek bir dekont, aynı dekont görülmüş olacak. Biz bunu son derece önemsiyoruz. Şimdiye kadar bu sistem kurulabilmiş miydi Türkiye olmaksızın? Kurulamamıştı. Şimdi Türkiye bu sistemi kurarsa Irak’ın normalleşmesine mi katkı koymuş olacak yoksa Irak’ın gerginleşmesine mi? Burada suni gündemler oluşturmamak lazım.”

Yıldız, bir soru üzerine, tarafların hesapları göreceklerini ve kendi aralarında paylaşacaklarını kaydetti.
Yıldız, iki tarafın da mutabakatının alınıp alınmadığı şeklindeki soruya, “Biz merkezi Irak hükümetinin endişelerini biliyoruz. O endişeleri karşılayacak bir yapıyı kurguluyoruz” diye cevap verdi.
Son dönemde Irak ile yapılan görüşmelerin ve yapılacak görüşmelerin ağırlıklı odaklarından bir tanesinin enerji olduğunu kaydeden Yıldız, Irak’ın enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani’ye Türkiye’nin niyetini anlattıklarını ifade etti. Yıldız, Türkiye’nin kuracağı sistemin Irak’ın endişelerini gidermeye yardımcı olacağı kanaatini dile getirdi.

Irak’tan gelen boru hattı ne kadar dolu olursa Irak’ın gelirinin o kadar fazla olacağını belirten Yıldız, Irak’ın kuzeyi ve güneyinden gelen petrolün ayrılmaması gerektiğini söyledi. Yıldız, “Bizim teklifimiz şu oldu. Bizim üzerimizden akacak petrolün veya bizim üzerimizden akacak muhtemel bir doğal gazın Irak’ın tamamına ait olduğunun bilinmesi ve bunu Türkiye’nin tesis edecek olmasının bilinmesi ciddi bir emniyettir, garantidir” dedi.

Irak’ın her kesiminden herkesin bu gelirden eşit hak alabilmesini sağlayacak bir yapı kurguladıklarını kaydeden Yıldız, “Türkiye ister ek boruyla beraber Kerkük-Yumurtalık boru hattına saptanan isterse direkt oradan verilen her petrolün ölçümünü yapacaktır” diye konuştu.

Yıldız, ana konu olan petrolün miktarının ölçülmesi için Irak’taki tarafların, uluslararası gözlemcilerin ve Türkiye’deki yetkililerden oluşacak bir yapının bunun denetimini yapabileceğini bildirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.